- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νιγηρία: 10 μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απαγωγή τους
Είχαν απαχθεί πάνω από 120 μαθητές
Οι ένοπλοι που απήγαγαν πάνω από εκατό μαθητές από χριστιανικό σχολείο στη βορειοδυτική Νιγηρία στις αρχές του Ιουλίου απελευθέρωσαν άλλους δέκα εξ αυτών.
Στην απελευθέρωση δέκα μαθητών από τους 121 που συνολικά είχαν απαχθεί από χριστιανικό σχολείο της Νιγηρίας προχώρησαν οι ένοπλοι που τους είχαν απαγάγει.
Μετά τη μαζική απαγωγή 121 μαθητών την 5η Ιουλίου από τους κοιτώνες του γυμνασίου Βαπτιστών Bethel Secondary School, στην περιφέρεια της πόλης Καντούνα, οι εκατό εξ αυτών έχουν αφεθεί ελεύθεροι ή μπόρεσαν να αποδράσουν· άλλοι 21 παραμένουν ακόμη στα χέρια των δραστών.
«Οι απαγωγείς απελευθέρωσαν 10 μαθητές ακόμη αφού έλαβαν τα λύτρα που ζητούσαν, όπως στις περιπτώσεις των μαθητών που είχαν αφήσει ελεύθερους προηγουμένως», εξήγησε ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Χαγιάμπ, χωρίς να αποκαλύψει το ύψος του ποσού που καταβλήθηκε.
«Άλλοι ένδεκα μαθητές παραμένουν σε αιχμαλωσία και ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθούν όλοι την επόμενη φορά που θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους κακοποιούς», είπε.
Η αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως συνέλαβε τρεις υπόπτους για την απαγωγή, που διαπράχθηκε πριν από σχεδόν τρεις μήνες. Ακολούθησε σειρά παρόμοιων από βαριά οπλισμένες συμμορίες που δρουν στη βορειοδυτική και στην κεντρική Νιγηρία.
Οι συμμορίες λεηλατούν χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές κι απαγωγές τοπικών προσωπικοτήτων, ταξιδιωτών και, τελευταία, ολοένα συχνότερα μαθητών, προκειμένου να αποσπάσουν λύτρα. Δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις νιγηριανές πολιτείες Ζαμφαρά, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα. Δεν έχουν κανένα ιδεολογικό κίνητρο, αντίθετα με τις οργανώσεις τζιχαντιστών που λυμαίνονται την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.
Κάπου 1.000 μαθητές και φοιτητές έχουν απαχθεί από τον Δεκέμβριο, όταν οι συμμορίες άρχισαν να βάζουν συστηματικά στο στόχαστρο εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι περισσότεροι έχουν απελευθερωθεί, έπειτα από διαπραγματεύσεις, όμως εκατοντάδες παραμένουν στην αιχμαλωσία, σε καταυλισμούς κρυμμένους σε δασικές εκτάσεις.
Τον περασμένο μήνα, σχεδόν εκατό μαθητές ιδιωτικού μουσουλμανικού ιεροδιδασκαλείου, που είχαν απαχθεί στη δυτική Νιγηρία τον Μάιο, επανενώθηκαν με τους γονείς τους.
Αυτού του είδους οι απαγωγές αρχικά διαπράττονταν από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ. Η απαγωγή 200 και πλέον νεαρών μαθητριών από τους κοιτώνες τους στο Τσιμπόκ το 2014 είχε προκαλέσει κατακραυγή στη Νιγηρία και διεθνώς.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.