Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις

Αισιόδοξοι οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για αλλαγή στάσης - «Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρότητα» απαντά ο Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oukrania-diapragmateuseis.jpg
© EPA/SERGEI KHOLODILIN / BelTA / HANDOUT

Διφορούμενα μηνύματα για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Συνεχίζονται την Τετάρτη. Τι υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, τι απαντά ο Πούτιν.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία θα συνεχιστούν την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022. Η ουκρανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας για ενδεχόμενο συμβιβασμό και εκεχειρία.

Ωστόσο, το τοπίο αναφορικά με το τι πραγματικά ισχύει με τις διαπραγματεύσεις, παραμένει «θολό», καθώς το Κρελμίνο κατηγορεί το Κίεβο για έλλειψη σοβαρότητας.

Νωρίς το βράδυ της Τρίτης, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία φαίνεται να αλλάζει στάση στις διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρει, από τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση στην αρχή του πολέμου, παρατηρείται μια σταδιακή μετατόπιση σε προτάσεις που μέχρι πρότινος δεν εξετάζονταν από το Κρεμλίνο.

Η ουκρανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «εποικοδομητικές» τις τελευταίες συνομιλίες με τη Ρωσία. «Στους πρώτους γύρους συνομιλιών η Ρωσία δεν άκουγε καν τις θέσεις της Ουκρανίας. Αντί αυτού, έθετε μόνιμα τελεσίγραφα για παράδοση της χώρας και του στρατού» αναφέρει το Κίεβο. Και προσθέτει: «Σήμερα η Ρωσία έχει αλλάξει αυτούς τους τόνους. Οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια μελλοντική συμφωνία».

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται το πάγιο αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ένα καλό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες μπορεί να επέλθει μόνο όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν» επισημαίνεται.

Ουκρανός διαπραγματευτής: Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού με τη Ρωσία

Με ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, γνωστοποίησε ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο ολοκληρώθηκαν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία», η οποία θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη (16.03).

«Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες…» έγραψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.

Πούτιν σε Μισέλ για διαπραγματεύσεις με Ουκρανία:  «Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή στάση»

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει μια εντελώς άλλη διάσταση για το τι συμβάνει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Όπως είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή στάση προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων» στις συνομιλίες με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ