Κοσμος

Λευκός Οίκος: Μπορεί να γίνει σύντομα η εισβολή στην Ουκρανία

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλη κινητικότητα Ρωσικών στρατευμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανός στρατιώτης σε στρατιωτική άσκηση κοντά στο Κίεβο © EPA/Sergey Dolzhenko
Ουκρανός στρατιώτης σε στρατιωτική άσκηση κοντά στο Κίεβο © EPA/Sergey Dolzhenko

Η Ρωσία είναι ενδεχόμενο να εισβάλλει στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες δήλωσε σήμερα, ο Τζέικ Σάλιβαν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Κάθε πιθανή ενέργεια της Ρωσίας, μπορεί να περιλαμβάνει την κατάληψη της ουκρανικής περιοχής Ντονμπάς, κυβερνοεπιθέσεις ή μία εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία», όπως δήλωσε στην εκπομπή «This Week» του NBC News ο Τζέικ Σάλιβαν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. 

Με φόντο τις δηλώσεις Σάλιβαν, δορυφορικές φωτογραφίες μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα έδειξαν λεπτομέρειες ελιγμών στρατιωτικών κινήσεων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, πριν από τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν ανακοινωθεί από τη Μόσχα και το Μίνσκ.

Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων έχει χαρακτηριστεί από το ΝΑΤΟ ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία «Union Resolve 2022» κατά το χρονικό διάστημα από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου, με επιχειρησιακά σενάρια ανάσχεσης μιας ενδεχόμενης επίθεσης στα νότια σύνορα της στρατιωτικής συμμαχίας τους.

Η νέα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και οι προγραμματισμένες ασκήσεις, λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, σχετικά με τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι φωτογραφίες της Maxar Technologies που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, δείχνουν ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εξοπλισμένες με πυραύλους, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και επιθετικά αεροσκάφη να έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, σε τρεις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πολωνία: Προσγείωση μεταγωγικού αεροσκάφους C-17 που μετέφερε Αμερικανούς στρατιώτες

Και ενώ η Ρωσία αρνείται σχέδια για την εισβολή της στην Ουκρανία, παρότι έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε Αμερικανούς στρατιώτες προσγειώθηκε σήμερα στην Πολωνία. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την Τετάρτη περίπου 3.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες να αναπτυχθούν στην Πολωνία και στη Ρουμανία, καθώς η Ουάσινγκτον κινείται προκειμένου να καθησυχάσει τους νευρικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ για την τήρηση των δεσμεύσεών της.

Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι περίπου 1.700 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία θα αναπτυχθούν από τη βάση τους στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία.

Η σημερινή άφιξη του αμερικανικού μεταγωγικού C-17 ακολούθησε την άφιξη ενός αεροσκάφους που μετέφερε τον διοικητή, υποστράτηγο Κρίστοφερ Ντόναχιου, που προσγειώθηκε χθες, στο αεροδρόμιο Ρζεσζόφ-Τζασιόνκα, αλλά και μερικά άλλα αμερικανικά αεροσκάφη που μετέφεραν εξοπλισμό, αποτελώντας «τους προπομπούς της όλης αποστολής».

Δεν διευκρινίστηκε άμεσα ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που μεταφέρθηκαν, αλλά ένα αεροσκάφος C-17 «είναι σχεδιασμένο για τη ρίψη 102 αλεξιπτωτιστών και του εξοπλισμού τους» σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Η εθνική συνεισφορά μας εδώ στην Πολωνία δείχνει την αλληλεγγύη μας με όλους τους συμμάχους μας εδώ στην Ευρώπη και κυρίως αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας, γνωρίζουμε ότι είμαστε δυνατότεροι, όταν είμαστε μαζί» δήλωσε σήμερα ο Ντόναχιου.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ δήλωσε λίγα λεπτά μετά από την προσγείωση του αεροσκάφους ότι επρόκειτο για την άφιξη της πρώτης ομάδας Αμερικανών στρατιωτών «από μία μονάδα ελίτ».

«…Περισσότερα αεροσκάφη θα προσγειωθούν κατά τις επόμενες ώρες. Οι στρατιώτες θα επιχειρούν στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας μας» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.