- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο ΠΟΥ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας
Κάθε χρόνο 500.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους
Το πρώτο εμβόλιο της ελονοσίας ενέκρινε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μιας λοίμωξης που μεταδίδεται από τα κουνούπια.
«Πράσινο φως» στο εμβόλιο κατά της ελονοσίας έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα εργαλείο που θα μπορούσε να σώσει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην Αφρική κάθε χρόνο. Το εμβόλιο είναι το πρώτο που δημιουργείται όχι μόνο για την ελονοσία, αλλά και για οποιαδήποτε παρασιτική νόσο. Η ελονοσία προκαλεί τον θάνατο περισσότερων από 400.000 ανθρώπων ετησίως, κυρίως παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Η έγκριση ενός αποτελεσματικού του εμβολίου, μετά από περισσότερο από έναν αιώνα προσπάθειών, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής. Το εμβόλιο, που ονομάζεται Mosquirix είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό πριν από έξι χρόνια. Τώρα, μετά την επιτυχία των πιλοτικών προγραμμάτων ανοσοποίησης στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να κυκλοφορήσει σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μεταδοτικότητα της ελονοσίας.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 80 χώρες του πλανήτη, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.
Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.