Trending Now

Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου

Η επιστημονική θεωρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα λυπημένη κάθεται πάνω σε κρεβάτι
Σήμερα η Blue Monday του 2024 © Unsplash / Ben Blennerhassett

Blue Monday σήμερα: Πώς καθιερώθηκε η πιο μελαγχολική ημέρα του 2024

Blue Monday σήμερα 15 Ιανουαρίου 2024 και θεωρείται από πολλούς ότι πρόκειται για την πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους. Αδιαμφισβήτητα, η Δευτέρα είναι για τους περισσότερους η χειρότερη μέρα της εβδομάδας, λόγω - ίσως - την ανάπαυλας του Σαββατοκύριακου. Γιατί, όμως, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως η χειρότερη Δευτέρα του έτους. 

O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Συγκεκριμένα, ο ακαδημαϊκός Cliff Arnall, σχημάτισε μία θεωρία για να υποστηρίξει ότι η Blue Monday είναι η μελαγχολικότερη, καταλήγοντας σε μία μαθηματική εξίσωση της μορφής [W+(D-d)]xTQ/MxNa, όπου οι επιμέρους μεταβλητές της είναι:

  • Ο καιρός (W),
  • Τα χρέη (D),
  • Ο μηνιαίος μισθός (d),
  • Ο χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T),
  • Το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ)
Blue Monday
Blue Monday © Athens Voice

Πώς καθιερώθηκε η Blue Monday

H Blue Monday πήρε το όνομά της από μια βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία, τη Sky Travel, για την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Η πρώτη Blue Monday στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005. Στόχος της καμπάνιας ήταν να πείσει τους καταναλωτές να κλείσουν μέσα στον Γενάρη τις καλοκαιρινές τους διακοπές, γι' αυτό και προέτρεπε: «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ