Trending Now

7 μαθήματα ηγεσίας που πήραμε από την ταινία Barbie

Μπορεί η ηγεσία να γίνει το μέσο για τη θετική αλλαγή;

Αλκιβιάδης Σιαράβας
Αλκιβιάδης Σιαράβας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Barbie

Η ταινία Barbie και τα διδάγματα ηγεσίας

Όσοι είδαμε την ταινία Barbie διασκεδάσαμε με το ευρηματικό σενάριο, ξεκαρδιστήκαμε από το εξαιρετικό χιούμορ και προβληματιστήκαμε για την πατριαρχεία και τη βαθιά σεξιστική κοινωνία στην οποία ζούμε και που τόσο έξυπνα σατίριζε η ταινία. Χρειάζεται μόνο να έχεις ανοιχτό μυαλό για να κατανοήσεις ότι τα μαθήματα ηγεσίας εμφανίζονται σε διάφορες μορφές και, μερικές φορές στα πιο απροσδόκητα μέρη, ακόμη και σε μια κωμική ταινία, όπως η Barbie. Στην αφήγηση της ταινίας, η Barbie μας «δείχνει» ένα μονοπάτι ενδυνάμωσης που συναρπάζει. Καθώς αυτό το αγαπημένο παιδικό παιχνίδι μετατρέπεται σε μια ισχυρή κινηματογραφική εμπειρία, παρουσιάζει εύστοχα και ενισχύει βασικές αρχές της ισότητας των φύλων, της συμπερίληψης και της γυναικείας ενδυνάμωσης. Μέσα στην συναρπαστική πλοκή, η ταινία προσφέρει πλειάδα διδαγμάτων ηγεσίας που επεκτείνονται πολύ πέρα από την οθόνη.

1. Καταρρίπτοντας στερεότυπα και τα όρια του φύλου: Από την εμφάνισή της το 1959, η Barbie κατάφερε να «σπάσει» το τότε κοριτσίστικο στερεότυπο καθώς ήταν η πρώτη κούκλα στην ιστορία που δεν ήταν μωρό ή μητέρα! Αυτή η επαναστατική κίνηση υπερβαίνει την μαγεία της ταινίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης των κοινωνικών ρόλων ανάμεσα στα φύλα. Όπως η Barbie ξεφεύγει από τα συμβατικά πλαίσια, οι αληθινοί ηγέτες πρέπει να καταργήσουν τα περιοριστικά και στερεοτυπικά μοτίβα «can and cannot», ενθαρρύνοντας παράλληλα τα άτομα να ακολουθούν τις φιλοδοξίες τους χωρίς περιορισμούς και στεγανά.

2. Απελευθερώνοντας τη δύναμη της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας: Η ταινία αναδεικνύει με δεξιοτεχνία την πολυμορφία μέσα στον σύμπαν της Barbie, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο τον επιδραστικό ρόλο της συμπερίληψης. Το σύμπαν της Barbie, με πρόεδρο την ίδια (υποδυόμενη από την Issa Rae), αναδεικνύεται ως σύμβολο γυναικείας ενότητας, με μια γυναικεία Ανώτατη Δικαιοσύνη και μια συμβολικά ισχυρή «ροζ Βουλή». Αυτό επισημαίνει τη σημασία της ποικιλομορφίας στο πεδίο της ηγεσίας. Όπως συμβαίνει στο σύμπαν της Barbie, οι οργανισμοί και οι κοινωνίες ακμάζουν όταν δημιουργούν περιβάλλοντα που σέβονται και αναγνωρίζουν την διαφορετικότητα.

3. Αντιμετώπιση προκλήσεων για ανάπτυξη: Η πορεία της Barbie από το παραμύθι στον «πραγματικό κόσμο» αντικατοπτρίζει την καθολική εμπειρία της υπέρβασης των εμποδίων για προσωπική ανάπτυξη. Οι ηγέτες οφείλουν να εκπέμπουν ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση στις ομάδες τους. Η μετάβαση της Barbie από μια αισιόδοξη φιγούρα σε κάποια που αντιμετωπίζει τις σκληρές πραγματικότητες του πατριαρχικού κόσμου υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να αντιμετωπίζουμε τις δυσάρεστες αλήθειες. Η αληθινή ηγεσία αποκαλύπτεται όταν τα άτομα μπορούν να προσαρμοστούν σε σκληρά περιβάλλοντα και να μάθουν από τις αντίξοες συνθήκες.

4. Οι «δύσκολες συζητήσεις» στο επίκεντρο: Η ταινία βγάζει στην επιφάνεια περίπλοκα θέματα τα οποία παραδοσιακά αποφεύγουμε να συζητήσουμε στη δημόσια σφαίρα, όπως τα πρότυπα ομορφιάς και η ανισότητα. Οι εναλλαγές της Barbie με τη Σάσα και τη μητέρα της, την Γκλόρια (που υποδύονται η Ariana Greenblatt και η America Ferrera αντιστοίχως), υπογραμμίζουν τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ενσυναίσθησης στην ηγεσία. Οι αληθινοί ηγέτες κατανοούν τις ανάγκες των άλλων και προωθούν τις συναισθηματικές συνδέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας.

5. Αναδεικνύοντας το φεμινιστικό ιδεώδες: Η πορεία της Barbie στην οθόνη είναι μια ένδειξη της έκφρασης και της πορείας του φεμινιστικού ιδεώδους. Μέσω της πλοκής της ταινίας, η Barbie αντιμετωπίζει και προβάλλει τις ουσιαστικές (και βγαλμένες από τη ζωή) προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πραγματική ζωή. Με το παράδειγμα της Barbie, οι ηγέτες μπορούν να εμπνεύσουν τα μέλη των ομάδων τους ώστε να αντιμετωπίζουν τις όποιες προκλήσεις και να επιτύχουν την κοινωνική αλλαγή.

6. Απαραίτητη η κοινωνική συμμετοχή: Η Barbie αναλαμβάνει δράση και συμμετέχει σε σοβαρές συζητήσεις για τη διακίνηση των ιδεών και των αξιών της. Αντίστοιχα, οι ηγέτες πρέπει να ενθαρρύνουν την κοινωνική συμμετοχή και τον διάλογο για ζητήματα που αφορούν την κοινότητα, τις επιμέρους ομάδες και την κοινωνία. Η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση ενισχύει τις σχέσεις και οδηγεί σε πιο βιώσιμες λύσεις.

7. Μεταμόρφωση και Αυτογνωσία: Η Barbie εξελίσσεται από τη φιγούρα της «Πραγματικότητας» στο «σύμπαν της Barbie», αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις και αντιλαμβανόμενη πώς τα πρότυπα και οι αξίες της έχουν επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον κόσμο. Οι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίζουν τη μεταμόρφωση και την αυτογνωσία ως βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη του εαυτού τους και την ενίσχυση του ηγετικού τους προφίλ.

Παρότι κανείς δεν θα το περίμενε, η ταινία Barbie ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή ως προς την αντίληψη της ηγεσίας, εμπνέοντας τους σύγχρονους managers να υιοθετήσουν πρωτοποριακές αξίες και να ενδυναμώσουν την ευρύτερη ομάδα τους. Καθώς η Barbie προωθεί την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την ενσυναίσθηση, οι managers μπορούν να πάρουν ουσιαστικά διδάγματα από αυτό το ταξίδι και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η ηγεσία αποτελεί το Μέσο για τη θετική αλλαγή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ