- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανία: Νέο «όχι» της Βουλής σε πρόωρες εκλογές
Δεν θα ζητήσω νέα αναβολή του Brexit, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
Δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία ούτε η δεύτερη πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Σε τεταμένο κλίμα, με εκατέρωθεν διαπληκτισμούς και αντεγκλήσεις και εν μέσω αποδοκιμασιών ή επευφημιών, διεξήχθη η τελευταία συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πριν ισχύσει η αναστολή των εργασιών της Βουλής ως τη 14η Οκτωβρίου, με απόφαση της κυβέρνησης.
Η διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε με την ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία οδήγησε σε δεύτερη ήττα της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα (293 ψήφοι υπέρ/46 κατά) καθορίστηκε από την μαζική αποχή των βουλευτών στη διαδικασία. Ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία (τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων) για την αποδοχή της πρότασης. «Για άλλη μια φορά, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι γνωρίζει καλύτερα», ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού.
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι εναντιώνονται «στη βούληση των πολιτών»: «Εάν πραγματικά θέλετε να καθυστερήσετε το Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου, κι από ό,τι φαίνεται αυτό θέλετε να κάνετε, τότε ψηφίστε για να προκηρυχθούν εκλογές και αφήστε τους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν αναβολή ή όχι. Αν αρνηθείτε να το κάνετε αυτό σήμερα, θα πάω στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτώ την αποχώρησή μας, ευελπίστως με συμφωνία, αλλά χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί. Δεν θα ζητήσω άλλη καθυστέρηση», διεμήνυσε στους βουλευτές.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, απάντησε στο αίτημα για εκλογές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την διάλυση της Βουλής μέχρις ότου φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνίας. «Δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω να επιβληθεί η καταστροφή της μη συμφωνίας στις κοινότητές μας, στις θέσεις εργασίας και στις υπηρεσίες μας και στα δικαιώματά μας», αντέτεινε και πρόσθεσε: «Η μη συμφωνία δεν είναι καθαρή αποχώρηση, θα ξεκινήσει νέα περίοδος σύγχυσης και καθυστερήσεων» αλλά αυτή τη φορά με συνέπεια την κλιμάκωση «της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της εμβάθυνσης της φτώχειας σε όλη τη χώρα».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να πάει ο ίδιος στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών ανταπάντησε ότι το κυβερνών κόμμα ευθύνεται για τις υπαναχωρήσεις και τον κατηγόρησε ότι κλείνει τη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποφύγει κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Ο Μπόρις Τζόνσον καταφέρθηκε ακόμη εναντίον του των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τα σχέδιά τους να ακυρώσουν το Brexit, ενώ αναφέρθηκε επίσης με ειρωνεία στον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέρκοου και τις «χαρακτηριστικά αμερόληπτες κρίσεις του».
Τα όσα διαμείφθηκαν στη συζήτηση στο κοινοβούλιο καταδίκασαν οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.