22262-49821.jpg
Μυθιστορημα

Εκλεκτός κι ευλογημένος - Η προφητεία


Στο πρώτο του μυθιστόρημα «Εκλεκτός κι ευλογημένος - Η προφητεία» (εκδ. NovelBooks), ο Jason Arkley τόλμησε να κινηθεί σε ένα λογοτεχνικό χώρο στον οποίο δεν υπάρχει καμία παράδοση στην Ελλάδα: μια εφηβική σειρά βιβλίων με μπόλικη περιπέτεια, σασπένς, μάγους και μεταφυσικά ή μυθολογικά στοιχεία. Το τελικό αποτέλεσμα δεν το έβγαλε χαμένο. Τον βοήθησαν, όπως λέει κι ο ίδιος, οι εικόνες που έχει από τις δύο πατρίδες του – γεννήθηκε στη Γλασκώβη, από Σκοτσέζα μητέρα κι Έλληνα πατέρα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον χώρο των ΜΜΕ. Η «Προφητεία» είναι το πρώτο μέρος της σειράς «Εκλεκτός κι ευλογημένος» με στόρι που θέλει ένα δεκαπεντάχρονο, τον Τρίσταν Μπάπτιστα, να ανακαλύπτει πως οι τσιγγάνοι της φυλής του είναι ευλογημένοι με το χάρισμα της μαγείας και πως ο ίδιος σχετίζεται με την προφητεία που άλλαξε τις ζωές ανθρώπων.  Τα υπόλοιπα μας τα εξηγεί ο ίδιος.

H πρώτη σπίθα της έμπνευσης και πόσο καιρό σας πήρε να ολοκληρώσετε το μυθιστόρημα σας; Βασικό ρόλο έπαιξαν οι εικόνες που έχω από Σκοτία και Ελλάδα, καθώς και η πλούσια μυθολογία και λαογραφία τους. Ο πραγματικός χρόνος συγγραφής του θα ήταν μικρότερος, αλλά λόγω φόρτου εργασίας μού πήρε 2 χρόνια περίπου. Θυμάμαι να λέω στους φίλους μου: «Έχω όλη την ιστορία στο μυαλό μου ξεκάθαρα! Μακάρι να μπορούσα να τη μεταφέρω με μια κίνηση στο χαρτί γιατί, ενώ τη βλέπω μπροστά μου, δεν έχω τον χρόνο να τη γράψω». Συνήθως δούλευα νύχτα – έχει τους λιγότερους αντιπερισπασμούς και εκτός αυτού κρύβει ένα μυστήριο που είναι σημαντικό για το αντικείμενο του μυθιστορήματος.

Τα έντονα μεταφυσικά στοιχεία –βλ. Πήγασος, Θεός του Ήλιου– ανήκουν στη  λίστα με τα αγαπημένα σας; Ναι, είναι στη λίστα. Πολλοί έχουν δώσει τη δική τους εκδοχή για το πώς δημιουργήθηκαν οι θρύλοι ή τι οδήγησε τους ανθρώπους στο κυνήγι των μαγισσών, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει τι σκεφτόντουσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν πιστέψανε στο δωδεκάθεο ή οι Κέλτες στον Lugh και την Dagda. Όταν περπατάω σε αρχαία μνημεία προσπαθώ να φανταστώ πώς ήταν να ζει κανείς εκείνη την εποχή, όχι μόνο ως βασιλιάς αλλά και ως απλός άνθρωπος. Αυτό είναι που με γοητεύει, η φαντασία που είχαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Όλα τα μεταφυσικά στοιχεία που χρησιμοποίησα στο βιβλίο έχουν αναφερθεί στην Ιστορία, κάποια υπάρχουν και σήμερα (όπως το καταραμένο διαμάντι Hope).Θεωρώ ότι είναι ωραίο να ταξιδεύεις με μια ιστορία η οποία περιπλέκεται με την πραγματικότητα.

Ο πρώτος άνθρωπος που δείξατε το γραπτό σας τι σας είπε; Ολοκληρωμένο, το είδε μια καλή μου φίλη που δεν είχε ξαναδιαβάσει βιβλίο στη ζωή της. Το διάβαζε με κάθε ευκαιρία στο σπίτι, στο μετρό κι όταν το τελείωσε με ρώτησε πότε θα γράψω το επόμενο. Θυμάμαι ακόμα την απάντησή της όταν της είπα το καλοκαίρι και γελάω. «Κι εγώ τώρα τι θα διαβάσω;». Και αυτή είναι η επιβράβευσή μου, με το τέλος του βιβλίου να με ρωτάνε για το επόμενο. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα.