Trending Now

Ραδιοφωνικός σταθμός «πέταξε» από την playlist το «Baby it's Cold Outside» - «Είναι σεξιστικό» (video)

«Απρεπείς» οι στίχοι σύμφωνα με το γράμμα του κινήματος #MeToo

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lady-gaga.jpg

Ραδιοφωνικός σταθμός του Κλίβελαντ στο Οχάιο έβγαλε από την playlist των Χριστουγέννων το κλασικό πια τραγούδι «Baby it's Cold Outside» (σ.σ «Μωρό μου, κάνει κρύο έξω») διότι κάποιοι ακροατές παραπονέθηκαν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν ότι το τραγούδι που έγραψε ο Φρανκ Λοέσερ το 1944 είναι «απρεπές» και αντίθετο σε όσα πρεσβεύει το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo.   

Αμέσως ο σταθμός "Star 102" έκανε δημοσκόπηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook για το ζήτημα και το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο. Ο κόσμος είπε «όχι» στην απαγόρευση του τραγουδιού. Ωστόσο,  οι υπεύθυνοι τελικά αποφάσισαν να το αφαιρέσουν από τη λίστα. 

Baby it's cold outside
 

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός του σταθμού Γκλεν Άντερσον έγραψε στο μπλογκ του ότι μπορεί το τραγούδι να γράφτηκε σε άλλη εποχή, αλλά οι στίχοι είναι «χειριστικοί και λάθος».    «Ζούμε σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη εποχή τώρα και οι άνθρωποι προσβάλλονται εύκολα, όμως σε έναν κόσμο όπου το κίνημα #MeToo έδωσε στις γυναίκες την φωνή που άξιζαν, αυτό το κομμάτι δεν έχει θέση».   



Το ντουέτο είναι ένας διάλογος ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα. Ο άνδρας προσπαθεί να πείσει τη φιλοξενούμενή του να μείνει σπίτι και να μη βγει έξω στο ψύχος και της προτείνει να πιει ακόμα ένα ποτό και να περάσει την νύχτα μαζί του:  

«Πρέπει να φύγω - Μα μωρό μου κάνει κρύο έξω
Απλά πρέπει να φύγω - Μα μωρό μου κάνει κρύο έξω
Η απάντησή μου είναι όχι - Μα μωρό μου κάνει κρύο έξω»  

Ως πιο αμφιλεγόμενο και σεξιστικό κρίθηκε το σημείο που η γυναίκα αναρωτιέται:

«Αλήθεια, τι έχει μέσα αυτό το ποτό; - Δεν υπάρχουν διαθέσιμα ταξί εκεί έξω». Αρκετοί υποστηρίζουν πως ο στίχος θα μπορούσε να υπονοεί πως ο άνδρας έχει ρίξει κάτι στο ποτό της γυναίκας με την οποία επιθυμεί να πλαγιάσει.   

Κάποιοι διαφωνούν. Η κωμικός Τζεν Κίρκμαν σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Έχω κουραστεί τόσο πολύ από αυτό. Το τραγούδι ακούγεται παράξενο στις μέρες μας, όχι επειδή αφορά στο εξαναγκαστικό σεξ. Έχει να κάνει με μία γυναίκα που ξέρει ότι αν διανυκτερεύσει θα καταστραφεί η καλή φήμη της».   



Η κωμικός εξηγεί ότι η φράση «αλήθεια, τι έχει μέσα αυτό το ποτό» είναι ατάκα από παλιά ταινία του 1930 και η χρήση του στο συγκεκριμένο τραγούδι υπονοεί πως η γυναίκα θέλει να περάσει τη νύχτα με τον άνδρα που της το προτείνει.   

«Πραγματικά σπρώχνει τα όρια της συναίνεσης», σχολιάζει η Σόντρα Μίλερ, πρόεδρος του «Κέντρου Κρίσης» αντιμετώπισης περιστατικών βιασμού στο Κλίβελαντ.    «Η γυναίκα στο τραγούδι λέει "όχι" και αυτοί αναρωτιούνται αν το «όχι» σημαίνει «ναι». Αυτό που γνωρίζουμε εν έτει 2018 είναι ότι η συναίνεση είναι το «ναι» και αν λάβεις «όχι» για απάντηση, αυτό σημαίνει «όχι» και θα πρέπει να σταματήσεις.   

Τα τελευταία χρόνια, διασκευές του τραγουδιού έχουν κάνει πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Lady Gaga, o Michael Buble και ο Tom Jones.  

Baby It's Cold Outside - Will Ferrell & Zooey Deschanel

Lady Gaga - Joseph Gordon-Levitt Baby It's Cold Outside

Thestival.gr Τσακαλωτος

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.