31244_1.jpg
Μυθιστορημα

Τζέιν Έιρ

  • Σελίδες: 632
  • Τιμή: €14,40
  • ISBN: 978-618-02-1855-8
  • Διαστάσεις: 13 x 20

Στην Κλασική Σειρά των εκδόσεων Μίνωας προστίθεται το κλασικό αριστούργημα της Σαρλότ Μπροντέ. Με το έργο αυτό η συγγραφέας θέλησε να υπερασπιστεί την καταπιεσμένη και στερημένη από κοινωνικά προνόμια γυναίκα στις τραχιές συνθήκες της πρώιμης βικτοριανής Αγγλίας.

Κείμενο οπισθοφύλλου:

Έχοντας μεγαλώσει ορφανή και μες στη φτώχεια, η γκουβερνάντα Τζέιν Έιρ βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο του κυρίου Ρότσεστερ, του στρυφνού και απόμακρου ιδιοκτήτη της απομονωμένης έπαυλης στην οποία εργάζεται. Στους άγριους βάλτους του Θόρνφιλντ τίποτα, ωστόσο, δεν είναι όπως φαίνεται. Σκοτεινά μυστικά και προδοσίες έρχονται στην επιφάνεια και συνεχίζουν να ταράζουν τη ζωή της ηρωίδας, της οποίας τα βάσανα δεν τελειώνουν εύκολα. Αποφασίζει τότε να εγκαταλείψει το Θόρνφιλντ και βρίσκει καταφύγιο στο Μόρτον, στο σπίτι του πάστορα Σεν Τζον. Διδάσκει σε φτωχά κορίτσια και είναι έτοιμη να τον ακολουθήσει στην Ινδία για να τον βοηθήσει στο ιεραποστολικό του έργο. Όμως ο έρωτάς της για τον Ρότσεστερ την ωθεί να επιστρέψει και να τον αναζητήσει...

Η Τζέιν Έιρ αποτελεί ένα μοναδικό αριστούργημα με το οποίο η Σαρλότ Μπροντέ θέλησε να υπερασπιστεί την καταπιεσμένη και στερημένη από κοινωνικά προνόμια γυναίκα στις τραχιές συνθήκες της πρώιμης βικτοριανής Αγγλίας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Σαρλότ Μπροντέ γεννήθηκε το 1816 στο Θόρντον της Αγγλίας και ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά του Ιρλανδού κληρικού Πάτρικ Μπροντέ και της Μαρία Μπράνγουελ. Μετά τον θάνατο της μητέρας της, την ανατροφή της ίδιας και των αδελφών της ανέλαβε η θεία τους. Το 1824 στάλθηκε μαζί με τις αδελφές της σε εκκλησιαστικό σχολείο. Οι κακές συνθήκες του σχολείου επιβάρυναν την υγεία της, ενώ προκάλεσαν τον θάνατο από φυματίωση των δύο μεγαλύτερων αδελφών της. Η Σαρλότ συνέχισε την εκπαίδευσή της και έγινε δασκάλα, ενώ από το 1839 ως το 1841 εργάστηκε ως οικονόμος σε αρκετές οικογένειες. Το 1842 μαζί με την αδελφή της Έμιλι εργάστηκαν σε οικοτροφείο στις Βρυξέλλες. Το 1854 παντρεύτηκε τον εφημέριο Άρθουρ Μπελ Νίκολς. Πέθανε την επόμενη χρονιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Έγραψε συνολικά τέσσερα μυθιστορήματα. Το Τζέιν Έιρ αποτελεί το δημοφιλέστερο και πιο πετυχημένο έργο της και εκδόθηκε το 1847 με το ανδρικό ψευδώνυμο Currer Bell, προκειμένου η ίδια να μην πέσει θύμα των προκαταλήψεων της εποχής ως προς τις ικανότητες των γυναικών συγγραφέων. Η Σαρλότ Μπροντέ παρουσιάζει αυτήν τη γεμάτη πάθος και ένταση ιστορία με έναν τρόπο εξαιρετικά άμεσο και βιωματικό, αναπαριστώντας ολοζώντανα έναν θαυμαστό κόσμο αισθήσεων και συγκινήσεων, και καταφέρνοντας να πλάσει ένα από τα συναρπαστικότερα, δημοφιλέστερα και αρτιότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ. Παρακολουθεί την εξέλιξη της ηρωίδας από τα παιδικά της χρόνια έως την ενηλικίωση και εστιάζει στα ηθικά και ψυχολογικά ζητήματα που την απασχολούν και τη διαμορφώνουν.

Η Τζέιν Έιρ δεν διαθέτει ιδιαίτερη ομορφιά, ούτε περιουσία, ούτε οικογένεια στην οποία να μπορεί να στηριχτεί. Δεν έχει παρά μόνο εσωτερική δύναμη για να τα βγάλει πέρα σε έναν κόσμο διόλου εύκολο για τις γυναίκες. Επιλέγει τον δρόμο της μόρφωσης που θα της επιτρέψει να είναι ανεξάρτητη. Το κόκκινο δωμάτιο στο οποίο την κλείδωνε η θεία της όταν ήταν μικρή –τραυματική εμπειρία η ανάμνηση της οποίας αναδύεται κάθε φορά που η ηρωίδα υποφέρει– συμβολίζει όλα όσα η Τζέιν πρέπει να υπερβεί για να βρει την ελευθερία, την ευτυχία και την αίσθηση ότι ανήκει κάπου. Κοινωνικά αποκλεισμένη και αναγκασμένη να δέχεται συνεχείς επιπλήξεις και απορρίψεις, επιλέγει να αγωνιστεί για να κατακτήσει την αγάπη και τη θέση της στην κοινωνία.