cov.megr_.jpg
Πολιτικη

Αιρετικά

  • Τιμή: €13,00

Το βιβλίο Αιρετικά-σκέψεις σε τριακόσιες λέξεις- του δημοσιογράφου Νίκου Μεγγρέλη, με μια διεισδυτική και κριτική  ματιά αναφέρεται  στην επικαιρότητα  των τελευταίων οκτώ μηνών  που ήταν εξαιρετικά πλούσια και κατά πως φαίνεται αέναη αφού πολλά από τα γεγονότα βρίσκονται  ακόμα σε εξέλιξη :

Αναβρασμός στο χώρο της Παιδείας, απαγωγές Πακιστανών, υποκλοπές, σχέσεις εκκλησίας-κράτους, παρεμβάσεις και εθνικιστικές κορώνες Χριστόδουλου, παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, αναθεώρηση Συντάγματος, φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, δίκη της 17 Ν, ήττα του Μπερλοσκουνισμού στην Ιταλία, διπλή εξέγερση στη Γαλλία κ.α. Από τον πειρασμό του σχολιασμού δεν έχουν ξεφύγει και  μικρά ή μεγάλα θέματα καθημερινότητας που ταλαιπωρούν όλους μας, από το χάλι της ελληνικής  τηλεόρασης μέχρι την απαγόρευση των ποδηλάτων στο μετρό…

Άλλοτε με  πικρόχολο χιούμορ και άλλοτε με έντονη πολεμική διάθεση, ο Νίκος Μεγγρέλης δεν στέκεται στα επιφαινόμενα. Προσπαθεί να αναδείξει τα βαθύτερα αίτια, αναζητά τις νέες και πραγματικές  διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο προοδευτικό και στο συντηρητικό. Στο στόχαστρό του, βρίσκονται επίμονα η  συντήρηση, οι  ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις,  ο ωχαδερφισμός, αλλά και η άλλη όψη των συντηρητικών πολιτικών η ψευδεπίγραφη προοδευτικότητα.

Χαρακτηριστικό των προβληματισμών του συγγραφέα είναι αυτό που σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου:

«… η σημερινή κοινωνία, δεν ψάχνεται πέρα από το εφήμερο και το προσωπικό, δεν συζητάει πέρα από το επιφανειακό, δεν αντιδρά παρά μόνο υστερικά-το υστερικά με όλη τη σημασία της λέξης δηλαδή βραχύβια, σπασμωδικά, πανικόβλητα και πολλές φορές άνευ λόγου-ενώ αντιθέτως ανέχεται σχεδόν τα πάντα, δίχως όρια, βάζει στο ίδιο τσουβάλι αξίες και αθλιότητες, ισοπεδώνει με απίθανη ευκολία ανθρώπους και συμπεριφορές, δείχνει να  μην αγωνιά για το που πάει  συλλογικά. Είναι χιλιοειπωμένο, αλλά νομίζω πέρα για πέρα αληθινό. Το  «εγώ» έχει αντικαταστήσει το «εμείς.»

Για να μην παρεξηγηθώ. Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, άτομα και ομάδες που ασφυκτιούν μέσα σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον, που  αγωνιούν και αγωνίζονται για να γίνει η ζωή μας πιο ανθρώπινη, πιο γλυκιά, πιο γήινη. Απλώς   για όλους αυτούς, σπανίως θα βρεθούν λίγα δευτερόλεπτα ή λίγες αράδες στη συντριπτική  πλειοψηφία των ελληνικών μίντια…»

Το Αιρετικά-σκέψεις σε τριακόσιες λέξεις- αποτελείται από 117 άρθρα των τριακοσίων λέξεων όπως υποδηλώνει και ο υπότιτλος-που δημοσιεύθηκαν στην καθημερινή έκδοση της Press Time,από τον Οκτώβριο  του 2005 μέχρι τον Απρίλιο του 2006.

Athens Voice Books | Παραγγελίες