- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσαβούσογλου: Μοιραστείτε το φυσικό αέριο προτού να είναι αργά
Πώς απάντησε η Λευκωσία στο μήνυμα - απειλή
Μήνυμα - απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την Κύπρο να αποδεχθεί την πρόταση για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων προτού «να είναι αργά».
«Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακίντζι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η πρόταση για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, βρίσκεται ακόμη «στο τραπέζι». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μονομερείς πράξεις και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού».
«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, όπως έπραξε το 2011 και το 2012, αλλά η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι» δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.
Συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πρόταση αυτή και να την δεχτεί «προτού είναι πολύ αργά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εάν όντως θεωρεί την τουρκοκυπριακή πλευρά ως συνιδιοκτήτη του νησιού.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί αυτήν την πρόταση, «η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δραστηριότητές της σε περιοχές που έχει άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Από την πλευρά του, ο Ακιντζί σχολίασε στόχος του είναι οι φυσικοί πόροι του νησιού να συμβάλλουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή. «Εμείς το επισημαίνουμε πάντοτε, κάναμε προτάσεις σχετικά με αυτό το θέμα… Επιθυμούμε το φυσικό αέριο ως γέφυρα ειρήνης και όχι ως σημείο έντασης. Προτείναμε σύσταση κοινής επιτροπής για το θέμα αυτό», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι από 2011.
Η απάντηση της Λευκωσίας
Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και όλες οι ενέργειές του στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό απάντησε ο κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, πρόκειται για μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να δυναμιτίσει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.
Σημειώνεται ότι ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκεται την Τρίτη στην Αθήνα και το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.