Κοσμος

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής σήμερα

Tην έβδομη μέρα της εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης εκτοξεύσει μια βόμβα μολότοφ ενώ στο πλάι του στέκεται ένας Ουκρανός στρατιώτης. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi
Πολίτης εκτοξεύσει μια βόμβα μολότοφ ενώ στο πλάι του στέκεται ένας Ουκρανός στρατιώτης © Viacheslav Ratynskyi/EPA Pool

Ουκρανία: Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι «ισοπέδωσαν» το Χάρκοβο και ελέγχουν τη Χερσώνα, ενώ η Μαριούπολη δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

  • Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στις 3 τα ξημερώματα, δήλωσαν οι αρχηγοί ασφαλείας, μετά από βομβαρδισμούς πολλών ημερών, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί δεκάδες πολίτες. Άλλοι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

  • Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης φέρεται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους και τα σπίτια, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

  • Οι αρχές στην στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη, λέγοντας ότι μόνο το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός έπεσαν.

  • Η Ρωσία ελέγχει τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την πυρηνική επιτήρηση, Ραφαέλ Γκρόσι είπε ότι διπλωμάτες από τη Ρωσία ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις. 

  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής των Ρώσων, ενώ πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. «Η Ρωσία στοχεύει να αφανίσει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της», είπε ακόμα.

  • Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα.

  • Το πρακτορείο TASS να αναφέρει πως ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται μεταξύ των δύο πλευρών, το πρωί της Πέμπτης. Η Ουκρανία αναφέρει εκ νέου ότι τα αιτήματα της Ρωσίας είναι απαράδεκτα και ότι το Κρεμλίνο πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις, προτού ξανά καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

  • Πυρά δέχθηκε το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη. Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και τεχνικοί. Αυτή τη στιγμή η πομπή έχει σταθμεύσει στη Ζαπορίζια.

  • ΟΗΕ: Με τεράστια πλειοψηφία απαιτεί το τέλος της ρωσικής εισβολής. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα. Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να «αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων».

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ