1821 Digital Gallery

Ιταλία: Τα τρία ονόματα που προτείνει η Δεξιά για την προεδρία

Ιταλική βουλή
Ιταλική βουλή © GianniMaltini/EPA Pool
Δεν είναι ο Μάριο Ντράγκι ανάμεσα σε αυτά
  • A-
  • A+
0
Η ιταλική κεντροδεξιά παράταξη πρότεινε τρία ονόματα που θεωρεί ότι διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να εκλεγούν στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τον πρώην δικαστικό Κάρλο Νόρντιο, την πρώην δήμαρχο του Μιλάνου και επιχειρηματία Λετίτσια Μοράτι και τον πρώην πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Μαρτσέλο Πέρα. Η κίνηση αυτή της συντηρητικής παράταξης αποσκοπεί στο να εξακριβωθεί αν ένα από τα ονόματα αυτά μπορεί να εξασφαλίσει και τη συναίνεση της κεντροαριστεράς και των Πέντε Αστέρων.

«Κανένας από τους τρεις δεν είναι γραμμένος σε κόμμα, ενώ όλοι τους κατείχαν σημαντικά αξιώματα. Δεν θέλουμε να επιβάλουμε τίποτα σε κανέναν», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Από την μεριά του, ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, τόνισε ότι «πρόκειται για προσωπικότητες επιπέδου» και ότι «η αξιολόγηση θα γίνει χωρίς προκαταλήψεις».

Μέσα στην ημέρα, παράλληλα, τα Πέντε Αστέρια και η Ιταλική Αριστερά αναμένεται να παρουσιάσουν μια σειρά από δικούς τους υποψήφιους, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.

Πρέπει να εξακριβωθεί, επίσης, αν η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Δημοκρατίας θα μπορέσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να την οδήγησαν οι ενστάσεις των Πέντε Αστέρων και μεγάλου μέρους της κεντροδεξιάς. Την ώρα αυτή, τέλος, στη βουλή της Ρώμης βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία αναμένεται να υπερισχύσουν και πάλι οι λευκές ψήφοι.

Σχετικα
Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τι προτείνει η Ιταλία
Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τι προτείνει η Ιταλία

Για να επιτευχθεί, ουσιαστικά, μια ευρεία συναίνεση, το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να μην ανήκει, τουλάχιστον στη φάση αυτή, σε καμία από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, αλλά παράλληλα να έχει την αναγκαία εμπειρία για να χειριστεί την ιδιαίτερη ιταλική πολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, για το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να πρέπει να περιμένουμε μέχρι και την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αυτό γράφει σήμερα και η εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία προβλέπει ότι «μπορεί να πρέπει να περιμένουμε και μέχρι την έβδομη ψηφοφορία».

Λόγω κορωνοϊού και σχετικών μέτρων ασφαλείας, αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιείται μόνον μια ψηφοφορία την ημέρα και ότι δεν θα πρέπει να βρίσκονται συγχρόνως μέσα στην αίθουσα της βουλής πάνω από 200 άτομα. Το κύριο ζητούμενο, φυσικά, είναι να εκλεγεί ένας εγγυητής της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Διότι το «σπρεντ» καιροφυλακτεί, και η Ιταλία πρέπει να χρησιμοποιήσει αποδοτικά, τα 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την χώρα.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικα
O Nτράγκι είναι ο ηγέτης που είχε ανάγκη η Ευρώπη τόσα χρόνια
O Nτράγκι είναι ο ηγέτης που είχε ανάγκη η Ευρώπη τόσα χρόνια

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5