Η Ευρώπη ως πολυεθνικό κράτος
- Σελίδες: 191
- Τιμή: €16,00
- ISBN: 978-618-5830-04-5
- Διαστάσεις: 23 x 15
“Το βιβλίο του Θάνου Βερέμη, μέσα στις 185 σελίδες προσεγγίζει γεγονότα: από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας το 1648, διατρέχει τους μεγάλους πολέμους, τον Ψυχρό Πόλεμο, την πορεία της Κίνας από τον Μάο Τσε-Τουγκ μέχρι σήμερα, αλλά και τη σταδιακή δημιουργία του δυτικού κόσμου – της Δύσης, μέσα από κοινούς αμυντικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς θεσμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την ιδρυτική της πράξη ως ΕΟΚ έως σήμερα, είναι ένα μοναδικό πείραμα στην ανθρώπινη ιστορία που έχει ως στόχο την ειρήνη, την ευημερία και την ενότητα.
Ο συγγραφέας ανατρέχει με διεισδυτικό πνεύμα όλη την πορεία της δημιουργίας και της συνεχούς εξέλιξης των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν υποτιμά καθόλου τη δύναμη και την ισχύ του «χρυσού τριγώνου» της πλούσιας και ισχυρής Κεντρικής Ευρώπης, περιγράφει με στοιχεία τη μετάβαση των χωρών της Νότιας Ευρώπης στη δημοκρατία και σε άλλο παραγωγικό μοντέλο, και τον μαχητικό εθνικισμό της πρώτης φάσης της Ανατολικής διεύρυνσης.”
Από την εισαγωγή της Άννας Διαμαντοπούλου
«Ποια είναι η Ενωμένη Ευρώπη και ποια τα σημεία που την απειλούν με διάλυση σήμερα;
Ο κόσμος μας κατατρύχεται από κινδύνους και απειλές. Η έλλειψη επαγγελματικής ασφάλειας η τρομοκρατία, η αλλαγή του κλίματος, οι νέες πανδημίες, οι στρατιωτικές απειλές, οι μαζικές μεταναστεύσεις, η διαφθορά και οι ανισότητες στις κοινωνίες είναι μία καθημερινότητα. Δεν είναι περίεργο που οι πολίτες αναζητούν από τα κράτη περισσότερη προστασία και επέμβαση σε αυτήν ακριβώς την καθημερινότητα.
Το μέγεθος είναι μορφή ισχύος και η Ένωση κρατών εμπνέει στους Ευρωπαίους ισχυρότερο συναίσθημα ασφαλείας. Κατά τη διαδρομή των διαδοχικών μεγεθύνσεων της Ευρωπαϊκής ενότητας, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρούν την Ένωση αγαθή εξέλιξη για όλους. Σήμερα διακυβεύεται.»
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
***
Ο συγγραφέας
Ο Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Τrinity College). To 1978 ήταν Research Associate Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ηarvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 ήταν καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και κατόπιν, ως το 2000, Πρόεδρος του ίδιου ιδρύματος.
Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Low and Diplomacy. Την περίοδο 2004-2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).
Έχουν εκδοθεί πάνω 30 τίτλοι έργων του (βιβλία) και πολλαπλάσιος αριθμός άρθρων στα ελληνικά και τα αγγλικά.