- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Φιλιππίνες-Covid-19: Σύλληψη για όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα
Με εντολή του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε
Μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων της covid-19 στις Φιλιππίνες - Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έδωσε εντολή στην αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε ζήτησε από την αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους, ακόμη και όσους την έχουν κάτω από τη μύτη, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων της covid-19.
Ο Ντουτέρτε έδωσε αυτή τη νέα εντολή μετά τη συνεδρίαση της ομάδας δράσης κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκε από το γραφείο Τύπου του, στο οποίο φαίνονται όλοι να φορούν μάσκα εκτός από τον ίδιο τον Φιλιππινέζο πρόεδρο.
Από τα τέλη Μάρτιου που έχουν ενισχυθεί τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην πρωτεύουσα Μανίλα και τις γειτονικές περιοχές έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε χιλιάδες ανθρώπους για την παραβίασή τους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο διοικητής της αστυνομίας έχουν ζητήσει από τα μέλη των δυνάμεων της τάξης να επιβάλουν πρόστιμα ή κοινωνική εργασία στους παραβάτες, αντί να τους συλλαμβάνουν, μετά τον θάνατο ενός άνδρα τον οποίο αστυνομικοί ανάγκασαν να κάνει 100 κάμψεις επειδή παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Όμως ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι αδιάλλακτοι με τους ανθρώπους που φορούν λάθος τη μάσκα τους. «Οι εντολές μου στην αστυνομία είναι ότι πρέπει να συλλαμβάνουν τους ανθρώπους που δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους», τόνισε.
«Δεν το κάνω για εμένα, αλλά για εσάς. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην μολύνετε κανέναν και να μην μολυνθείτε», πρόσθεσε.
Πέρυσι ο Ντουτέρτε, γνωστός για τις ακραίες και συχνά προσβλητικές του δηλώσεις, είχε επισημάνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να ανοίγουν πυρ εναντίον όποιου προκαλεί «αταξία» στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταφέρονται εναντίον του.
Ο εκπρόσωπος του Φιλιππινέζου προέδρου, ο Χάρι Ρόκε, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή στην αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους, ενώ διευκρίνισε ότι ενδέχεται να παραμένουν υπό κράτηση 12 ώρες.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Karapatan απάντησε ότι πρόκειται για μια απόφαση «αντιεπιστημονική και αναποτελεσματική», ενώ κατήγγειλε και την «υπερβολική χρήση βίας» από την αστυνομία.
«Ο υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες αποτελεί ήδη κίνδυνο για την υγεία των φυλακισμένων. Το να συλλαμβάνουμε εκατοντάδες άλλους για να τους βάλουμε σε εγκαταστάσεις όπου είναι αδύνατο να τηρούνται οι αποστάσεις απλώς θα διευκολύνει την γοργή εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως η covid-19», τόνισε η ΜΚΟ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.