Κοσμος

Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία θέλει απεγνωσμένα τη Μαριούπολη

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Μαριούπολης
Πινακίδα της Μαριούπολης © ΕPA Pool

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: Γιατί η Ρωσία θέλει να καταλάβει την περιοχή - Ποια η σημασία της πόλης.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες και αυτονομιστές μαχητές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα προσπαθούν να καταλάβουν τη Μαριούπολη στην νοτιόανατολική Ουκρανία εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC.

Όπως τονίζεται, οι ρωσικές δυνάμεις, που βομβαρδίζουν σφοδρά την πόλη των 400.000-500.000 κατοίκων, έχουν κόψει το ρεύμα σε πολλές γειτονιές.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών με έδρα το Ντόνετσκ, Ντένις Πουσίλιν, λέει ότι οι μαχητές του προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη, αν και αυτά τα στρατεύματα είναι πιθανότατα ο προπομπός μιας μεγαλύτερης ρωσικής δύναμης.

Η μάχη μαίνεται επειδή η Μαριούπολη βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Αζοφική Θάλασσα, χωρίζοντας τις ρωσικές δυνάμεις στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και τα αυτονομιστικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία προσπαθεί να εμπλακεί με αποβάσεις στρατευμάτων, χωρίς επιτυχία, στην περιοχή εδώ και μέρες, αλλά εάν η Μόσχα καταφέρει να καταλάβει τη Μαριούπολη, τότε μπορεί να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των δυνάμεών της στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό, η πόλη αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα λιμάνια στην περιοχή. Εν καιρώ ειρήνης, τα πλοία καταπλέουν για να φορτώσουν σιτηρά, με προορισμό όλο τον κόσμο, όμως αν καταληφθεί η πόλη, η Ρωσία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα εφοδιαστικά προβλήματα της στρατιωτικής της επιχείρησης, όπου σύμφωνα με αναφορές δεκάδες ρωσικά οχήματα ξεμένουν από καύσιμα στους δρόμους της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Ποια είναι η Μαριούπολη - Γιατί είναι περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας.


Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κριμαία και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Νωρίτερα στη περιοχή υπήρχε ένα Κοζάκικο οχυρό του 16ου αιώνα, το οποίο ονομαζόταν Κάλμιους. Το οχυρό έδωσε το όνομά του και στον ποταμό που περνά δίπλα από την πόλη.

Μεταξύ του 1948 και του 1989 η πόλη ονομαζόταν Ζντάνοβ.

Η Μαριούπολη μαζί με τα γειτονικά χωριά αποτέλεσε ξεχωριστή ελληνική διοικητική περιφέρεια από το 1810 έως το 1873. Μάλιστα, μέχρι το 1859 απαγορευόταν να εγκατασταθούν στην ελληνική περιοχή της Μαριούπολης άτομα άλλης εθνικότητας.

Σταδιακά ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε, ιδίως προς τα τέλη του 19ου αιώνα, μετά και την σιδηροδρομική της σύνδεση με την Γιουζόφκα. Τότε αναβαθμίστηκε σε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, ενώ το λιμάνι της έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο στη νότια περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μετά από αυτό της Οδησσού.

Αντίθετα, γνώρισε την ύφεση κατά τις περιόδους της Φεβρουαριανής Επανάστασης του 1917 και του Ρωσικού Εμφυλίου.

Σήμερα, στην πόλη της Μαριούπολης το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο καθώς εκεί ζουν 150 χιλιάδες Έλληνες, ενώ στην περιφέρειά της υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων. Μέχρι σήμερα η Ομογένεια διατηρεί την ενότητά της με ενεργούς συλλόγους, κυριακάτικα σχολεία, χορωδίες και χορευτικές ομάδες, αλλά και με το πανεπιστήμιο της Μαριούπολης όπου τοποθετήθηκε Ουκρανός πρύτανης ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ