Κοσμος

Το Πεκίνο διαψεύδει Financial Times για τον υπερηχητικό πύραυλο

Για δοκιμή διαστημικού οχήματος κάνει λόγο

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κίνα διαψεύδει τα περί δοκιμής υπερηχητικού πυραύλου
Δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου (Φωτό Αρχείου) ©ΕPA Pool

Η Κίνα διέψευσε ότι εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά, επιμένοντας ότι επρόκειτο για συνηθισμένο έλεγχο διαστημικών σκαφών.

To κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε σήμερα την είδηση ότι η χώρα εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, υποστηρίζοντας ότι δοκίμασε ένα διαστημικό όχημα τον Ιούλιο. 

Επικαλούμενοι πέντε ανθρώπους με γνώση του θέματος η εφημερίδα Financial Times υποστήριξε πως η Κίνα εκτόξευσε στο διάστημα έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά 32 χιλιόμετρα και πλέον. Η εφημερίδα ανέφερε πως η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «κατέλαβε εξαπίνης τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ».

Το ρεπορτάζ των FT προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσινγκτον, όπου φέρεται να αιφνιδιάστηκαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανησυχία για τις πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο γρήγοροι και ευκίνητοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.

«Δεν ήταν πύραυλος, ήταν ένα διαστημικό όχημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζιάο Λιζιάν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, απαντώντας σε ερώτηση για το ρεπορτάζ της εφημερίδας και πρόσθεσε πως ήταν μια "συνηθισμένη δοκιμή" με σκοπό τη δοκιμή τεχνολογίας για επαναχρησιμοποίηση του οχήματος.

«Η σημασία μιας δοκιμής επαναχρησιμοποίησης είναι ότι μπορεί να παράσχει μια φθηνή και βολική για ανθρώπους μέθοδο προκειμένου να ταξιδεύουν ειρηνικά προς και από το διάστημα», είπε ο Ζιάο, ο οποίος πρόσθεσε πως πολλές εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, όχι τον Αύγουστο όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας προκειμένου να αξιολογήσουν ενδεχόμενους κινδύνους που τίθενται εναντίον τους από τον όλο και πιο δυναμικό στρατηγικό ανταγωνιστή τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ