Κοσμος

Η εβδομάδα των βραβείων Νόμπελ

Aπό τις 4 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου ανακοινώνονται τα ονόματα των βραβευθέντων με Νόμπελ στην Ιατρική, στη Φυσική, στη Χημεία, στη Λογοτεχνία και στην Πολιτική

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βραβείο Νόμπελ
© EPA/MARY ALTAFFER POOL

Βραβεία Νόμπελ: Οι νικητές για τα Νόμπελ Ιατρικής και Φυσικής έχουν ανακοινωθεί ενώ αναμένονται τα Λογοτεχνίας, Ειρήνης, Χημείας και Οικονομίας.

Μετά το Νόμπελ της ιατρικής στους David Julius και Ardem Patapoutian, η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές του Νόμπελ Φυσικής: πρόκειται για τον Ιταλό θεωρητικό φυσικό Giorgio Parisi, τον Γερμανό ωκεανολόγο Klaus Hasselmann και τον Αμερικανο-ιάπωνα μετεωρολόγο Syukuro Manabe. Πρόκειται για τρεις βετεράνους επιστήμονες οι οποίοι εκπροσωπούν κρίσιμα πεδία τα οποία αλληλεπιδρούν ― την κβαντική φυσική, την κλιματολογία (ιδιαίτερα την κλιματική μοντελοποίηση) και τη διακλαδική σχέση μεταξύ μαθηματικών, βιολογίας, νευροεπιστήμης και ρομποτικής.

Klaus Hasselmann: "We've been warning against climate change for about 50 years or so"

O Iταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα και ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι φάνηκαν ενθουσιασμένοι για το «ιταλικό Νόμπελ» και θεώρησαν την ημέρα αυτής της απονομής «ιστορική για την Ιταλία». Παρ’ όλ’ αυτά, το Νόμπελ της φυσικής έχει δοθεί σε οκτώ Ιταλούς από την αρχή του 20ού αιώνα. Το 2002 το είχε πάρει ο Ιταλο-αμερικανός αστροφυσικός Riccardo Giacconi και το 1984 ο φυσικός των σωματιδίων Carlo Rubbia από το Φριούλι της βορειοανατολικής Ιταλίας.

Αύριο θα ανακοινωθούν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας: σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian φαβορί είναι η Γαλλίδα Annie Ernaux ―μια μάλλον παράξενη επιλογή―, ενώ το βραβείο διεκδικεί η Καναδέζα ποιήτρια Anne Carson, ο Ιάπωνας Haruki Murakami, η Ρωσίδα μυθιστοριογράφος, Ludmila Ulitskaya, η Margaret Atwood, η Maryse Condé από τη Γουαδελούπη και ο Κενυάτης Ngũgĩ wa Thiong’o. Αρκετές πιθανότητες έχει και η Jamaica Kincaid από την Αντίγκουα και ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας Jon Fosse. Πάντως, τα στοιχήματα του οίκου Ladbrokes ευνοούν, εκτός από την Annie Ernaux, τον Jon Fosse και τον Haruki Murakami το όνομα του οποίου έχει ακουστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

To Νόμπελ της Ειρήνης θα ανακοινωθεί μεθαύριο. Οι επικρατέστεροι είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Ρώσος αντιφρονών Alexei Navalny, η Greta Thunberg, η Λευκορωσίδα ακτιβίστρια Svetlana Tikhanovskaya, οι Reporters Without Borders και, περιέργως, ο Joe Biden. Ίσως κάνει την έκπληξη η Νεοζηλανδέζα πρωθυπουργός Jacinda Ardern για την άψογη αντιμετώπιση της πανδημίας ή το κίνημα Black Lives Matter που έστησαν οι Alicia Garza, Patrisse Cullors και Opal Tometi.

Για το Νόμπελ Χημείας έχουν προταθεί ο Βρετανός βιοχημικός Barry Halliwell, που εργάζεται στη Σιγκαπούρη, ο Ιάπωνας Mitsue Sawamoto (χημικός πολυμερών) και ο William Jorgensen από το Γέιλ. Τέλος, τα βραβεία Οικονομίας θα ανακοινωθούν στις 11 Οκτωβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ