- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Ανησυχητική αύξηση καταγράφουν οι νέες λοιμώξεις, αναφέρει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Ποια η πορεία των εμβολιασμών
Για μία ακόμη φορά, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεζούς, οι νέες λοιμώξεις καταγράφουν ανησυχητική αύξηση, προσεγγίζουν μάλιστα τον μέγιστο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα.
Μια θετική εξέλιξη είναι ότι διαρκώς ενισχύεται η επιστημονική φαρέτρα με καινούργια εμβόλια κατά της COVID-19. Η γερμανική εταιρεία CureVac ανακοίνωσε χθες ότι το εμβόλιό της αναμένεται να εγκριθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Εφέτος, η παραγωγή του θα φθάσει τα 300 εκατ. δόσεις και την επόμενη χρονιά το ένα δισ. Και στο εμβόλιο της CureVac χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία mRΝΑ. Μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα «παλαιότερης τεχνολογίας» σκευάσματα των AstraZeneca και Johnson & Johnson, η Ε.Ε. φαίνεται να στρέφεται προς τα εμβόλια mRNA.
H κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν ενέδωσε στις συστάσεις της υγειονομικής αρχής για αφαίρεση του εμβολίου της AstraZeneca από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Διόρισε, ωστόσο, επιτροπή ειδικών προκειμένου να εξετάσει σε βάθος τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όσον αφορά την εμφάνιση θρόμβων. Ο Νορβηγός υπουργός Υγείας, Μπεντ Χόγερ, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι διαθέτει επαρκή στοιχεία για να καταλήξει στον αποκλεισμό του εμβολίου της AstraZeneca. Η επιτροπή των ειδικών θα δημοσιοποιήσει το πόρισμά της στις 10 Μαΐου.
Χθες, εμβολιάστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με AstraZeneca, στο εμβολιαστικό κέντρο του παλαιού αεροδρομίου Τέμπελχοφ του Βερολίνου. Η 66χρονη καγκελάριος δήλωσε ενθουσιασμένη, επισημαίνοντας ότι μόνο ο εμβολιασμός επιτρέπει έξοδο από την πανδημία. Μέχρι τα τέλη Μαΐου, ο ένας στους τρεις Γερμανούς θα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.
Εν τω μεταξύ, ουρές σχηματίστηκαν χθες στα εμβολιαστικά κέντρα της Λετονίας. Εκατοντάδες νέοι άδραξαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο απορρίπτουν οι πιο ηλικιωμένοι. Η επικεφαλής του λετονικού εμβολιαστικού προγράμματος, δρ Εύα Γιουνέβιτσα, εξήγησε ότι «υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα εμβολίων της AstraZeneca στις κρατικές αποθήκες και έτσι επιλέξαμε να εμβολιάσουμε όποιον το επιθυμεί, χωρίς περιορισμούς».
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Aλβέρτου Μπουρλά, ότι μάλλον επιβάλλεται η χορήγηση τρίτης εμβολιαστικής δόσης, εννιά έως 12 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας COVID του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Ντέιβιντ Κέσλερ, δήλωσε σε επιτροπή του Κογκρέσου ότι ακόμα μελετάται η αντοχή της ανοσοποιητικής αντίδρασης, αλλά φαίνεται ότι θα είναι αναγκαία και μια τρίτη δόση, χωρίς να αποκλείεται ούτε ο ετήσιος επανεμβολιασμός.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραμένει άγνωστο αν...τελικά κατάφερε να εντοπίσει τη συσκευή του
Από τη Whitehall στην… Ελλάδα
Οι δύο επιστήμονες εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ
Ο δούκας του Σάσεξ ονειρεύεται μια νέα αρχή με τη βασιλική οικογένεια
Στοιχεία-σοκ για τουλάχιστον 7.600 θανάτους από υπερβολική δόση στην Ευρώπη
Το θέμα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών
Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί και σε αλιευτικά προϊόντα
Η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ
Φρίκη για την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος
Το Sollos κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά πολλοί καταναλωτές σοκαρίστηκαν με την τιμή
Οργή για τους παιδοβιαστές αδελφούς που συνελήφθησαν για την άγρια δολοφονία και τον βιασμό της 11χρονης
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Πληροφορίες ότι το παιδί ήταν βαριά άρρωστο
Η στάση Τραμπ και το τηλεφώνημα στον Νετανιάχου
Προκάλεσε αναστάτωση με την απόφασή του να πάει στο γήπεδο των Νιου Γιορκ Νικς
Συγκλονίζει στην επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό του
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.