Στον Λαβύρινθο: ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ
Θεατρο

Στον Λαβύρινθο: ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ

  • Σελίδες: 192
  • Τιμή: €15,00
  • Διαστάσεις: 14.2 x 23.5

Σφυρηλατημένη στο αμόνι του αττικού δράματος, η ματιά του Τερζόπουλου παραμερίζει τα ιδεολογικά συντρίμμια και αναδεικνύει τις τραγικές διαστάσεις του μυλλερικού έργου δίνοντας φωνή σ’ ένα θέατρο που συνδιαλέγεται με την τραγωδία - Frank Raddatz

Η διεθνής πορεία του Θεόδωρου Τερζόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, σηματοδοτείται από τις σπουδές του στο Berliner Ensemble από το 1972 έως το 1976. Η γνωριμία του με τον Χάινερ Μύλλερ υπήρξε καθοριστική. Στον Λαβύρινθο: ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ οι δύο σπουδαίοι δημιουργοί αναζητούν τον πυρήνα του θεάτρου αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ένα παράρτημα με 48 αφορισμούς σε μορφή διαλόγου για την τραγωδία και τον μύθο, σκηνοθετικά σκίτσα και σημειώσεις του Θεόδωρου Τερζόπουλου και φωτογραφίες από τις παραστάσεις.

Τίτλος πρωτοτύπου: Im Labyrinth: Theodoros Terzopoulos begegnet Heiner Müller
Μετάφραση: Γιάννης Καλιφατίδης
Επιμέλεια: Frank Raddatz
Σχεδιασμός έκδοσης: Φοίβος Βλάχος
Εικόνα εξωφύλλου: Johanna Weber

Θεόδωρος Τερζόπουλος, Χάινερ Μύλλερ
Θεόδωρος Τερζόπουλος, Χάινερ Μύλλερ

Θεόδωρος Τερζόπουλος - βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Απόφοιτος της δραματικής Σχολής του Κ. Μιχαηλίδη (Αθήνα, 1965-1967), με δασκάλους τους Γ. Σεβαστίκογλου, Λ. Τριβιζά και Κ. Μιχαηλίδη, και του Berliner Ensemble (Βερολίνο, 1972-1976) με δασκάλους τους Χάινερ Μύλλερ, Μάνφρεντ Βέκβερτ, Ρουθ Μπέρκχαους και Έκεχαρτ Σαλ. Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη, 1981-1983). Από το 1985 μέχρι το 1988 Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς. Το 1985 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Άττις. Από το 1990 είναι ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσογειακού Θεάτρου. Από το 1993 μέχρι σήμερα παραμένει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Θεατρικής Ολυμπιάδας.Με την ομάδα Άττις έχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας μέσα σε 35 χρόνια μόνο στο εξωτερικό 2100 παραστάσεις στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ και θέατρα. Το σύστημα εργασίας του Θεόδωρου Τερζόπουλου και οι παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας του διδάσκονται σε έδρες θεατρικών και κλασικών σπουδών σε τριάντα πανεπιστήμια του κόσμου. Πραγματοποιεί εργαστήρια σ’ όλον τον κόσμο διδάσκοντας το σύστημα εργασίας του και είναι Επίτιμος Καθηγητής σε πανεπιστήμια και ακαδημίες θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2013 διοργανώνεται ετησίως στο Θέατρο Άττις το θερινό διεθνές εργαστήριο Η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου για νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Έχει τιμηθεί με πολλά θεατρικά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί βιβλία για τον ίδιο και το Θέατρο Άττις στα ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά, πολωνικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, μανδαρίνικα και κορεάτικα. Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μεθόδου του με τίτλο Η Επιστροφή του Διόνυσου, το οποίο μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες.