Trending Now

Η θεωρία συνωμοσίας για παγκόσμιο μπλακ άουτ στις 24 Σεπτεμβρίου

Kαι το ρεπορτάζ της WSJ για τους ρώσους χάκερ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η θεωρία συνωμοσίας για παγκόσμιο μπλακ άουτ στις 24 Σεπτεμβρίου
© Pixabay

Έρχεται (;) παγκόσμιο μπλακ άουτ στις 24 Σεπτεμβρίου - Πώς ξεκίνησε η θεωρία συνομωσίας. 

Μία θεωρία συνωμοσίας έχει πλημμυρίσει την πλατφόρμα του TikTok τον τελευταίο καιρό, με πολλούς χρήστες να υποστηρίζουν πως θα υπάρξει ένα παγκόσμιο μπλακ άουτ αύριο 24 Σεπτεμβρίου. Οι άνθρωποι του διαδικτύου αναφέρουν πως το μπλακ άουτ μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη φυσική καταστροφή, από μια πυρηνική επίθεση, μια καταιγίδα ή μια μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Η αβάσιμη θεωρία ξεκίνησε με viral βίντεο του γερμανού επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος μιλά αόριστα για τη σημασία την συγκεκριμένης ημερομηνίας. Συγκεκριμένα, ο Φρίντριχ Μερτς στην ομιλία του δήλωσε πως «όλοι θα θυμούνται πού βρίσκονταν στις 24 Σεπτεμβρίου». Ωστόσο πρόκειται για λάθος του Γερμανού βουλευτή, καθώς εννοούσε την 24η Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η θεωρία πήρε και άλλες διαστάσεις όταν σε ένα επεισόδιο του The Simpsons, στην 24η σεζόν, έγιναν αναφορές στην 24 Σεπτεμβρίου και το τέλος του κόσμου.

Την ίδια ώρα πάντως αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται ότι χάκερς της Μόσχας θα μπορούσαν να επιτεθούν εναντίον των συμμάχων της Ουκρανίας στοχεύοντας κρίσιμες υποδομές με κυβερνοεπιθέσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτό το σενάριο δεν έχει υλοποιηθεί σε μεγάλη έκταση, αναφέρει η Wall Street Journal. 

Τρεις ομάδες φιλορώσων χάκερς φέρεται να εμπλέκονται στις κυβερνοεπιθέσεις αυτές. Πρόκειται για τις XakNet Team, Infoccentr και CyberArmyofRussia_Reborn. Η ομάδα Mandiant σε έκθεσή της έκανε λόγο για πρωτοφανή κατάσταση, επισημαίνοντας πως δεν έχει καταγράψει ποτέ ξανά τέτοιο όγκο κυβερνοεπιθέσεων, τόσους διαφορετικούς δράστες και τέτοιο συντονισμό.

Ο Τζον Χάλτκουιστ, αντιπρόεδρος ανάλυσης πληροφοριών της Mandiant, δήλωσε ότι η ομάδα XakNet θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για τη Μόσχα για μια πιο σοβαρή επιχείρηση στον κυβερνοχώρο. «Αυτοί οι παράγοντες δεν μπορούν να ληφθούν ελαφρά την καρδία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι ικανοί ακόμα και να σβήσουν τα φώτα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ