Visual Browsing

Mελέτη: Οι περισσότεροι δεν θα χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου

Mελέτη: Οι περισσότεροι δεν θα χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου
© Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος
Οι επιστήμονες βάσισαν στην εκτίμησή τους σε ένα ευρύ φάσμα μελετών επιτόπιας παρατήρησης καθώς και σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές.
  • A-
  • A+
0
Δεν θα χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοιού για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet.

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 λειτουργούν τόσο καλά, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν ακόμη αναμνηστική (ή τρίτη δόση), υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων μέσω μελέτης στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, τα ευρήματα της οποίας επικαλείται το Bloomberg. 

Οι κυβερνήσεις ας επικεντρωθούν, καλύτερα, στην ανοσοποίηση των μη εμβολιασμένων και να περιμένουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το ποια ενισχυτικά θα ήταν πιο αποτελεσματικά και σε ποιες δόσεις, υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης, ανάμεσα στους οποίους και δύο εξέχοντες εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. 

Οι επιστήμονες βάσισαν στην εκτίμησή τους σε ένα ευρύ φάσμα μελετών επιτόπιας παρατήρησης καθώς και σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές.

«Καμία από τις μελέτες δεν παρείχε αξιόπιστες αποδείξεις για σημαντική μείωση της προστασίας ενάντια σε σοβαρές ασθένειες», υποστηρίζουν οι συγγραφείς. Επίσης, θα μπορούσαν να υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι παρενεργειών εάν χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις πολύ σύντομα ή πολύ ευρέως, όπως είπαν.

Σχετικα
Πόσοι εμβολιασμένοι πεθαίνουν από Covid;
Πόσοι εμβολιασμένοι πεθαίνουν από Covid;

Οι περισσότερες χώρες με άφθονα αποθέματα εμβολίων συζητούν εάν θα διατεθούν δόσεις για αναμνηστικά εμβόλια για την ενίσχυση της ανοσίας και θα βοηθήσουν ενδεχομένως να σταματήσει η εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διαθέσουν ενισχυτικές δόσεις από τις 20 Σεπτεμβρίου, αν και η πρόταση αυτή εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από τον FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ομοφωνία στο θέμα των ενισχυτικών δόσεων. «Ακόμη και μια μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι της εξάπλωσης του Covid μπορεί να επιβαρύνει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Azra Ghani, πρόεδρος επιδημιολογίας λοιμωδών ασθενειών στο Imperial College London, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη.

Ειλημμένη η απόφαση για τρίτη δόση στις ΗΠΑ - Ερωτηματικό η Βρετανία

Η ανάλυση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε το ενισχυτικό του πρόγραμμα τον Αύγουστο μετά από μια κοινή δήλωση των κορυφαίων ιατρικών συμβούλων του, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας του CDC Rochelle Walensky, του επί μακρόν επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Anthony Fauci και της Επίτροπου του FDA, Janet Woodcock.

Σχετικα
Λανθασμένα αρνητικό τεστ για 43.000 ανθρώπους στη Βρετανία
Λανθασμένα αρνητικό τεστ για 43.000 ανθρώπους στη Βρετανία

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είπαν ότι τα δεδομένα υποστηρίζουν την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις και ότι θα αρχίσουν να προετοιμάζονται, σημειώνοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να υπογράψουν το σχέδιο. Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν την ανάγκη για επιπλέον εμβολιασμούς, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε μορατόριουμ μέχρις ότου περισσότερα άτομα εκτός των πλούσιων χωρών λάβουν προστασία.

Μια συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης πρόκειται σύντομα να κάνει συστάσεις για το εάν θα προχωρήσει με ευρεία χρήση τρίτης δόσης εμβολίου. Η Βρετανία προσφέρει ήδη ενισχυτικές δόσεις σε όσους έχουν πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει επίσης δεδομένα ενισχυτικών δόσεων από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna Inc.
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5