«Η Ελλάδα Μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;»: Τα πρακτικά του συνεδρίου σε ebook
Μελετες

Τα πρακτικά του συνεδρίου σε ebook

Για πέμπτη χρονιά ο Κύκλος Ιδεών διοργάνωσε, σε συνεργασία με τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., το ετήσιο συνέδριό του με γενικό θέμα «Η Ελλάδα Μετά». Το συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά V» διεξήχθη 11-12 Οκτωβρίου 2021, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), με κεντρικό θέμα το ερώτημα: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;

Η πρώτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στη θέση της Ελλάδας απέναντι στα νέα μεγάλα διακυβεύματα που επηρεάζουν καταλυτικά κάθε συζήτηση για το μέλλον: κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη, ο κίνδυνος μιας διαρκούς υγειονομικής κρίσης.
Η δεύτερη ενότητα είχε ως αντικείμενο το στοίχημα της συμπεριληπτικότητας τώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται μεταξύ κρίσης, ανάκαμψης, νέων ανισοτήτων και μετασχηματισμού.
Η τρίτη ενότητα είχε ως αντικείμενο τη στρατηγική ανασυγκρότηση της Δύσης μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και εστίασε στον ρόλο του ΝΑΤΟ και στις επιπτώσεις στον χώρο της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Η τέταρτη ενότητα αναφέρθηκε στα νέα διλήμματα ενώπιον των οποίων βρίσκεται η ΕΕ και προσπάθησε να αναδείξει το άμεσο / πρακτικό ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης που έχει ήδη αρχίσει θεσμικά.
Η πέμπτη ενότητα ήταν στραμμένη στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο.

Για τις παραπάνω ενότητες μίλησαν 98 συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες από Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα πρακτικά του συνεδρίου κυκλοφορούν σε ebook – Μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή PDF (2.2 mb) εδώ