Κοσμος

Mπάιντεν: Νεκρός ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους

Μετά τις χθεσινές επιχειρήσεις στην Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συρία: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS ύστερα από αμερικανική επιχείρηση
Συρία: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS ύστερα από αμερικανική επιχείρηση © EPA Pool

O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός μετά από χτύπημα των αμερικανικών δυνάμεων.

Νεκρός είναι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία Aμπού Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στην περιοχή. Παρότι τα τελευταία χρόνια ήταν σκιά της πανίσχυρης τρομοκρατικής οργάνωσης που στο απόγειο της δύναμης της το 2014, ήλεγχε πληθυσμό άνω των πέντε εκατομμύριων και αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες μαχητές, το Ισλαμικό Κράτος παρέμενε και παραμένει σημαντική απειλή για τον πλανήτη, συνεπώς η εξόντωση του αρχηγού της αποτελεί σημαντικό πλήγμα. 

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν: 

«Χθες το βράδυ υπό την καθοδήγησή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία ανέλαβαν με επιτυχία μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό και τους Συμμάχους μας και να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή. Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, εξολοθρεύσαμε από το πεδίο της μάχης τον Αμπου Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι—τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν σώοι από την επιχείρηση».

«Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ διενήργησαν αποστολή κατά της τρομοκρατίας απόψε [σ.σ. ώρα ΗΠΑ] στη βορειοδυτική Συρία. Η αποστολή ήταν επιτυχής», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. 

Κάτοικοι δήλωσαν πως ελικόπτερα προσγειώθηκαν και σφοδρά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν στη διάρκεια της επιδρομής που ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ κάλεσαν με μεγάφωνα τα γυναικόπαιδα να φύγουν από την περιοχή, είπαν. Σύροι διασώστες δήλωσαν πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και εκρήξεις που ξέσπασαν αφότου ξεκίνησε η επιδρομή, που έθεσε στο στόχαστρο ένα σπίτι στην περιοχή της Ατμέ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. 

«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) προκειμένου να στοχοθετήσουν την οργάνωση και άλλους τζιχαντιστές στην περιοχή, όμως η σημερινή επιχείρηση φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη του είδους από δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, αφότου ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε στη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ το 2019», δήλωσε ο Τσαρλς Lister του Middle East Institute που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Ποιος ήταν ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους είχε αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Αλ-Μπαγκντάντι τον Οκτώβριο του 2019. Ο Aμπού Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι ή αλλιώς Αμίρ Μοχάμεντ Αλ Σαλμπί θεωρούνταν ένας από τους ιδεολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των μειωμένων πλέον τάξεων του Ισλαμικού κράτους. Γιος οικογένειας Ιρακινών από το Τουρκμενιστάν, γεννήθηκε στην πόλη Ταλ Αφάρ και είναι ένας από τους ελάχιστους μη Άραβες στις ηγετικές τάξεις του ISIS. Ήταν επίσης γνωστός και με το ψευδώνυμο Χατζί Αμπντουλάχ και σε κάποιους κύκλους ως Αμπντουλάχ Καρντάς. 

 Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι
Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι

Ο Σάλμπι ανέβηκε τις τάξεις της ιεραρχίας, εν μέρει χάρη στο παρελθόν του ως ισλαμιστής λόγιος και εξέδιδε αποφάσεις που εξασφάλισαν τη γενοκτονία εναντίον των Γιαζίντι. Είχε δίπλωμα στον νόμο της σαρία από το πανεπιστήμιο της Μοσούλης. Το 2004 τον είχαν συλλάβει αμερικανικές δυνάμεις, που τον κρατούσαν στη φυλακή Καμπ Μπούκα στο νότιο Ιράκ, όπου γνώρισε τον Μπαγκντάντι. Εκτιμάται ότι έχει τουλάχιστον έναν γιο.

Πριν από τον θάνατο του Μπαγκντάντι, οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Σάλμπι και άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης για 5 εκατομμύρια δολάρια. Ο Σάλμπι θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του Μπαγκντάντι- που αντιμετώπιζε προβλήματα- από τον Αύγουστο του 2019, αλλά χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να επιβεβαιωθεί με ασφάλεια ότι αυτός έγινε ο νέος αρχηγός.

Δεν ήρθε το τέλος του Ισλαμικού Κράτους

 

Παρά τη σημαντική αυτή επιτυχία κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατικής απειλής και την μικρή δύναμη του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και το Ιράκ, τα παρακλάδια της οργάνωσης είναι πολύ ισχυρά σε άλλες περιοχές του πλανήτη και κυρίως στην Αφρική.Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για κάτι τέτοιο: στην περιοχή κυριαρχεί ένα εκρηκτικό μείγμα φτώχειας, ακυβερνησίας και δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται. Όπως επισημαίνει ο Ντανιέλ Εϊζένγκα από το ινστιτούτο Africa Center of Strategic Studies «καταγράφεται πλέον μία δραματική κλιμάκωση της ένοπλης βίας». Δύο ένοπλες ομάδες είναι εκείνες που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος: από τη μία πλευρά ο ISWAP, που έχει αποσχισθεί από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και δρα αυτόνομα στη Δυτική Αφρική, από την άλλη πλευρά το Ισλαμικό Κράτος Ζώνη του Σάχελ, στα σύνορα με Μαλί, Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο. Με 35.000 ενόπλους ο ISWAP θεωρείται ο πιο ισχυρός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ των ΗΠΑ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ