Trending Now

Οι Simpsons με τη σημαία της Ουκρανίας

Η στήριξη του Ματ Γκρόνινγκ στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
simpsons.jpg
© The Simpsons Facebook

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος δε θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα animation με έντονη πολιτική ματιά

Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αμέτρητοι καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στους αμυνόμενους Ουκρανούς πολίτες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μεταξύ αυτών και ο δημιουργός της κλασσικής σειράς animation, The Simpsons, Ματ Γκρόνινγκ, ο οποίος επέλεξε έναν σιωπηλό – μα εξαιρετικά άμεσο τρόπο – για να δείξει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία, καταδικάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ενέργειες της κυβέρνησης Πούτιν. Συγκεκριμένα, στην επίσημη σελίδα των Simpsons στο Facebook αναρτήθηκε σχετικό σκίτσο του Γκρόνινγκ, στο οποίο όλα τα μέλη της θρυλικής οικογένειας-παρωδίας της Αμερικανικής μεσαίας τάξης κρατάνε Ουκρανικές σημαίες· σαν σε εθνική γιορτή, ο Homer και η Marge κρατάνε δύο μεγάλες Ουκρανικές σημαίες, με τον Bart και τη Lisa να μοιράζονται μια ακόμα, τη στιγμή που η Maggie κρατάει δύο σημαιάκια παιδικού μεγέθους.

Το συγκλονιστικό στοιχείο του σκίτσου του Γκρόνινγκ είναι το σκυθρωπό βλέμμα των χαρακτήρων – πλην της μικρής Maggie – το οποίο αναδεικνύει τον τρόμο της εισβολής, αλλά και της καταστροφής που έχει φέρει για τους Ουκρανούς. Με το ύφος του Χόμερ ειδικά, ο Γκρόνινγκ δείχνει πως ακόμα και ένας χαρακτήρας με αμέτρητες ατέλειες, από την προσωπικότητα του μέχρι και την μάλλον περιορισμένη ευφυία του, μπορεί να αντιληφθεί πως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία ξεπερνάει τα όρια της φρίκης. Μέσα σε τρεις ημέρες, η ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού των Simpsons έχει συγκεντρώσει πάνω από εκατόν εξήντα χιλιάδες Like, έχει μοιραστεί σχεδόν σαράντα χιλιάδες φορές από τους χρήστες του Facebook, ενώ οι φίλοι της σειράς επικροτούν με τα σχόλια τους την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γκρόνινγκ υπέρ της Ουκρανίας.

 

 

Η σειρά The Simpsons έχει ασκήσει οξεία πολιτική κριτική από το ξεκίνημα της. Τα θέματα που θίγονται συχνότερα στο πλαίσιο της σειράς αφορούν εσωτερικά ζητήματα της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής, και εστιάζουν σε ζητήματα που ιστορικά διχάζουν την Αμερικανική κοινωνία – όπως πχ η οπλοκατοχή και η μετανάστευση – όμως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος δεν άφησε ασυγκίνητους τους συντελεστές των Simpsons, οι οποίοι έχουν ασκήσει κριτική στη ρωσική κυβέρνηση και στο παρελθόν· το 2016, οι Simpsons είχαν παρωδήσει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, όταν τον παρουσίασαν ως μασκαρεμένο Αμερικάνο ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τον Homer να ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ