Κοσμος

Σφυροκοπά τη Βρετανία ο τυφώνας Γιούνις με 160 χλμ την ώρα

Ταχύτητες ανέμου που παραπέμπουν σε τυφώνες που χτυπούν τις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία
Βρετανία- Ισχυροί άνεμοι (φώτο αρχείου) © ΕPA Pool

Ισχυρή σύσταση να παραμείνουν την Παρασκευή στο σπίτι τους έλαβαν οι κάτοικοι του Λονδίνου λόγω της καταιγίδας Γιούνις, που έχει χαρακτηριστικά τυφώνα.

Η καταιγίδα Γιούνις είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση και επικίνδυνες συνθήκες, με ριπές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα σε εξαιρετικά εκτεθειμένες παράκτιες περιοχές, δήλωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι άνεμοι της καταιγίδας που έπληξε πρώτα της ουαλικές ακτές και πλέον και αυτές της Κορνουάλης στη νοτιοδυτική Αγγλία έχουν ήδη φτάσει τα 110 χιλιόμετρα την ώρα (11 μποφόρ) και αναμένεται να κορυφωθούν στα 150-160 χλμ/ώρα. Πρόκειται δηλαδή για ταχύτητες ανέμου που στα αμερικανικά μετεωρολογικά πρότυπα παραπέμπουν σε τυφώνα επιπέδου 1 (του πιο χαμηλού δηλαδή).

«Η καταιγίδα Eunice θα φέρει καταστροφικές ριπές σε μια από τις πιο επικίνδυνες καταιγίδες που θα επηρεάσουν τα νότια και κεντρικά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου για μερικά χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office.

Η καταιγίδα στον Ατλαντικό έπληξε την Παρασκευή και την Ιρλανδία με ανέμους έως και 100 μίλια την ώρα, προκαλώντας προειδοποιήσεις από το μετεωρολογικό γραφείο της Βρετανίας ότι η καταιγίδα Eunice θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση, να διαλύσει στέγες και να σαρώσει το Λονδίνο.

Βρετανία: Σύγκληση της επιτροπής Cobra για τον τυφώνα Γιούνις

Με φόντο λοιπόν τα παραπάνω εκδόθηκε σύσταση προς τους κατοίκους να παραμείνουν την Παρασκευή στο σπίτι τους, την ώρα που εκατοντάδες σχολεία και κολέγια είναι κλειστά σε Αγγλία και Ουαλία, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στον αγγλικό Νότο. Ακυρώθηκαν και πτήσεις αεροπορικών εταιριών όπως της British Airways.

Ο υφυπουργός Ασφάλειας Ντάμιαν Χιντς κάλεσε τους Βρετανούς «να λάβουν τις προφυλάξεις τους και να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος», καθώς οι ριπές ανέμου μπορεί να φθάσουν τα 145 χλμ. την ώρα στις ακτές και έως τα 130 χλμ. την ώρα στην ξηρά.

«Υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή στη διάρκεια τέτοιου είδους μετεωρολογικών γεγονότων», δήλωσε στο Sky News, υπογραμμίζοντας πως ο στρατός είναι έτοιμος να αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα που μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Το απόγευμα προβλέπεται να συγκληθεί επείγουσα διυπουργική σύσκεψη για να συζητήσει την απόκριση στην καταιγίδα.

Ο υφυπουργός Ασφάλειας Ντάμιαν Χιντς κάλεσε τους Βρετανούς "να λάβουν τις προφυλάξεις τους και να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος", καθώς οι ριπές ανέμου μπορεί να φθάσουν τα 145 χλμ. την ώρα στις ακτές και έως τα 130 χλμ. την ώρα στην ξηρά.

Η αεροπορική εταιρία British Airways ακύρωσε έναν ορισμένο αριθμό πτήσεων και οι σιδηροδρομικές εταιρίες κάλεσαν τους χρήστες τους να μην ταξιδέψουν, προειδοποιώντας ότι αλλαγές στα δρομολόγια μπορεί να ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή.

Το βρετανικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων έκανε επίσης λόγο για "ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο" για ατυχήματα. Στην Ουαλία, διακόπηκε η κυκλοφορία των λεωφορείων και των τρένων.

Περισσότερα από 55.000 νοικοκυριά ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί στη γειτονική Ιρλανδία, όπου όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ