Κοσμος

O επενδυτής που θέλει να σώσει τα γουρούνια από τα ΜcDonald's

Ο δισεκατομμυριούχος Κάρλ Άικαν θέλει να ταρακουνήσει τον «γίγαντα» του fast foοd

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
McDonald’s: Αντιπαράθεση για τις συνθήκες διαβίωσης των χοίρων
McDonald’s © ΕPA Pool

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της McDonald’s για τις συνθήκες διαβίωσης των χοίρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των burgers.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει για την κακομεταχείριση των χοίρων από τα McDonald's παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο Κάρλ Άικαν, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, προτείνει δύο υποψηφιότητες για το Δ.Σ. της εταιρείας. 

Αν και κατέχει μόλις 200 μετοχές, υποκινούμενος –σύμφωνα με πληροφορίες– από την κόρη του, ακτιβίστρια για την ευζωία των ζώων, έχει τη δυνατότητα να προωθήσει μια αλλαγή.

Η κόντρα αφορά στην μεταχείριση των χοίρων που εκτρέφονται για την παραγωγή των προϊόντων που πουλά η εταιρεία στην αλυσίδα καταστημάτων της. Μια μεταχείριση που ο Άικαν έχει χαρακτηρίσει «αισχρή».

Συγκεκριμένα, ο Άικαν δήλωσε πως η αμερικανική εταιρεία συνεργάζεται με εκτροφείς που στεγάζουν τους χοίρους που κυοφορούν σε μικρά κιβώτια, μία πρακτική που έχει χαρακτηριστεί βάρβαρη και απάνθρωπη. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έχει ζητήσει από την εταιρεία να λήξη της συνεργασία της με τους εν λόγω εκτροφείς στις ΗΠΑ, ένα αίτημα που κατέθεσε αρχικά το 2012. 

Τι δήλωσε η McDonald's για τις καταγγελίες του Άικαν

Η εταιρεία δήλωσε ακόμη ότι αναμένει να προμηθεύεται το 85% έως 90% του χοιρινού κρέατος από προμηθευτές που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μέχρι το 2024 όλο το χοιρινό που αγοράζει θα προέρχεται από αυτούς.

Την Κυριακή, η McDonald’s ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον κλάδο της εκτροφής χοίρων για τη βελτίωση των προτύπων, αλλά χαρακτήρισε ορισμένες από τις απαιτήσεις του Άϊκαν παράλογες.

Ποιος είναι ο ακτιβιστής επενδυτής Κάρλ Άικαν

Πολλοί βλέπουν άλλα κίνητρα πίσω από την κίνηση του Άικαν τον ταυτίζουν με τον Γκόρντον Γκέκκο τον χαρακτήρα από την ταινία Wall Street. Ο Άϊκαν ο οποίος θεωρείται κλασσικό παράδειγμα του λεγόμενου «arbitrage», ακτιβιστή επενδυτή, είναι ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους της Wall Street. Στα 50 και πλέον χρόνια της καριέρας του έχει εμπλακεί σε αγοραπωλησίες των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων (Texaco, Dell, Hertz, Yahoo).

Σύμφωνα με το Forbes, ως ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Icahn Enterprises ο Άικαν διαθέτει καθαρή περιουσία 16,8 δισ. δολάρια.

To 2017, πέρασε αρκετούς μήνες συμβουλεύοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταρρύθμιση στις ρυθμιστικές αρχές, προτού παραιτηθεί εν μέσω αντιπαραθέσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ