Κοσμος

Η εξαφάνιση της κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουέι

Κανένα σημείο ζωής από την Peng Shuai ενώ οι αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διαγραφεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εξαφάνιση της κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουέι
H κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουέι © Yifan Ding / Getty Images / Ideal Image

Η Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουέι κατήγγειλε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Πεκίνου Ζανγκ Γκαολί για σεξουαλική κακοποίηση, φέρεται να έχει εξαφανιστεί.

Στις 4 Νοεμβρίου, η 35χρονη Κινέζα πρωταθλήτρια Peng Shuai δημοσίευσε κατηγορίες εναντίον του 75χρονου σήμερα Zhang Gaoli στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, γνωστό ως κινεζικό Facebook. Ισχυριζόταν ότι ο Zhang την είχε εξαναγκάσει να κάνουν σεξ, αφού την είχε καλέσει στο σπίτι του υποσχόμενος ότι θα ήταν εκεί και η σύζυγός του. Πρόσθετε ότι δεν είχε αποδείξεις γι’ αυτό, αλλά ότι είχε κακοποιηθεί και είχε κάνει πράγματα χωρίς τη θέλησή της, κλαίγοντας. Η ανάρτηση της Shuai διαγράφηκε αμέσως και η λέξη wangqiu, τένις στα κινέζικα, λογοκρίθηκε σε ολόκληρο τον ιστότοπο. Ο Ζhang και η Shuai είχαν συναινετική σχέση για λίγο καιρό το 2014, αλλά, σύμφωνα με την ανάρτηση, τέσσερα χρόνια αργότερα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος την πίεσε να κάνουν σεξ, κάτι που η Shuai αρνήθηκε προτού τελικά υποχωρήσει.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η πρώην πρωταθλήτρια στο διπλό δεν έχει εμφανιστεί ούτε στα social media, ούτε την έχει δει κανείς τις τελευταίες 72 ώρες. Η ανάρτησή της, αν και έγινε viral, δεν έμεινε στο Weibo πάνω από 20 λεπτά και στη συνέχεια διαγράφτηκε το υπόλοιπο προφίλ της για να επανεμφανιστεί την επομένη «εκκαθαρισμένο».

Η Women’s Tennis Association ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση να ερευνήσει τις κατηγορίες εναντίον του Gaoli και να σταματήσει τη λογοκρισία των διαδικτυακών δραστηριοτήτων της Peng. Αλλά από σήμερα το ζήτημα έχει μετατοπιστεί στην ίδια την τενίστρια η τύχη της οποίας αγνοείται: ο Steve Simon από την WTA δεν κατάφερε να την εντοπίσει και ειδοποίησε τους New York Times λέγοντας ότι μάλλον παραμένει στο Πεκίνο αλλά ότι κρύβεται. Σε πολλούς κινεζικούς ιστοτόπους υπάρχουν από χθες τίτλοι «Πού βρίσκεται η Peng Shuai;» και ευχές να εμφανιστεί σώα και αβλαβής. Ο Γάλλος τενίστας Nicolas Mahut έγραψε ότι η εξαφάνιση της Peng Shuai δεν είναι πρόβλημα της WTA, αλλά «μας αφοράς όλους» και πολλοί τενίστες, ανάμεσα στους οποίους η Alizé Cornet, κινητοποιήθηκαν στο διαδίκτυο ανησυχώντας για την ασφάλεια της Peng Shuai.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ