Trending Now

Μπήκα στους -130º βαθμούς Κελσίου!

Πήγα να δοκιμάσω την τάση που έχει τρελάνει τους celebrities ανά τον κόσμο, την επονομαζόμενη ως Κρυοσάουνα, και ιδού τα σχόλιά μου

120741-270353.jpg
Τζένη Μελιτά
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atk_5027.jpg

Είχα ακούσει ότι το κρύο κάνει καλό στο δέρμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες μου είναι πραγματικά ανυπόφορο. Ενώ είχα, λοιπόν, συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν θα απολαύσω ποτέ τα οφέλη μιας γερής δόσης παγωνιάς στο κορμάκι μου, έγινε στην παρέα μου κουβέντα για τη νέα τάση που ακούει στο όνομα «κρυοσάουνα». Μου φάνηκε, τουλάχιστον, παράλογο η λέξη «σάουνα» συνδυασμένη με το κρύο, κι όμως, σου λέει, είναι το νέο trend. Και κάθεσαι, Τζενάκι, είπα στον εαυτό μου; Στον δρόμο, μάλιστα, ονειρεύτηκα αρκετές φορές μια γερή δόση κρύου ντους, όσο το θερμόμετρο του αυτοκινήτου έδειχνε 33 βαθμούς!

atk_4872.jpg

Βέβαια, μπαίνοντας στο ιατρικό κέντρο που λειτουργεί την κρυοθεραπεία, με είχε πιάσει μια βαθιά άρνηση. Να μπω οικειοθελώς στους -130 βαθμούς Κελσίου. Γιατί; Είχα αρχίσει να σκαρφίζομαι τρομερές δικαιολογίες για να γλιτώσω την ψυχρολουσία. Η διαδικασία, λοιπόν, είχε ως εξής... Μου έδωσαν να συμπληρώσω μια φόρμα σχετικά με το ιατρικό ιστορικό μου και εκεί άρχισα να αναθαρρώ. Πίστευα ότι θα έβρισκα ένα λόγο να το αποφύγω. Μάταια, όμως. Οι κύριες κατηγορίες στις οποίες απαγορευόταν η χρήση ήταν οι έγκυες και όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα. Δεν άνηκα σε καμία από τις δύο.

atk_4866.jpg

Ακολούθησε η μέτρηση της πίεσης και του οξυγόνου, όπου η αθλητική φυσική μου κατάσταση με πρόδωσε και δεν κατάφερε να με γλιτώσει από την παγωνιά.

atk_4859.jpg

Όλα καλά, λοιπόν, οπότε πήρα τη μεγάλη απόφαση να προχωρήσω. Πριν μπω στον θάλαμο της κρυοσάουνας φόρεσα τα ειδικά αξεσουάρ που απαιτούνται, δηλαδή γάντια και κάτι μεγάλες μάλλινες μπότες που προστατεύουν από το κρύο τα άκρα, καθώς είναι αυτά που παγώνουν πρώτα. Ήμουν, σας λέω, έτοιμη για σιβηρικό ψύχος και χιόνια.

atk_4882.jpg

Χαζεύοντας την ερωτική μου εμφάνιση, αποφάσισα με άπλετο θάρρος και τη βοήθεια των ειδικών να κάνω το μεγάλο βήμα και να μπω στο θάλαμο, που είχε ήδη αρχίσει να γεμίζει με άζωτο. Δεν μπορείς να κάνεις πίσω τώρα, είπα στον εαυτό μου, προσπαθώντας η κακομοίρα να φέρω στο μυαλό μου τον καύσωνα που επικρατούσε εκείνη την ημέρα στην Αθήνα. 

atk_4895.jpg

Ο μέγιστος χρόνος παραμονής εντός της σάουνας με ενημέρωσαν ότι είναι μόλις 3 λεπτά. Έβλεπα την ένδειξη του θερμομέτρου να πέφτει και να πέφτει και με θαύμαζα για τις αντοχές μου. Μωρέ, μπράβο, -130 είχαμε πιάσει κι εγώ ήμουν άνετη. Σου λέω δεν κατάλαβα για πότε πέρασε η ώρα. Η θερμοκρασία της καμπίνας παίζει ανάμεσα στους -120 με -190 βαθμούς, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι δύο λεπτάκια στους -130 βαθμούς αρκούν για να δεις αποτελέσματα. Εκεί που θαύμαζα τον εαυτό μου για το κουράγιο του να αντέχει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και ήμουν έτοιμη να καταταγώ στις ειδικές δυνάμεις, με πληροφόρησαν ότι ο λόγος που μου επέτρεπε να αντέχω ήταν ότι ο αέρας είναι ξηρός και απαλλαγμένος από κάθε ίχνος υγρασίας. Γιατί μου χαλάσατε τις φιλοδοξίες, αγαπητέ μου γιατρέ; Θέλετε να πείτε ότι δεν ήταν το ψυχικό μου σθένος και ο δημοσιογραφικός μου ηρωισμός, που με βοήθησαν να αντέξω το κρύο;

atk_5013.jpg

atk_5018.jpg

Βγήκα από τον θάλαμο με υπερήφανο βλέμμα και με μια τρομερή αίσθηση ευεξίας. Η αίσθηση, για να σας δώσω να καταλάβατε, ήταν κάτι σαν αυτή που έχω όταν μετά από τρίωρη μεσημεριανή σιέστα ρίχνω νερό για να ξυπνήσω. 

atk_5038.jpg

Πήρα άλλη μια βαθιά ανάσα και ετοιμάστηκα να ξετυλίξω τις αθλητικές μου ικανότητες. Όχι… δεν πήγα γυμναστήριο. Έκανα, όμως, κάποια λεπτά διάδρομο στη διπλανή αίθουσα, για να επιταχυνθεί η διαδικασία της υπεραιμάτωσης και να κυλήσουν στο αίμα οι ουσίες (ενδορφίνες, αδρεναλίνη κτλ), που εκκρίνει ο οργανισμός, όταν με το έντονο κρύο μπαίνει σε κατάσταση άμυνας. Άλλος άνθρωπος, σου λέω. Το πηγαίο χαμόγελο, που θα δεις στη φωτογραφία που ακολουθεί, τα λέει όλα. 

atk_5068.jpg

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η κρύα εκδοχή της σάουνας είναι το απόλυτο εργαλείο για τους αθλητές, καθώς ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει την αντοχή. Για την ιστορία –αφού τα διάβασα κιόλας να σας τα πω– η κρυοσάουνα είναι μια τεχνική που εφαρμόστηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 από έναν ιάπωνα καθηγητή, ως θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά, ο LeBron James δεν είναι ο μοναδικός διάσημος οπαδός της κρυοθεραπείας. Εκατοντάδες γυναίκες celebrities (ανάμεσά τους και η συνονόματη Jennifer Aniston) το προτιμούν, καθώς έχει τη μαγική ιδιότητα να καταπολεμά με φυσικό τρόπο την κυτταρίτιδα, να μειώνει φυσικά το λίπος, να συσφίγγει το δέρμα και να καίει από 500 έως 800 θερμίδες. Για σκέψου ότι αυτό ισοδυναμεί με ένα κομμάτι παστίτσιο και ένα προφιτερόλ; Εντάξει, νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να βρω καταλληλότερο σύμμαχο για το καλοκαίρι. Τώρα κατάλαβα πως διατηρούν κορμάρες οι συνάδελφοι εξ Αμερικής. Όχι, θα μου ξεφεύγατε…! Αλλά δεν φτάνουν αυτά. Η κρυοθεραπεία έχει χιλιάδες οφέλη, όπως η αναγέννηση του προβληματικού δέρματος, η επιτάχυνση του μεταβολισμού και η αύξηση του κολλαγόνου. Όχι, πείτε μου, δεν είναι το beauty routine του καλοκαιριού; Α, και αν σε έχει πιάσει η καλοκαιρινή μελαγχολία σού φτιάχνει και τη διάθεση. Εντάξει, ο κατάλογος με τα οφέλη της κρυοθεραπείας είναι μακρύς και περιλαμβάνει ακόμα καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης, αύξηση επιπέδων ενέργειας, τόνωση του ανοσοποιητικού, γι’ αυτό βάζω τελεία κάπου εδώ.

-130c Cryosauna!


Αυτά μου είπαν, λοιπόν, και λέω, δεν κάνω καμιά κρυοθεραπεία και στο πρόσωπο; Με περιέλαβε έτσι το προσωπικό και με «πότισε» με παγωμένο αέρα που αυτή τη φορά απόλαυσα χωρίς κανένα φόβο. Τι να σας πω, ήταν σαν όαση σε έρημο. Μπορώ να το πάρω μαζί μου αυτό το μηχάνημα στην παραλία; Το θέλω! 

atk_5078.jpg

Τώρα που το σκέφτομαι, έχω πλέον συμπληρώσει κάθε δραστηριότητα που βρίσκεται στη ρουτίνα των αθλητών. Έκανα τις θεραπείες που κάνουν όλοι οι αθλητές, γυμνάζομαι καθημερινά –δεν το συζητώ– (ειδικά στις βιτρίνες και στην πόρτα του ψυγείου μου), οπότε πείτε μου πότε είναι οι επόμενοι Ολυμπιακοί να δηλώσω συμμετοχή. Δεν ξέρω αν μου φούσκωσε τα μυαλά η κρυοθεραπεία, πάντως η ευεξία που νιώθω είναι απερίγραπτη. Ακόμα σπίτι είσαι; Κλείσε ένα ραντεβού και έλα να αναζωογονηθείς σαν και μένα. Η προτεινόμενη συχνότητα είναι 3 φορές την εβδομάδα και μετά τις δέκα συνεδρίες τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι ορατά, αν θέλετε να τη δοκιμάσετε κι εσείς. 

Ευχαριστούμε θερμά το ιατρικό κέντρο Αιμοδιάγνωση: Χαριλάου Τρικούπη 197, Νέα Κηφισιά
Εάν θες να μάθεις περισσότερα για την κρυοσάουνα μπες εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ