Κοσμος

Τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και η απολογία Τζόνσον

Η συγγνώμη του Βρετανού πρωθυπουργού στη βασίλισσα Ελισάβετ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον © EPA/ANDY RAIN

Ο Μπόρις Τζόνσον απολογείται στην βασίλισσα για το διπλό πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Συγγνώμη ζήτησε από το παλάτι η Nτάουνινγκ Στριτ μετά την αποκάλυψη ότι μια μέρα πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου διοργανώθηκαν δύο αποχαιρετιστήρια πάρτι.

«Είναι βαθιά λυπηρό το γεγονός ότι αυτό συνέβη σε ώρα εθνικού πένθους και το πρωθυπουργικό γραφείο ζήτησε συγνώμη από το Παλάτι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπόρις Τζόνσον.

Τη νέα αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Daily Telegraph και, όπως γράφει, τα δύο πάρτι πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαφορετικά μέρη της πρωθυπουργικής κατοικίας για να αποχαιρετιστούν δύο εργαζόμενοι του πρωθυπουργικού γραφείου. Πρόκειται για τον τότε διευθυντή επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού, τον Τζέιμς Σλακ, και έναν από τους επίσημους φωτογράφους του Μπόρις Τζόνσον.

Επίσημη απολογία προς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ εξέδωσε η Ντάουνιγκ Στριτ
Επίσημη απολογία προς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ εξέδωσε η Ντάουνιγκ Στριτ © EPA/ANDY RAIN

Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στις συγκεντρώσεις αυτές, καθώς βρισκόταν στην εξοχική του κατοικία, οι νέες αποκαλύψεις δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση του στην Ντάουνινγκ Στριτ, επισημαίνουν οι αναλυτές στο Λονδίνο. Μάλιστα εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές αποκαλύψεις.

Με αυτά και με τ' άλλα ήδη στον δημόσιο διάλογο της χώρας έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον. Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών Λία Τρας θεωρούνται πιθανοί διεκδικητές του χρίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη των Συντηρητικών θα πρέπει 54 βουλευτές του κόμματος να στείλουν επιστολή στην επιτροπή 1922 (αυτή που είναι υπεύθυνη για τις εσωκομματικές εκλογές), με την οποία θα ζητάνε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη.

Ποτό και χορός μέχρι πρωίας στη Ντάουνινγκ Στριτ

Την ώρα που η βασίλισσα Ελισάβετ ετοιμαζόταν να αποχαιρετίσει για πάντα τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, κάποιοι στη Ντάουνινγκ Στριτ έπιναν και χόρευαν μέχρι πρωίας. Με τις νέες αποκαλύψεις για τις γιορτές στην καρδιά των βρετανικών κύκλων εξουσίας κλείνει μία δύσκολη εβδομάδα για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, που βαδίζει επί ξυρού ακμής, αμφισβητούμενος από την κυβερνητική του πλειοψηφία.

Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον © EPA/NEIL HALL

Ο βρετανικός Τύπος συνόδευσε τις νέες αποκαλύψεις για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ με την φωτογραφία σύμβολο της αυστηρότητας των lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο: η ενενηντάχρονη βασίλισσα της Αγγλίας, μαυροντυμένη, κάθεται μόνη στο παρεκκλήσι του Γουίνδσορ κατά την διάρκεια της επικήδειας τελετής του πρίγκιπα Φίλιππου.

Αλλά στο κέντρο του Λονδίνου και μέχρι τα ξημερώματα εκείνη της ημέρας, της 17ης Απριλίου 2021, εν μέσω εθνικού πένθους, μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ γιόρταζαν την αποχώρηση δύο μελών της ομάδας, του διευθυντή Ενημέρωσης Τζέιμς Σλακ, ο οποίος έκτοτε έγινε υποδιευθυντής της εφημερίδας ταμπλόιντ The Sun, και ενός προσωπικού φωτογράφου του Μπόρις Τζόνσον.

Στα δύο πάρτι συμμετείχαν περί τα τριάντα άτομα. Το ένα οργανώθηκε στα υπόγεια του κτιρίου, όπου μία εργαζόμενη έκανε χρέη DJ. Κάποιος άλλος στάλθηκε στο σουπερμάρκετ για να αγοράσει μπουκάλια κρασί, τα οποία μετέφερε στην Ντάουνινγκ Στριτ κρυμμένα σε βαλίτσα.

Εκείνη την περίοδο, οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους ήταν απαγορευμένες και οι Βρετανοί μπορούσαν να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους ανά έξι άτομα το πολύ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ