Κοσμος

Ο ΠΟΥ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Κάθε χρόνο 500.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο
Εμβόλιο (Φώτο Αρχείου) © EPA Pool

Το πρώτο εμβόλιο της ελονοσίας ενέκρινε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μιας λοίμωξης που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

«Πράσινο φως» στο εμβόλιο κατά της ελονοσίας έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα εργαλείο που θα μπορούσε να σώσει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην Αφρική κάθε χρόνο. Το εμβόλιο είναι το πρώτο που δημιουργείται όχι μόνο για την ελονοσία, αλλά και για οποιαδήποτε παρασιτική νόσο. Η ελονοσία προκαλεί τον θάνατο περισσότερων από 400.000 ανθρώπων ετησίως, κυρίως παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. 

 

 

Η έγκριση ενός αποτελεσματικού του εμβολίου, μετά από περισσότερο από έναν αιώνα προσπάθειών, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής. Το εμβόλιο, που ονομάζεται Mosquirix είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό πριν από έξι χρόνια. Τώρα, μετά την επιτυχία των πιλοτικών προγραμμάτων ανοσοποίησης στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να κυκλοφορήσει σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μεταδοτικότητα της ελονοσίας. 

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 80 χώρες του πλανήτη, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ