Trending Now

Σε τι συμφωνούν ο Jonah Hill, ο Tom Holland και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Οι νέες αποχωρήσεις διασήμων από τα social media και το στίγμα για τα προβλήματα ψυχικής υγείας

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jonah Hill
© EPA/ADAM BERRY

Ο Jonah Hill και ο Tom Holland αποσύρονται από τα social media και εξομολογούνται την αρνητική επίδραση στην ψυχική τους υγεία.

Μια πρόσφατη έρευνα του University of Bath μελέτησε τις επιπτώσεις ενός διαλείμματος μιας εβδομάδας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία και διαπίστωσε πως η παύση αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και να οδηγήσει στη μείωση του άγχους. Δεν είναι σαφές αν ο δημοφιλής ηθοποιός Jonah Hill είχε μελετήσει την παραπάνω έρευνα προτού ανακοινώσει πως επρόκειτο να απέχει για κάποιο διάστημα από τα media και τις δημόσιες εκδηλώσεις ή αν η δήλωσή του αποτελεί απλά κάποιο διαφημιστικό κόλπο για τη νέα του παραγωγή που σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Πάντως, ό,τι και αν ισχύει από τα δύο, φαίνεται ότι ο ηθοποιός έπραξε πολύ σωστά.

«Έχω περάσει 20 σχεδόν χρόνια, βιώνοντας κρίσεις άγχους, οι οποίες επιδεινώνονται από τις εμφανίσεις μου στα media και τις δημόσιες εκδηλώσεις» δήλωσε ο ηθοποιός Jonah Hill σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Deadline στις 17 Αυγούστου. Στην επιστολή ο Jonah Hill ανακοίνωσε ότι, παρότι πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο του ντοκιμαντέρ «Stutz», έχει αποφασίσει να διακόψει για κάποιο διάστημα την προώθηση των ταινιών του στα media. Η δήλωση αυτή θα κάνει δυστυχώς πολλούς που εκτίθενται συστηματικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ταυτιστούν.

Σε γενικές γραμμές, οι δηλώσεις διασήμων προσώπων που διαμαρτύρονται για το εξοντωτικό πρόγραμμα δημοσίων εμφανίσεών τους, καθώς και για τα αρνητικά σχόλια που λαμβάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από το κοινό, το οποίο συχνά θεωρεί κάτι τέτοιο ελιτίστικο και υπερβολικό σε σχέση με τα άλλα κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης. Ωστόσο, η υπερβολική δημόσια έκθεση μπορεί να επιδράσει επιβαρυντικά σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως της κοινωνικής του θέσης. Έτσι, o Jonah Hill δεν είναι ο μόνος που αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τα social media. Μερικά ακόμη παραδείγματα αποτελούν η Lorde, ο Ed Sheeran, η Milly Bobby Brown, ο Justin Bieber και πρόσφατα η Selena Gomez. Καθένας από αυτούς έχει κάνει σχετικές δηλώσεις για το άγχος και την τοξικότητα που συνοδεύουν την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, ο Jonah Hill ενίσχυσε το δικό του μήνυμα με τον εξής τρόπο: μαζί με την δήλωση για την αποχή του, ανακοίνωσε πως το «Stutz», το νέο ντοκιμαντέρ που δημιούργησε, αφορά μια σειρά από ειλικρινείς συζητήσεις με τον θεραπευτή του σχετικά με την ψυχική υγεία και την προοδευτική επιδείνωση των κρίσεων άγχους, που αντιμετωπίζει, κατά τις περιόδους προώθησης των ταινιών του. Ο Jonah Hill δηλώνει πως με αυτή του την προσπάθεια θέλει μέσα από μια διασκεδαστική παραγωγή να μοιραστεί τα εργαλεία της θεραπείας του και ευελπιστεί ότι αυτά θα βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν κάτι αντίστοιχο.

Ο Johan Hill όμως δεν ήταν ο μόνος που δήλωσε πρόσφατα ότι επρόκειτο να απέχει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που έθιξε το θέμα του στίγματος για τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Στις 14 Αυγούστου, ο Tom Holland, ο πρωταγωνιστής των ταινιών «Spider-Man», ανάρτησε στο Instagram ένα βίντεο, στο οποίο δήλωνε ότι απομακρύνεται από τα social media για να φροντίσει την ψυχική του υγεία. «Παρασύρομαι όταν διαβάζω πράγματα για μένα στο διαδίκτυο και τελικά είναι πολύ επιζήμιο για την ψυχική μου κατάσταση… Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα βήμα πίσω και να διαγράψω την εφαρμογή», αναφέρει ο ηθοποιός. Ο Tom Holland, λαμβάνοντας και εκείνος το δικό του μερίδιο ευθύνης, πρότεινε ως βοήθεια το Stem 4, μια φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας, που βοηθάει νέους ανθρώπους που υποφέρουν».

O Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σε πρόσφατο μήνυμά του ανέφερε ότι ζούμε σε μια «παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας» και επεσήμανε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν κάποια πάθηση ψυχικής υγείας είναι συντριπτικό και υπολογίζεται στο 1 δισεκατομμύριο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους, ειδικά στην περίπτωση των νέων, διαδραματίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Αν λοιπόν πιστεύεις ότι εσύ και ο Tom Holland δεν έχετε κανένα κοινό, τότε ίσως να αλλάξεις γνώμη αν σκεφτείς πως πιθανόν και εκείνος να έχει ξοδέψει πολύ χρόνο, διαβάζοντας σχόλια και αξιολογώντας την απήχηση των δημοσιεύσεών του, καθώς, όπως ο ίδιος ανέφερε, το Instagram και το Twitter του προκαλούσαν υπερδιέγερση και τον κατέκλυζαν. Ανεξαρτήτως της αναγνώρισης που απολαμβάνει κανείς, τα κακόβουλα σχόλια και το άγχος της ανταπόκρισης στις ανάγκες της εικονικής πραγματικότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαταράξουν την ψυχική ισορροπία των ατόμων. Δεν υπάρχει, άλλωστε, μεγαλύτερη απόδειξη της κρισιμότητας του προβλήματος από το γεγονός ότι αστέρες του Χόλιγουντ αποφασίζουν να θυσιάσουν ακόμη και τα τεράστια κέρδη που οι πλατφόρμες αυτές τους αποφέρουν, για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία. Είτε λοιπόν, υπάρχουν ειλικρινείς σχετικά με την αποχή τους είτε όχι, τέτοιες κινήσεις δεν παύουν να είναι έναυσμα για προβληματισμό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ