Κοσμος

Xιλή: Ο 35χρόνος αριστερός Γκαμπριέλ Μπόριτς νέος πρόεδρος

Η προεδρία του απερχόμενου Πινιέρα έφερε κοινωνική έκρηξη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προεδρικές εκλογές στη Χιλή: Ο Γκάμπριελ Μπόριτς της αριστεράς πέρασε στον δεύτερο γύρο, αντίπαλός του ο ακροδεξιός Καστ
Ο νέος πρόεδρος της Χίλης Γκαμπριέλ Μπόριτς © ΕPA Pool

Με καταγωγή από την Κροατία ο Γκάμπριελ Μπόριτς αποτελεί τον πρώτο αριστερό πρόεδρο στη χώρα της Νότιας Αμερικής μετά τη δικτατορία Πινοτσέτ.

Ο 35χρονος υποψήφιος της Αριστεράς, Γκάμπριελ Μπόριτς επικράτησε στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και αναδείχθηκε ως ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στη χώρα της Νότιας Αμερικής μετά τη δικτατορία Πινοτσέτ.

Ύστερα από μια σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο, με έντονη πόλωση για τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στον δεύτερο γύρο μετά τα αποτελέσματα του πρώτου στις 21 Νοεμβρίου, ο καταγόμενος από την Κροατία κ. Μπόριτς έχει μεγάλο προβάδισμα του υποψηφίου της Δεξιάς, Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Με σχεδόν το 70% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο κ. Μπόριτς προηγείται με κάπου 10 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνοντας 55,18% των ψήφων έναντι 44,82% του κ. Καστ.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον Γκαμπριέλ Μπόριτς, τον οποίο συνεχάρην για τον θρίαμβό του. Από σήμερα είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής και αξίζει όλο μας τον σεβασμό και την εποικοδομητική συνεργασία. Η Χιλή έρχεται πάντα πρώτη», ανέφερε ο Χοσέ Αντόνιο Καστ μέσω Twitter.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα των Άνδεων, τον Νοέμβριο, ο κ. Καστ είχε καταλάβει την πρώτη θέση με σχεδόν το 28% των ψήφων, ενώ ο κ. Μπόριτς ήταν δεύτερος με σχεδόν το 26%.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς σκοπεύει να προωθήσει μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως υπόσχεται να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ–, ενώ εξαγγέλλει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αντιμετώπισε τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς, τον Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Θα αναλάβει την εξουσία την 11η Μαρτίου.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ