Κοσμος

Παρίσι - Μπατακλάν: H δίκη των τζιχαντιστών

Στη δίκη για την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015, αποκαλύπτεται το δρομολόγιο των τζιχαντιστών από τη Συρία, την Τουρκία και την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φόρος τιμής στα θύματα της επίθεσης στο μουσικό κέντρο Μπατακλάν
Φόρος τιμής στα θύματα της επίθεσης στο μουσικό κέντρο Μπατακλάν © EPA/THOMAS SAMSON / POOL MAXPPP OUT

Αντέλ Χαντάντι - Μοχάμετ Ουσμάν: Οι απολογίες των τζιχαντιστών της επίθεσης στο μουσικό κέντρο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Η δίκη των τζιχαντιστών κομάντος που επετέθησαν στο Στάδιο της Γαλλίας και στο μουσικό κέντρο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου 2015 επικεντρώνεται αυτές τις μέρες στον Aλγερινό Αντέλ Χαντάντι και στον Πακιστανό Μοχάμετ Ουσμάν. Η δίκη έχει ξεκινήσει πριν από δύο μήνες στο Παρίσι και εκτυλίσσεται σε χαμηλούς τόνους.

Η πρώτη συνάντηση των δύο κατηγορουμένων φαίνεται ότι έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Ράκα, τη συριακή πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ουσμάν πήγε στην Τουρκία με τα πόδια μέσω του Ιράν: στην Γκαζιαντέπ, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα φαίνεται ότι έγινε μέλος του ISIS και στη συνέχεια μεταφέρθηκε, άθελά του όπως είπε στη δίκη, στη Φαλούτζα του Ιράκ. Ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε μέρος σε στρατιωτική εκπαίδευση αλλά ότι στη Φαλούτζα περνούσε τις μέρες του μελετώντας θρησκευτικά κείμενα. Για το ISIS είπε ότι εφάρμοζε «το σωστό Ισλάμ», ένα Ισλάμ «που λειτουργούσε» με τις κατάλληλες τιμωρίες για τη μοιχεία, την ομοφυλοφιλία και τη βλασφημία. «Τους ομοφυλόφιλους τους πετούσαν από τον έκτο όροφο στο κενό και έκοβαν τα χέρια των κλεφτών: βρήκα όλη την αγνότητα του Ισλάμ» είπε την περασμένη εβδομάδα ο Ουσμάν. Σε βίντεο των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ο Ουσμάν φαίνεται να παίρνει μέρος στη μάχη του Αλ-Ανμπάρ, στην ιρακινή επαρχία γύρω από το Ραμάντι και τον βλέπουμε επί έξι λεπτά, ανάμεσα σε άλλους άνδρες του ISIS, να ζητωκραυγάζει για τη «νίκη» στο τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου 2015. Στο εν λόγω βίντεο το πλήθος κραδαίνει καλάσνικοφ και κραυγάζει ευχαριστίες στον Αλλάχ. Ο Ουσμάν εξήγησε την παρουσία του στο οπτικοακουστικό αυτό ντοκουμέντο λέγοντας ότι πήγε στη Συρία τον Αύγουστο του 2015 και ότι δεν ήταν ένοπλος – ωστόσο, το βίντεο γυρίστηκε τον Μάιο εκείνης της χρονιάς και δείχνει τον Ουσμάν να σηκώνει ψηλά το όπλο του.

Ο Αντέλ Χαντάντι είπε ότι τον είχε συγκινήσει η κατάσταση στη Συρία αλλά στην απολογία του δεν έκανε λόγο για θρησκευτικές αναζητήσεις όπως ο Ουσμάν. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Χαντάντι πήγε από την Αλγερία στην Τουρκία με πτήση Αλγέρι-Ρώμη-Ισταμπούλ. Έμεινε μερικές μέρες στην Ιστανμπούλ και στη συνέχεια πήγε, όπως ο Ουσμάν, στην Γκαζαντιέπ όπου τον στρατολόγησε στο ISIS κάποιος ονόματι Άμπου Άλι με τον οποίον μετέβη στη Συρία. Φωτογραφία των αμερικανικών υπηρεσιών τον δείχνει να ποζάρει κρατώντας το όπλο του κάτω από το λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δύο άνδρες, που συναντήθηκαν στη Ράκα, συγκατοικούσαν με δύο άλλους, δύο Ιρακινούς που αυτοκτόνησαν στο τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου. Στη Ράκα αποφασίστηκε η επιχείρηση στη Γαλλία και το δρομολόγιο των κομάντος με ψεύτικα συριακά διαβατήρια από τη Ράκα στο Χαλέπι και έπειτα στην Τουρκία: οι τέσσερις έφτασαν στο Ιζμίρ μέσω Κίλις, Γκαζιαντέπ και Άντανα στις 2 Οκτωβρίου 2015. Στο Ιζμίρ συνάντησαν τον Ουσάμα Άταρ ο οποίος τούς πέρασε στο Αιγαίο με βάρκα: στο Φαρμακονήσι, κοντά στη Λέρο, οι ελληνικές αρχές τούς περιμάζεψαν και τους κατέγραψαν ως μετανάστες. Οι Ιρακινοί έφυγαν από την Ελλάδα με προορισμό τη Γαλλία, αλλά καθώς οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν ότι τα διαβατήρια του Ουσμάν και του Χαντάντι ήταν ψεύτικα, τους απομόνωσαν σε κρατητήριο της Κω απ’ όπου ωστόσο τους άφησαν ελεύθερους στις 28 Οκτωβρίου, με άγνωστο σκεπτικό. Οι δύο κομάντος πήραν το καράβι για την Αθήνα και, τη μεθεπόμενη των γεγονότων της 13 Νοεμβρίου βρέθηκαν σε κέντρο προσφύγων στην Αυστρία. Η αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει τι εκτυλίχθηκε από τη στιγμή που έφτασαν στην Αθήνα με το φέρι-μποτ μέχρι τη στιγμή που καταγράφτηκαν στο κέντρο προσφύγων του Ζάλτσμπουργκ: τα ονόματα των νεκρών Ιρακινών συνδέονται με εκείνα του Ουσμάν και του Χαντάντι. Ο Ουσμάν και ο Χαντάντι συνελήφθησαν τελικά στις 10 Δεκεμβρίου στο Ζάλτσμπουργκ μετά από ανάλυση των μηνυμάτων τους στο Instagram. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι Ουσμάν και Χαντάντι πήγαν από την Αθήνα στο Παρίσι οδικώς μέχρι τη Σλοβενία και στη συνέχεια πήραν αεροπλάνο, ενώ αμέσως μετά τα αιματηρά επεισόδια πήραν πτήση για το Ζάλτσμπουργκ.

Η δίκη των τζιχαντιστών στο Παρίσι θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ