Κοσμος

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής σήμερα

Την έκτη μέρα της εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιέβο
Κίεβο-Έκτη μέρα εισβολής © ΕPA Pool

Ουκρανία: Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία του Χαρκόβου αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, ενώ επίθεση δέχθηκε και η πρωτεύουσα της χώρας.

  • Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου στο Χάρκοβο, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη- Χωρίς ρεύμα η πόλη. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η πόλη αυτή στο νότιο τμήμα της χώρας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει για έκτη ημέρα την εισβολή στη χώρα. «Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές-- σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

  • Ρωσικό πλήγμα στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου - Πέντε νεκροί.  Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον πύργο των τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές  από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, χωρίς να διευκρινίζεται ανήταν άμαχοι ή στρατιωτικοί. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία βάρβαρη για την επίθεση  Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, δύο πύραυλοι έπληξαν και πυρπόλησαν ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στον πύργο της τηλεπικοινωνιών.

  • Ζελένσκι: Κατάπαυση του πυρός πριν τις συνομιλίες - Ζητά εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤ0.Ο Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ρωσική πολεμική αεροπορία   λέγοντας ότι αυτό θα  είναι ένα προληπτικό μέτρο που δεν θα  σύρει τη συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία. «Η Ουκρανία θα απαιτήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ κλείσει την πόρτα στις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας» τόνισε. «Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επειδή η Ρωσία δεν θέλει θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

  • Η Ρωσία ανακοίνωσε capital controls. Μέτρα ελέγχου του κεφαλαίου, δηλαδή capital control, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Με το τρόπο αυτό η Ρωσία θέλει να σταματήσει την έξοδο των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.«Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις, ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να οδηγηθούν, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτικές πιέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

  • Αύριο ο 2ος γύρος διαπραγματεύσεων. Σε νέο, δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα προσέλθουν αύριο Τετάρτη (2/3) οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

  • Nord Stream 2: Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία. Η Nord Stream 2, η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου κήρυξε πτώχευση μετά τις κυρώσεις της Δύσης. Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ, κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, ανακοίνωσε απόψε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ