Trending Now

Ψήνεσαι για Κουκάκι;

Η φάση είναι βγαίνω, τρώω, πίνω και αυτό το ονομάζω δουλειά. Τι τα θες; Παλιοζωή. Εσύ ψήνεσαι για Κουκάκι;

120741-270353.jpg
Τζένη Μελιτά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128871-291059.jpg

Ή έχω βρει τη δουλειά των ονείρων μου ή θα ξυπνήσω κάποια στιγμή... Μέχρι τότε ας το γλεντήσουμε, φίλοι μου. Και όταν λέω φίλοι μου, κυρίως εννοώ την Έλλη Δ. που με κάλεσε στη γειτονιά της, στο Κουκάκι, «για μια βόλτα διαφορετική από όλες τις άλλες». Υπερβολές, σκέφτηκα. Πάλι λάθος έκανα. Θα καταλάβεις λίαν συντόμως το λόγο.


Όσοι πιστοί προσέλθετε απόψε στο Κουκάκι.

«Πατρίδες». Το παραδοσιακό καφενείο.

Ένα από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν στον πεζόδρομο της Γεωργάκη Ολυμπίου είναι οι «Πατρίδες» ήδη από το 2007. Αυτό το παραδοσιακό καφενείο με τη ζεστή διακόσμηση από κρουστά, βιβλία και παλιές φωτογραφίες έχει καταφέρει να παραμείνει μέχρι σήμερα το απόλυτο στέκι μουσικών και ηθοποιών στην περιοχή. Η μουσική του πάντα μοναδική με πινελιές από jazz, κλασική ή κινηματογραφική, στην τέλεια ένταση για να μπορείς να συζητήσεις. Πού να δοκιμάσεις και τους καφέδες του...

image

Τι πρέπει να ξέρεις

* Αν είσαι λάτρης του ελληνικού καφέ, εδώ θα απογειωθείς. Γιατί μπορείς να βρεις μια ολόκληρη ποικιλία διαφορετικών γεύσεων. Από σμυρναίικο με μπαχαρικά, αραβικό, ελληνικό καφέ με μαστίχα ή με κανέλα. Για να μη μιλήσω για την ποικιλία από ελληνικά βότανα και μας πάρει το βράδυ.

* Το ίδιο ισχύει και για τους λάτρεις του ρακόμελου, γιατί μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε 3 παραλλαγές: απλό, ρακόμελο με μπαχαρικά ή ρακόμελο με μπαχαρικά και μαστίχα. Η ψημένη σπιτική Αμοργιανή είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

* Μη λησμονήσεις –σε ικετεύω– να δοκιμάσεις τους σπιτικούς μεζέδες της Κικής. Στα SOS η μελιτζανοσαλάτα, ο μπεκρής μεζές και το σαγανάκι με παστουρμά.

image

image

image

Με τον μουσικό και θαμώνα του μαγαζιού Νίκο Τουλιάτο κάναμε την πιο μη βαρετή πολιτική συζήτηση ever.

Ψήνεσαι για «Πατρίδες»; Τότε βουρ... Γ. Ολυμπίου 14, Κουκάκι, 2114081135


«Lotte». Το vintage cafe-bistrot.

Και τώρα θα σου πω μια ιστορία. Η ηθοποιός Θεοδώρα Αθανασοπούλου ζει για χρόνια στο Κουκάκι. Κάθε φορά που περνούσε από το γωνιακό κτίριο των οδών Καρατάσου και Μισαραλιώτου σκεφτόταν πόσο ωραία θα ήταν να υπήρχε εκεί ένα καφέ. Ξαφνικά θα δει ένα ενοικιαστήριο στο αγαπημένο της μέρος (πρώην ατελιέ ρούχων). Όπως καταλαβαίνεις, δεν σηκώνει και πολλή σκέψη η υπόθεση. Στις 30 Δεκεμβρίου 2014, η Θεοδώρα συστήνει στη γειτονιά το cafe-bistrot «Lotte» και από τότε παραμένει το απόλυτο hype στέκι της περιοχής.

image

Τι πρέπει να ξέρεις

* Το «Lotte» διαθέτει μια εξαιρετική κάβα από premium επιλεγμένα ποτά, μία εξίσου μοναδική λίστα με κοκτέιλς (φτιάχνουν μόνοι τους μέχρι και φυσικό χυμό παντζάρι) και έναν εκλεκτό ιταλικό καφέ. Προσοχή! Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις σπιτικές πίτες-σπεσιαλιτέ της μαμάς Μαίρης (με μανιτάρια και ροκφόρ, με πιπεριές Φλωρίνης, με φρέσκο σολομό και παρμεζάνα, αλλά και τις γλυκές εκδοχές, όπως λεμονόπιτα, πορτοκαλόπιτα, μηλόπιτα και πολλές πολλές ακόμα).

* Η διακόσμηση είναι όλη διά χειρός της Θεοδώρας, από το πρώτο καρφί μέχρι και το τελευταίο σεμεδάκι που θα δεις στο μαγαζί. Λατρεύω αυτή την vintage αισθητική. Και όχι μόνο εγώ, όλες οι γυναικοπαρέες που θα συναντήσεις στο μαγαζί. (Κλείνω πονηρά το μάτι στον άντρα αναγνώστη και αυτό βγαίνει προς τα έξω.)

* Από μουσική θα ακούσεις jazz, blues, κλασική, oldies, ακόμη και ρετρό ελληνικά της δεκαετίας του ’30 και του ’40.

image

Να σας συστήσω, λοιπόν, και επισήμως τη Θεοδώρα Αθανασοπούλου.

image

Κι εκεί που έπινα αμέριμνη το «Velvet Sour» μου με βάση το τζιν, λεμόνι και λικέρ με αρώματα λουλουδιών, ήρθε η μηλόπιτα... Και παρασύρθηκα.

image

Με την εξαιρετική ηθοποιό Λένα Δροσάκη, φανατική θαμώνα του «Lotte», κάνουμε τις τρελίτσες και τις κορδελίτσες μας.

Ψήνεσαι για «Lotte»; Τότε βουρ... Τσάμη Καρατάσου 2, Μισαραλιώτου, 2114078639


«Το ποτάμι». Το συνεταιριστικό καφέ.

image

Θες ένα χώρο να δουλέψεις με την ησυχία σου; Θες να τσιμπήσεις χαλαρά με την παρέα σου ελληνικές γεύσεις από απάκι, χοιρινό και κεφτέδες μέχρι γλυκό του κουταλιού και υποβρύχιο; Θες να έρθεις να πιεις ελληνική μπίρα 500ml με μόλις 3 ευρώ; Θες να αράξει δίπλα στο πάρκο για ένα καφεδάκι; Ό,τι και να σου κάνει κέφι από τα παραπάνω, στο «Ποτάμι» θα το κάνεις και θα περάσεις καλά.

Τι πρέπει να ξέρεις 

* Τώρα που ο καιρός έχει ανοίξει, τα εξωτερικά τραπεζάκια δίπλα στο καταπράσινο παρκάκι είναι ό,τι πρέπει.

* Το «Ποτάμι» διαθέτει μεγάλη ποικιλία από μπίρες, αρκετές και από ελληνικές μικροζυθοποιίες από την Αργολίδα και τη Χίο μέχρι την Κέρκυρα και τη Σαντορίνη.

* Η μουσική κινείται σε soul, funky και indie ρυθμούς.

image

Δοκίμασε σαλάτα λάχανο γλυκόξινη με μυζήθρα, πατάτα με πικάντικη σως με αμύγδαλο και κεφτέδες φούρνου με μόλις 10 ευρώ μαζί με ποτό.

image

image

Και για το τέλος. Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι στα τραπεζάκια δίπλα στο πάρκο.

Ψήνεσαι για «Το Ποτάμι»; Τότε βουρ... Συγγρού 122 & Γ. Ολυμπίου 27-29, Αθήνα, 2114074764


Κλείνοντας...

image

Θα σε χαιρετήσω τώρα μέχρι την επόμενη εβδομάδα και με την ελπίδα ότι και το επόμενο #jennyschallenge θα έχει να κάνει με φαΐ. Και με ποτό. Και με καλοπέραση. Για να δούμε, θα μου την κάνετε τη χάρη ή θα με στείλετε σε τίποτα βουνά και λαγκάδια να τρέχω σαν τη τρελή.

Και μην ξεχνάς, αν θέλεις να ορίσεις εσύ το επόμενο #jennyschallenge, στείλε μου στο jennyschallenge@athensvoice.gr και σύντομα θα το δεις στην οθόνη σου.

Κορίτσια και αγόρια, τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με νέες περιπέτειες.

Τζενάκι

Φωτογραφίες-Video: Θανάσης Καρατζάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ