Κοσμος

Οι φωνές πίσω από τα Mind the gap

Μερικές ιστορίες για τους ανθρώπους πίσω από τα ηχητικά μηνύματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
121958-273267.jpg

ΛΟΝΔΙΝΟ

image

Η Emma Hignett είναι η φωνή πίσω από τις αναγγελίες στα κόκκινα λονδρέζικα λεωφορεία και σε κάποια μετρό. Πέρασε την πρώτη της οντισιόν το 2005, όταν για πρώτη φορά αποφασίστηκε να μπει ηχητικό μήνυμα στα λεωφορεία. Όσοι την γνωρίζουν, διακρίνουν εύκολα μία βόρεια προφορά αφού μεγάλωσε μεταξύ του Yorkshire και του Lancashire. Μέχρι το 2005 οι αναγγελίες για τη κάθε στάση γινόταν είτε από τον οδηγό, είτε καθόλου.

image

Emma Clarke

Η Emma Clarke έχει δώσει τη φωνή της σε κάποιες από τις γραμμές του υπόγειου μετρό του Λονδίνου. Οι αναγγελίες της έπαιζαν από το 1999 μέχρι το 2007 που έληξε το συμβόλαιό της και δεν ανανεώθηκε. Φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πολυπράγμων, αφού δηλώνει εκτός από εκφωνήτρια και ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας. Έχει γράψει εκτός από βιβλία και σενάρια για την τηλεόραση και το θέατρο, με αδυναμία στα κείμενα stand up comedy.

Συνέντευξη της Emma Clarke

Ο Oswald Laurence, ένας κυρίως θεατρικός ηθοποιός είχε χαρίσει τη φωνή του σε παλιότερες ανακοινώσεις του υπόγειου μετρό της πόλης. Μετά από κάποια χρόνια, η φωνή του είχε μείνει να ακούγεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο σταθμό, στο Embankmen. Όταν πέθανε, το 2007, η γυναίκα του πήγαινε και καθόταν ώρες στο σταθμό περιμένοντας το επόμενο τρένο για να ακούσει την φωνή του. Μία μέρα ξαφνικά άκουσε μία άλλη φωνή αντί του άντρα της και έπαθε σοκ. Απευθύνθηκε στη διεύθυνση και ενημερώθηκε ότι αλλάξει σύστημα μετάδοσης και το νέο ψηφιακό πια σύστημα δεν μπορούσε να παίξει το παλιό αρχείο με την ηχογράφηση του Oswald. Οι υπεύθυνοι της έφτιαξαν ένα cd με τη φωνή του και της το χάρισαν και η ίδια δηλώνει ότι το βάζει συνέχεια να παίζει.

image

Oswald Laurence


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

image

Carolyn Hopkins

Τις ανακοινώσεις στο μετρό της Νέας Υόρκης μονοπωλούν κυρίως δύο άνθρωποι. Η Carolyn Hopkins και ο Jack Fox, που τυχαίνει να είναι και κολλητοί φίλοι. Η πρώτη ηχογράφησε το πρώτο της σποτάκι το 1989 για το πάρκο Disney στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Μάλιστα θυμάται ότι προσπάθησε πολύ για να πετύχει αυτό το χαρούμενο ύφος στην ομιλία που ζητούσε η εταιρία αφού κατά γενική ομολογία η φωνή της ήταν ιδιαίτερα σοβαρή. Ο δεύτερος ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ που ταξίδευε και έπαιζε μουσική. Εκτός από τα εκατοντάδες τζινγκλάκια που έχει ηχογραφήσει, έχει αποκτήσει και μία σχετική ειδικότητα στα λεγόμενα «ομιλούντα βιβλία» αφού έχει δώσει την φωνή του σε πάνω από 1.000 βιβλία που προορίζονται για κοινό με προβλήματα όρασης. Οι δυο τους –σήμερα επίσημα συνταξιούχοι– έπιασαν την καλή με τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους την τελευταία 25ετία. Η φωνή τους ακούγεται σε πολλές χώρες και οι ίδιοι ακόμα δηλώνουν ότι εκπλήσσονται κάθε φορά που ακούν ξαφνικά τον εαυτό τους σε ένα αεροδρόμιο ή έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Ο Fox δηλώνει σε συνέντευξή του ότι δεν περνάει μέρα χωρίς να δεχτεί μήνυμα από κάποιον ότι κάπου τυχαία άκουσε τη φωνή του – ολόκληρο το βίντεο εδώ.

image

Jack Fox

Ο Charlie Pellet έχει χαρακτηριστεί ως η πιο αναγνωρίσιμη φωνή στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος όταν συστήνεται δηλώνει ότι εργάζεται στο Bloοmberg Radio αλλά αμέσως συμπληρώνει ότι είναι ο τύπος που μας λέει να προσέχουμε τις πόρτες στο μετρό της πόλης. Έχει μεγαλώσει στο Λονδίνο, κατάφερε όμως να αποκτήσει μία καθαρή αμερικάνικη προφορά χάρη στο ραδιόφωνο που άκουγε με τις ώρες, αφού ήταν η μεγάλη του αγάπη.

 

 


ΒΙΕΝΝΗ

Το 2015 και με αφορμή την διοργάνωση της Eurovision στην πόλη, η πολυσυζητημένη νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς Conchita Wurst έδωσε τη φωνή της στα ηχογραφημένα μηνύματα των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα μηνύματα αυτά δεν αφορούσαν μόνο τις τεχνικές λεπτομέρειες των δρομολογίων αλλά ενημέρωναν και για τα κοντινά σημεία της πόλης που συμμετείχαν στο event της Eurovision. Βγήκαν στον αέρα λίγες μέρες πριν την έναρξη του διαγωνισμού και παίχτηκαν σε όλη τη διάρκειά του. Οι ανακοινώσεις της Conchita έγιναν στα Γερμανικά, τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και παίχτηκαν σε λεωφορεία, μετρό και τραμ.

image

Conchita Wurst

Η φωνή του Franz Kaida ακούγονταν επί 44 χρόνια καθημερινά σε λεωφορεία και μετρό στην Βιέννη. Όταν οι εταιρίες αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την φωνή του με μία άλλη, δημιουργήθηκε, όπως είναι λογικό, μεγάλος ντόρος. Ένα απλό ψάξιμο στο ίντερνετ εντοπίζει εύκολα πολλές συζητήσεις γεμάτες νοσταλγία για τα ηχογραφημένα μηνύματα του Kaida που πια μπορεί κάποιος να κατεβάσει online – και είναι αρκετοί αυτοί που το κάνουν. Σήμερα είναι 74 ετών και εξακολουθεί να δίνει συνεντεύξεις και να θεωρείται κάτι σαν την φωνή της πόλης. H καριέρα του ξεκίνησε εντελώς τυχαία αφού ήταν τεχνικός στην Wiener Linien που διαχειρίζεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης. Παρόλο που αρχικά η εταιρία έκανε οντισιόν σε δεκάδες ηθοποιούς, ραδιοφωνικούς παραγωγούς κλπ δεν κατάφερε να βρει αυτό που ήθελε. Το βρήκε τελικά μπροστά στα μάτια της. Έκτοτε ο Kaida έχει ηχογραφήσει χιλιάδες μηνύματα και παρόλα αυτά μέχρι το 2004 που συνταξιοδοτήθηκε, εξακολουθούσε να εργάζεται σαν τεχνικός στην ίδια εταιρία.

image

Franz Kaida


Αρχική φωτογραφία: Margaret McCollum

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ