Κοσμος

Βρετανία: Σκέψεις για επιστράτευση για να μεταφερθούν τα καύσιμα

Τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί στο 1/3 των πρατηρίων της ΒP

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορτηγά στη Βρετανία
Φορτηγά στη Βρετανία ©EPA Pool

Η κυβέρνηση Τζόνσον προσπαθεί να βρει τρόπους προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα προμήθειας καυσίμων.

Την ώρα που το χάος με τις ελλείψεις καυσίμων και αγαθών της εφοδιαστικής αλυσίδα συνεχίζεται στη Βρετανία, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κάνει σκέψεις επιστράτευσης των ενόπλων δυνάμεων για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων.

Αυτό ανέφεραν σήμερα τόσο η Guardian όσο και η ιστοσελίδα του SkyNews, ενώ παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση αίρει προσωρινά την ισχύ των αντιμονοπωλιακών κανονισμών, επιτρέποντας στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου να έλθουν σε επαφή και να συντονιστούν προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία των πρατηρίων με καύσιμα.

Ο υπουργός Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της Βρετανίας Κουάσι Κουαρτένγκ ανέφερε ότι η άρση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εργαστεί εποικοδομητικά με τους παραγωγούς καυσίμων, τους προμηθευτές, τους μεταφορείς και τους λιανοπωλητές προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την διαταραχή στην αγορά.

«Πρόκειται για πρόβλημα στις αλυσίδες εφοδιασμού και όχι για έλλειψη αποθεμάτων καυσίμων», ξεκαθάρισε.

Οι αρχές της χώρας αποφάσισαν πάντως το Σάββατο να εκδώσουν 5.000 προσωρινές βίζες εργασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οδηγών.

BP: Τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί στο  1/3 των πρατηρίων στη χώρα

H BP ανακοίνωσε ότι ορισμένες κατηγορίες καυσίμων έχουν εξαντληθεί σε περίπου το 1/3 των πρατηρίων της βενζίνης στη Βρετανία, καθώς ο πανικός που επικράτησε οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή των νόμων του ανταγωνισμού και να επιτρέψει στις εταιρίες να συνεργαστούν για τη μείωση των ελλείψεων στα καύσιμα.

Γραμμές οχημάτων σχηματίστηκαν χθες, για τρίτη ημέρα, στους σταθμούς ανεφοδιασμού βενζίνης, καθώς οι αυτοκινητιστές περίμεναν, αρκετοί για ώρες, να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους με καύσιμα, καθώς οι εταιρίες καυσίμων ανέφεραν ότι η έλλειψη σε οδηγούς προκαλούσε προβλήματα στις μεταφορές από τα διυλιστήρια προς τα σημεία εφοδιασμού.

Μερικοί από τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων επέβαλαν πλαφόν στα διαθέσιμα καύσιμα που είχαν, ενώ άλλοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

«Με την αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο διήμερο, εκτιμούμε ότι περίπου το 30% των σταθμών εφοδιασμού σε αυτό το δίκτυο δεν έχουν κατά την παρούσα περίοδο ούτε τις βασικές ποσότητες καυσίμου», ανακοίνωσε η BP, η οποία διαχειρίζεται 1.200 πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία.

«Εργαζόμαστε προκειμένου να ανεφοδιάσουμε το συντομότερο δυνατό».

Ο πανικός για τα καύσιμα καταγράφεται καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές κρίσεις: μία αύξηση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων που αναγκάζει τις επιχειρήσεις των καυσίμων να βγουν εκτός λειτουργίας, μία σχετική έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που απειλεί να εκτροχιάσει την παραγωγή κρέατος, καθώς χρησιμοποιείται στην αναισθησία των πουλερικών και των χοίρων πριν από τη σφαγή τους, αλλά και μία έλλειψη στους οδηγούς φορτηγών που προκαλεί συνθήκες χάους στις πωλήσεις λιανικής και παράλληλα αδειάζει μερικά ράφια.

Ο αγγλοολλανδικός πετρελαϊκός όμιλος Shell ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει αυξημένη ζήτηση για καύσιμα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ