- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Βατικανό: Αναζητά γοητευτικούς ιερείς - Για να τονώσει το θρησκευτικό ενδιαφέρον
Ιερείς με χιλιάδες followers αλλάζουν το πρόσωπο της Εκκλησίας στο διαδίκτυο
Βατικανό: Αναζητά γοητευτικούς ιερείς - Για να τονώσει το θρησκευτικό ενδιαφέρον
Αν δεν ήταν για το κολάρο του ιερέα, τα άμφια και το περιστασιακό φόντο μιας εκκλησίας, θα μπορούσε κανείς εύκολα να νομίσει –κρίνοντας από το προφίλ του στο Instagram– ότι ο πάτερ Αμπρότζιο Ματζάι είναι influencer γυμναστικής και όχι άνθρωπος της πίστης.
Φωτογραφίες του όπου παίζει κιθάρα ή κάνει ποδήλατο στα βουνά έχουν "ζωντανέψει" το κοινό του στα σόσιαλ μίντια, όταν δε φοράει τα ράσα.
«Τι όμορφος που είναι ο πάτερ μας!», έγραψε ένας ακόλουθος στον λογαριασμό του. «Είσαι πολύ όμορφος και πολύ κομψός!» σχολίασε άλλος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παρόλο που ορισμένοι πουριτανοί δυσανασχετούν με την ιδέα ότι η θρησκεία πρέπει να γίνει "cool" για να απευθυνθεί στη σύγχρονη εποχή, μια ομάδα ιερέων –ανάμεσά τους και ο πάτερ Ματζάι– χρησιμοποιούν τα social media για να αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο.
Ο πάτερ Ματζάι ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο σχεδόν καθημερινά στους 460.000 ακόλουθούς του στο TikTok και το Instagram, και μετρά ανάμεσα στους θαυμαστές του ακόμη και τον Ιταλό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.
«Ξεκίνησε τυχαία, το 2021, έπειτα από πρόταση ενός νέου στην ενορία μου. Δεν πίστευα ότι ήταν καλή ιδέα», λέει ο ίδιος. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση.»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν εργαλεία όπως το TikTok, το Instagram, το Facebook, οι εφαρμογές και τα blogs – και το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν την εξωστρέφεια της Εκκλησίας και να στηρίξουν την επιβίωσή της σε μια εποχή με φθίνουσα συμμετοχή πιστών.
Ο Φράνσις Χ. Ρόκα, συντάκτης του EWTN News για θέματα Βατικανού, σημειώνει ότι τα social media είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Εκκλησίας και τονίζει πως οι νέοι καθολικοί είναι αυτοί που θα οδηγήσουν τις αλλαγές:
«Δεν πρόκειται να είναι το Γραφείο Επικοινωνίας του Βατικανού ή κάποια επισκοπή που θα φέρει την καινοτομία στον τομέα αυτό. Υπάρχουν όμως πολλοί νέοι –και αρκετοί από αυτούς έρχονται στη Ρώμη– που πειραματίζονται, και αυτοί θα είναι η πρωτοπορία.»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν εκείνος που πρώτος θεώρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας και τα έθεσε σε προτεραιότητα για την Εκκλησία του 21ου αιώνα. Μόνο το 2020, το περιεχόμενό του στα social media προβλήθηκε πάνω από 27 δισεκατομμύρια φορές.
Αν και ορισμένοι ιερείς έχουν δεχτεί πιέσεις από ανωτέρους τους να μην αναρτούν φωτογραφίες από παραλίες ή γυμναστήρια και έχουν δεχτεί κριτική, η γενική ανταπόκριση από άλλα μέλη της Εκκλησίας είναι θετική, σύμφωνα με όσους μίλησαν για το άρθρο.
Το φαινόμενο έχει πυροδοτήσει συζητήσεις ακόμη και για το κατά πόσο η σύγχρονη μόδα μπορεί να συνυπάρξει με τον παραδοσιακό συντηρητισμό της Εκκλησίας.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για το αν η διαδικτυακή προβολή έχει οδηγήσει σε αύξηση της προσέλευσης στους ναούς, ο πάτερ Κόζιμο Σένα από την ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στο Μπρίντιζι δήλωσε στην Corriere della Sera ότι ο αριθμός των επισκεπτών στη δική του εκκλησία διπλασιάστηκε αφότου άρχισε να χρησιμοποιεί το Facebook και το TikTok.
Πηγή: Τhe Telegraph
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αναπάντεχο gossip που ακούστηκε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή
Η αντίδραση της αστυνομίας και το χιούμορ του δήμου
Λόγια που ακούστηκαν δημοσίως
Τα συν και πλην της εβδομάδας από τη Σταυρούλα Παναγιωτάκη
Το κόλπο για να μην περιμένεις 3 εβδομάδες έχει μια σκοτεινή πτυχή
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει δημόσια τοποθέτηση από την ίδια
Ο Νταν Λέβι κατηγόρησε τον κωμικό Σέιν Γκίλις για μισογυνισμό
Εμφανίστηκε στη γιγαντοοθόνη του γηπέδου
Τι απάντησε η Frontier Airlines
Έγινε η πρώτη γυναίκα στη χώρα που πέταξε μόνη της με μαχητικό αεροσκάφος Saab JAS 39C Gripen
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η φωτογραφία που την «έκαψε»
Σε εξέλιξη έρευνα της αστυνομίας
Τα συν και πλην της εβδομάδας από τη Σταυρούλα Παναγιωτάκη
Λόγια που ακούστηκαν δημοσίως
Η 30χρονη ηθοποιός παρέμεινε καθιστή όταν η πρώτη κυρία της Γαλλίας την πλησίασε και την χαιρέτησε στην επίδειξη της Louis Vuitton
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.