Trending Now

12% των Ελλήνων

θα χρησιµοποιήσουν αυτή τη σελίδα για να τυλίξουν µια τσιπούρα

114870-643452.jpg
Μαργαρίτα Μιχελάκου
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2011
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
margarita_mihelakou_tim_burton_guide_2010.jpg

Η A.V. σχολιάζει την έρευνα για τα Χριστούγεννα 2010 της Focus Bari

Στοιχεία έρευνας
Πληθυσµός: Άνδρες και γυναίκες 15 ετών και άνω, πανελλαδικά
Μεθοδολογία: Οnline συνεντεύξεις µέσω του FocusOnline Panel   
Ηµεροµηνίες ∆ιεξαγωγής: 5&6 ∆εκεµβρίου 2010
(όλοι οι αναρχικοί ήταν στην πορεία εκείνες τις µέρες, οπότε το δείγµα δεν είναι αξιόπιστο)

Πότε στολίζουµε το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Αρχές ∆εκεµβρίου: 48%

Μέσα ∆εκεµβρίου: 30%

∆εν στολίζω χριστουγεννιάτικο δέντρο: 8%

Τον Νοέµβριο: 8%

Τελευταία στιγµή, δηλαδή λίγο πριν τα Χριστούγεννα: 6%

Eδώ έχουµε µια καταφανή απόδειξη του γεγονότος ότι, σε µια προσπάθεια αποπροσανατολισµού του συστήµατος, στις δηµοσκοπήσεις λες όποια αρλούµπα σου κατέβει εκείνη την ώρα. Όπως όλοι ξέρουµε, ένεκα που έχεις να πας σε ένα σωρό µπαζάρ παλιών συµµαθητριών και να αγοράσεις πλεκτά µαγνητάκια για το ψυγείο, να πιεις στωικά ένα ποτό µε όλους εκείνους που µε επιτυχία απέφυγες όλη τη χρονιά και να µελαγχολήσεις µε την ησυχία σου, δεν µένει χρόνος ούτε να αναπνεύσεις. Όλος ο κανονικός κόσµος στις 5 Ιανουαρίου εξετάζει τις πιθανότητες που έχει να κρεµάσει ίσια έναν Άγιο Βασίλη που ήταν δώρο µε κάτι σοκολατάκια στον Βασιλόπουλο. Στις 6 Ιανουαρίου αποφασίζει να φάει και τον Άγιο Βασίλη.

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια του δέντρου και του σπιτιού

Χρησιµοποιούµε κάθε χρόνο τα ίδια: 44%

Αγοράζουµε κάθε χρόνο καινούργια στολίδια: 43%

Επιλέγουµε ποια χρησιµοποιούµε κάθε χρόνο, για ποικιλία: 21%

Έχουµε µαζέψει στολίδια από διάφορα µέρη του κόσµου: 8%

∆εν ξέρουµε, δεν ασχολούµαστε καθόλου µε τα στολίδια του δέντρου: 7%

A, ναι, το πρωτότυπο δέντρο. Αυτή η νοικοκυρά µαθαίνει ικεµπάνα στα διά βίου µάθησης σεµινάρια του Κολεγίου και χαρίζει στις φίλες της χαϊµαλιά µε κρύσταλλα πολυελαίου που αγόρασε στη Χανδρεµπορική. Υπάρχει το δέντρο µε σφουγγάρια Vileda και τα στεφανάκια από σύρµα για τις κατσαρόλες. Το µπουζουκοδέντρο ή αλλιώς δέντρο µε τις πολαρόιντ, όποιος επισκεφτεί αυτό το σπίτι θα κρεµαστεί από τα κλαριά σε αµήχανη πόζα. Το κοσµικό δέντρο µε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Το ανάποδο δέντρο, µια ακριβή κρυάδα. Το φαγώσιµο δέντρο µε τα κουλουράκια/γλειφιτζούρια/σοκολατάκια. Το οικολογικό δέντρο µε τα κουτάκια µπίρας. Το δέντρο µε τα cd για να µην το κουτσουλάνε τα περιστέρια. Το Regency δέντρο µε τα τραπουλόχαρτα. Και πάνω από όλα, το δέντρο µε τη µολότοφ στην κορφή (αισθητική punk shui).

Κουραµπιέδες ή µελοµακάρονα;

Μελοµακάρονα: 47%

Κουραµπιέδες: 12%

Και τα δύο εξίσου: 36%

Σηµείωση: Οι γυναίκες έχουν προτίµηση στους κουραµπιέδες σε µεγαλύτερο βαθµό από τους άνδρες.

Αυτό συµβαίνει επειδή οι περισσότερες είναι παντρεµένες µε έναν. Στην πραγµατικότητα και οι άνδρες προτιµάνε τους κουραµπιέδες, αλλά δεν θέλουν να λερώσουν τη γραβάτα τους.

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Είναι σπιτικά, φτιαγµένα από κάποιον στην οικογένεια: 65%

Τα αγοράζουµε από έξω: 23%

Είναι σπιτικά, ευγενική προσφορά καλού συγγενή ή φίλου: 12%

Όπως υποψιαζόµασταν, το 65% των Ελλήνων επιβιώνει σήµερα χάρη στα πακέτα µε δίπλες που καταφτάνουν από το χωριό. Οι γηγενείς Αθηναίοι είναι έτοιµοι να ανταλλάξουν ένα δυάρι στη Φωκίωνος µε ένα καρέ σοκολάτας από το Αριστορικρατικόν.   

Οι Έλληνες λέµε τα κάλαντα...

Στο γυµνάσιο: 39%

Στις τελευταίες τάξεις του δηµοτικού: 34%

Στις πρώτες τάξεις του δηµοτικού: 9%

Στο λύκειο: 9%

∆εν έχω πει ποτέ τα κάλαντα: 6%

Σχεδόν 8 στους 10 ερωτώµενους θα άφηναν το παιδί τους να πει τα κάλαντα στη γειτονιά τους σήµερα. Το ποσοστό είναι ακόµη µεγαλύτερο στην επαρχία.

Να µην παραβλέψουµε το ελπιδοφόρο 9% που δεν µπαίνουν καν στον κόπο να µάθουν τα λόγια µετά το «να µπω στο αρχοντικό σας», µόνο προσπαθούν να κοιτάξουν µέσα από το κιµονό σου ενόσω ο µικρός τους αδερφός κλέβει το χαλάκι της πόρτας σου.

Και ναι, 8 στους 10 ερωτώµενους είναι έτοιµοι να αποχωριστούν για πάντα το διάδοχο που αµέριµνος αποφάσισε να πει τα κάλαντα στο µεγάλο στάβλο του κάµπου, όπου έχουν βρει κατάλυµα 50 Πακιστανοί λαθροµετανάστες.

Κάλαντα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς;

Χριστουγέννων: 65%

Πρωτοχρονιάς: 35%

Παιδιά, πάντως, καλύτερα να έρθετε τα Χριστούγεννα που δεν θα είναι ακόµη τόσο σπασµένα τα νεύρα µου, µπορεί να έχουν περισσέψει και λίγα κόκκινα κέρµατα από το επίδοµα ανεργίας, γιατί την Πρωτοχρονιά θα είµαι τυφλή από το hangover και όποιος µαντραχαλάς χτυπήσει το κουδούνι πριν τις έξι το απόγευµα για να απαγγείλει αµήχανα κάτι ακατανόητο γιατί του λείπουν άλλα 300 ευρώ για να κλείσει το βράδυ τραπέζι στο Villa, θα φιµωθεί από τον Αυτοµατίξ στο µεγάλο δέντρο του χωριού.

Πότε κατάλαβα ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης

Στις πρώτες τάξεις του δηµοτικού: 40%

Στις τελευταίες τάξεις του δηµοτικού: 26%

Ποτέ δεν πίστεψα ότι υπάρχει: 21%

Τι, δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;: 7%

Στο γυµνάσιο: 6%

Μετά το γυµνάσιο: 1%

Εδώ µπορούµε να κάνουµε ασφαλείς προβλέψεις για το µέλλον της χώρας. Το 6% των Ελλήνων θα γίνουν πολιτικοί που θα κλείνουν ραντεβού για καφέ στο Σέλας στα Εξάρχεια στις 6 ∆εκεµβρίου. Το 26% θα δουλέψουν σε κάποιο υπουργείο.  Το 21% θα αφήνουν πικρόχολα κυνικά σχόλια στο Facebook. Και το 1% θα γίνουν παρουσιαστές του κεντρικού δελτίου ειδήσεων σε µεγάλο κανάλι. Ή αυτό ή πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Ο Άγιος Βασίλης µάς επισκέπτεται...

Παραµονή Πρωτοχρονιάς: 74%

Παραµονή Χριστουγέννων: 26%

Το δείγµα έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, αλλά πέφτει σύσσωµο στην ερώτηση παγίδα. Έτσι είναι οι δηµοσκοπήσεις, πρώτα σε ρωτάνε αν θα ψηφίσεις, λες όχι, µετά σε ρωτάνε τι θα ψηφίσεις και σαν βλάκας απαντάς «Καµίνη». Οπότε, υποθετικά, αν, λέµε αν, υπήρχε Άγιος Βασίλης θα ερχόταν στις 31 ∆εκεµβρίου. Να µια χρήσιµη πληροφορία.

∆εν έχω γράψει γράµµα στον Άγιο Βασίλη: 53%

Έχω γράψει γράµµα στον Άγιο Βασίλη: 47%

Το καλύψαµε. Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, αλλά εγώ του έγραψα γιατί είµαι αθεράπευτα ροµαντική και έχω όλη τη χρονιά µια σειρά φωτάκια να κρέµονται από την κουρτίνα του σαλονιού και στο µπάνιο έχω πολλά αστεία γκάτζετ µε τη Μίνι και έχω και µια τσαγιέρα-αγελάδα που κάνει «µουυυυ» όταν βράσει το νερό και λέω ότι δεν θέλω να παντρευτώ, αλλά θέλω, ο Τάκης δεν θέλει, ούτε την κωλοδουλειά µου αντέχω, έχω άπειρες φαντασιώσεις ότι πνίγω το αφεντικό µου µε το καλώδιο του τηλεφώνου-µπανάνα, αλλά τα Χριστούγεννα είναι η αγαπηµένη µου γιορτή όλης της χρονιάς, περιµένω πώς και πώς τις Άγιες µέρες να δω µε την ησυχία µου τον πέµπτο κύκλο του Dexter χωρίς να σηκώνω το τηλέφωνο.

∆εν έχω ντυθεί Άγιος Βασίλης: 82%

Έχω ντυθεί Άγιος Βασίλης: 18%

Έχω ντυθεί Άγιος Βασίλης, πέρασα φανταστικά, ήταν βέβαια η µεγάλη παρτούζα του ’96 στο Χίλτον και όσο να πεις το κάψαµε, αγχώθηκα όµως κάποια στιγµή γιατί έχασα το καπέλο µου και την εποµένη είχα να πάω να δώσω τα δώρα στα ανίψια µου, τελικά το βρήκα να επιπλέει στην πισίνα δίπλα σε κάτι καναπεδάκια µε αγγούρι και µαγιονέζα που είχε φέρει µια υπάλληλος της ΚΓ εφορίας Αθηνών (την ξανάδα προχτές στο Νιρβάνα και ανταλλάξαµε email, υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει τι έγινε µε το εκκαθαριστικό µου), για την κοιλιά ούτε λόγος, µάχη έγινε ποιος θα την πρωτοβάλει, όλοι τον Πάγκαλο είχανε φαντασίωση να γαµήσουν εκείνη τη µέρα, αλλά ήταν και τα Ίµια επίκαιρα, οπότε έδειξα κατανόηση.

Αυτά τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία...

Να περάσουµε ήσυχα στο σπίτι: 54%

Να βρούµε δώρα σε τιµή ευκαιρίας: 50%

Να φτιάξουµε µόνοι µας τα δώρα: 15%

Να κάνουµε χριστουγεννιάτικο ταξίδι σε τιµή ευκαιρίας: 12%

Να ξεσαλώσουµε σαν να µην τρέχει τίποτα: 11%

Να πούµε ξανά τα κάλαντα, για να µαζέψουµε τον 14ο µισθό: 8%

Να πούµε στους φίλους µας ότι τους αγαπάµε µε ένα πράσινο φύλλο: 7%

Εδώ οι απαντήσεις είναι µια τοµή στην κοινωνία. Βλέπουµε ότι το 54% των Ελλήνων δεν έχει φίλους, το 50% είναι shopaholics, το 15% καταπιεσµένοι καλλιτέχνες, το 12% είναι υπεραισιόδοξοι, το 11% των Ελλήνων είναι αλλού ξηµερωµένο, το 8% θα πάει το βράδυ Villa, και το 7% έρχονται σπίτι σου επίσκεψη χωρίς ένα Asti Martini.

Εν κατακλείδι και µε αγωνιστικούς χαιρετισµούς στον Κώστα Γιαννακίδη: Stick your Christmas up your ass, Ho Ho Fucking Ho.


Φωτο: Tim Burton, Untitled (Christmas Photo), 1997, polaroid, private collection © 2009 Tim Burton

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.