Κοσμος

Νέα μετάλλαξη: Απαγόρευση πτήσεων συστήνει η Κομισιόν

Tι είπε η πρόεδρος της Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαική Επιτροπή συστήνει απαγόρευση των πτήσεων από Νότια Αφρική
Αεροδρόμιο © Artur Tumasjan/Unsplash

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στα ταξίδια από τη νότια Αφρική λόγω της νέας μετάλλαξης.

Η Ευρωπαική Επιτροπή συνέστησε σήμερα στα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν τις πτήσεις από χώρες της Νότιας Αφρικής όπου εμφανίστηκε πρώτα η νέα μετάλλαξη του κορωνοιού η οποία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία.

«Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η νέα παραλλαγή. Και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτήν την περιοχή θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας (....) Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό, αν δεν το έχετε κάνει ακόμα» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Tέλος, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται όλα τα (μάσκα, κοινωνικές αποστάσεις..) που βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. «Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο. Ωρα για περισσότερους εμβολιασμούς και αναμνηστικά εμβόλια», τόνισε και σημείωσε ότι η σύμβαση της ΕΕ με τους κατασκευαστές εμβολίων λέει ότι το εμβόλιο πρέπει να προσαρμόζεται άμεσα σε νέες μεταλλάξεις.

 

Η Γερμανία ήδη παίρνει μέτρα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Ειδικότερα, οι γερμανικές αρχές σκοπεύουν να κηρύξουν τη Νότια Αφρική σε «περιοχή παραλλαγής του κορωνοϊού», όπως ανέφερε πηγή του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε και αυτό σημαίνει πως οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς στη Γερμανία από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την πηγή του Reuters. Οι Γερμανοί που θα επιστρέψουν, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό, θα πρέπει να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μας ανησυχεί. Γι' αυτό ενεργούμε προληπτικά και νωρίς εδώ» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Και πρόσθεσε: «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια νέα παραλλαγή που θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα». 

Μετάλλαξη Μποτσουάνα - Ελλάδα: Ποιοι μπαίνουν σε καραντίνα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, καθώς οι εξελίξεις με την αφρικανική μετάλλαξη είναι ραγδαίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα υιοθετεί «σκληρή» γραμμή αναφορικά με τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τη Νότια Αφρική και τις υπόλοιπες χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί που φέρνουν (καραντίνα, τριπλό μοριακό PCR) αφορούν όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται με transit στην Ελλάδα από άλλες χώρες.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ