dionysis-simopoulos-monopatia-astron-athens-voice-books.jpg
Μελετες

Τα μονοπάτια των άστρων

  • Σελίδες: 144
  • Τιμή: €10,00
  • ISBN: 978-960-9515-24-5
  • Διαστάσεις: 16,5 x 22,5

«Τα μονοπάτια των άστρων» είναι ένα μαγευτικό ταξίδι με οδηγό τον αστροφυσικό και επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Π. Σιμόπουλο.

Ο πλέον συναρπαστικός αφηγητής στο πεδίο της Αστρονομίας παρουσιάζει απλά και κατανοητά όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το πλανητικό μας σύστημα, τον Γαλαξία, τα αστέρια, για κόσμους μακρινούς και άγνωστους. Έτσι, η εξερεύνηση των διαφόρων αντικειμένων του έναστρου ουρανού μέσα από τη διήγηση του ανθρώπου που τα έχει μελετήσει όσο κανείς γίνεται ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα.

Μέσα από μια ελεύθερη κουβέντα μεταξύ δύο φίλων, του Διονύση Π. Σιμόπουλου και του Μάκη Προβατά, οι οποίοι ξεκίνησαν να συζητούν για το σύμπαν και για θέματα που έχουν σχέση με την Επιστήμη, και πιο εξειδικευμένα με την Αστροφυσική και τις διαστημικές αποστολές, ανακαλύπτουμε τα μυστικά του αινιγματικού σύμπαντος που μας περιβάλλει. Τις σπάνιες αυτές συζητήσεις μπορείτε να ακούσετε και σε podcast.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

​Στο σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άστρα – τόσα άστρα όσοι και οι κόκκοι της άμμου όλων των ωκεανών της Γης. Και, παρ’ όλα αυτά, βρίσκουμε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια άτομα στην ύλη που περιέχεται σε μόνο μία δαχτυλήθρα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν είμαστε και τόσο σπουδαίοι!   
-Διονύσης Π. Σιμόπουλος  


Διονύσης Π. Σιμόπουλος - Βιογραφικό

 

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1943 στα Γιάννενα αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, µε σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία, Διοίκηση Οργανισμών και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Το φθινόπωρο του 1967, ξεκίνησε να εργάζεται στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα, όπου χρημάτισε βοηθός διευθυντής Εκπαίδευσης και διευθυντής Πλανηταρίου. Το 1972, προσκλήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου να αναλάβει τη διεύθυνση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2014. Χρημάτισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), µέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008). Είναι εταίρος (fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980) και τακτικό µέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, το 2006 τιμήθηκε µε τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε για τη σημαντική του συμβολή στην εκλαΐκευση της επιστήμης στη χώρα µας, ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας». Το 2018, έλαβε το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ενώ το 2019 ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός τον βράβευσε για την ανιδιοτελή προσφορά του στις διαστημικές και αστρονομικές επιστήμες στη χώρα µας.

Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων και έχει γράψει περισσότερα από 40 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια µε θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, και έχει δώσει πάνω από 1.000 διαλέξεις µε θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής.


Μάκης Προβατάς - βιογραφικό

 

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων και είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές (ΕΡΑ, ΒΗΜΑ FM και ATHENS VOICE RADIO 102.5). Έχει πάρει πάνω από 400 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜagazino και την ATHENS VOICE. Mεταξύ αυτών: οι Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, Dario Fo, Eric Hobsbawm, Irvin Yalom, Yuval Noah Harari, John Cleese, Eduardo Galeano, Patti Smith, Eric Burdon, John Malkovich, Mikhail Baryshnikov, Frank Serpico.

Συνεργάστηκε με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, για το οποίο έχει γράψει άρθρα και έχει πάρει συνεντεύξεις από πολιτικούς όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Έχει συγγράψει έξι βιβλία με τη μέθοδο των συζητήσεων: Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, Μόνο λίγα χιλιόμετρα – Ιστορίες για την Ιστορία και Ρίζες και θεμέλια με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, Από το Ντεσεβό στο Drone με την Άννα Διαμαντοπούλου, Όλα σε μια ζωή με τον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή, Διεκδικητικός πατριωτισμός με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη. 

Από το 2019 παρουσιάζει την εκπομπή «Άξιον διαλόγου» με συνεντεύξεις, στο κανάλι ACTION 24

Athens Voice Books | Παραγγελίες