Trending Now

Spotify: Γιατί η πιο επιτυχημένη υπηρεσία ροής ήχου προσθέτει βίντεο

Με νέες λειτουργίες video clip και video podcast θα καταφέρει να ανταγωνιστεί TikTok videos και YouTube Shorts;

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Spotify: Γιατί η πιο επιτυχημένη υπηρεσία ροής ήχου προσθέτει βίντεο
© freepik

Spotify: Οι νέες λειτουργίες video clip και video podcast και η φιλοσοφία της εταιρείας πίσω από την αναβάθμιση της πλατφόρμας

489 εκατομμύρια απλοί και περίπου 205 εκατομμύρια premium συνδρομητές χρησιμοποιούν καθημερινά το Spotify. Από το 2019 μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει δαπανήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε podcast. Το Spotify είναι αναμφίβολα η Νο. 1 υπηρεσία ροής ήχου με σημαντικό προβάδισμα έναντι των Apple, Amazon και YouTube Music. Υπάρχουν διάφορες μελέτες που εξηγούν τη συνταγή της επιτυχίας των Daniel Ek και Martin Lorentzon, των δυο ιδρυτών του Spotify. Αυτό όμως που ακόμη δεν είναι σαφές είναι γιατί η πιο επιτυχημένη πλατφόρμας ροής ήχου πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προσθέτει τη λειτουργία βίντεο στο περιεχόμενό της.

Πριν λίγες ημέρες, η σουηδική υπηρεσία ροής μουσικής αποκάλυψε σε εκδήλωση τη νέα λειτουργία βίντεο για κινητά, η οποία δημιουργήθηκε με στόχο να μπορούν οι καλλιτέχνες να συνδέονται πιο άμεσα με τους θαυμαστές τους. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή προσθέτει video clips σε μια ατελείωτη ροή κύλισης, η οποία εμφανίζει συνεχώς νέα μουσική, podcast και ηχητικά βιβλία. Μήπως αυτό σας θυμίζει κάτι;

Φαίνεται πως τελικά το Spotify έχει τους λόγους του να θέλει να πολεμήσει τον ανταγωνισμό των TikTok Videos και των YouTube Shorts, τα οποία εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας κοινού. Μπορεί το TikTok να έχει καταλάβει για τα καλά τον κόσμο της μουσικής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα μουσικά κομμάτια που γεννιούνται στο TikTok καταφέρνουν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή των charts. Γι’αυτο το λόγο η Bytedance, η κινεζική εταιρεία, στην οποία ανήκει το TikTok, έκανε και αυτή αλλαγές που θυμίζουν τη λειτουργία του Spotify. Μάλιστα, πριν από κάποιο διάστημα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι το TikTok συζητά με δισκογραφικές εταιρείες.

Spotify: Γιατί η πιο επιτυχημένη υπηρεσία ροής ήχου προσθέτει βίντεο
© freepik

Τα βίντεο του Spotify δημιουργούνται μέσα από τη λειτουργία Canvas. Πρέπει να έχουν διάρκεια από 3 έως 8 δευτερόλεπτα και διάσταση 9:16 σε κάθετη μορφή. Οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν τα βίντεο, αλλά και να εξερευνήσουν σχετικά είδη, αξιοποιώντας τα hashtags.

Ο Gustav Söderström, ο Co-president και Chief Product and Technology Officer του Spotify δήλωσε ότι έχουν θέσει ως στόχο τους να παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν τον επόμενο αγαπημένο τους καλλιτέχνη μέσα στην πλατφόρμα και όχι στο TikTok ή στο YouTube. Φαίνεται ότι τα μεγάλα μυαλά του Spotify γνωρίζουν πολύ καλά τις αδυναμίες τους. «Είμαστε πολύ καλοί στο να βρίσκουμε παρόμοια τραγούδια. Αλλά υπάρχει ένα άλλο μέρος του ταξιδιού της ανακάλυψης μουσικής από το χρήστη, η οποία γίνεται στο προσκήνιο» ανέφερε μεταξύ άλλων o Gustav Söderström.

Η νέα λειτουργία βίντεο του Spotify κυκλοφόρησε περίπου ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα των video podcast στο Spotify. Ίσως να μην έχει πέσει στην αντίληψή σας κάποιο video podcast, καθώς μέχρι στιγμής η δυνατότητα ήταν διαθέσιμη μόνο σε επιλεγμένους δημιουργούς.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της νέας λειτουργίας video clip του Spotify, η επικεφαλής της εταιρείας των podcast, Julie McNamara, αποκάλυψε τα νέα video podcast του Spotify. Μεταξύ αυτών βρισκόταν το Distractable από τον Markiplier, τον δημοφιλή gaming YouTuber. Ακόμη, ο Gustav Söderström ανέφερε ότι προστίθεται και μια λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής και στα podcast, με την οποία ο χρήστης θα οδηγείται σε ένα επόμενο podcast, αφότου ολοκληρώσει την ακρόαση ενός επεισοδίου.

Οι δυο νέες λειτουργίες -video clips και video podcasts- σε συνδυασμό με τη δυνατότητα κύλισης φαίνεται να δένουν μεταξύ τους και να μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για το πόσο χρόνο θα καταλήξουμε να ξοδεύουμε από εδώ και πέρα στο Spotify.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ