Κοσμος

Ουκρανία: Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς-Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων
Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία - Πούτιν σε Σολτς: Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία.

«Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές».

Ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Σολτς ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επεισοδιακή συνομιλία Πούτιν - Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι χθες επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, διαρκείας 90 λεπτών, η οποία ήταν σε υψηλούς τόνους.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις ενός συνεργάτη του Γάλλου ηγέτη, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να πιστεύει ότι «τα χειρότερα έρχονται» στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

«Η εκτίμηση του προέδρου είναι ότι θα έρθουν τα χειρότερα, δεδομένων των όσων του είπε ο πρόεδρος Πούτιν. Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που μας είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει. Έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να συνεχίσει την επιχείρηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος συνεργάτης του Γάλλου προέδρου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία να «πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας. Θα πραγματοποιήσει την επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας μέχρι τέλους».

«Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας. Η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ καιρό».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο κ. Πούτιν είπε στον κ. Μακρόν ότι θα συνέχιζε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, εάν η Ουκρανία δεν συμφωνούσε στην ουδετερότητα, και συνέχισε να προωθεί την (ευρέως διαψευσμένη) γραμμή του για την καταπολέμηση του νεοναζισμού.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μόνο τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως είναι ψέμα οι ισχυρισμοί ότι πλήττονται πολιτικές υποδομές.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης σε κάθε περίπτωση θα υλοποιηθούν.

Παράλληλα, από το Κρεμλίνο αναφέρουν πως ο Πούτιν σχολίασε αναλυτικά την ομιλία τού Μακρόν για την Ουκρανία, διαφωνώντας με πολλές από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην αναφερόμενη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν δεν λέγεται λέξη για το σαμποτάζ από την ουκρανική ηγεσία των συμφωνιών του Μινσκ επί επτά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και η Γαλλία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές», αναφέρεται στο μήνυμα του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «η πολυετής γενοκτονία κατά των αμάχων στο Ντονμπάς, που οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στη Ρωσία, αποσιωπάται».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προχωρούν στον νότο οι Ρώσοι (Live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ