Visual Browsing
Καλοκαιρινά ραντεβού

Καλοκαιρινά ραντεβού

25 στέκια για την καλύτερη εποχή του χρόνου  

Τέρμα το σπίτι για φέτος! Βόλτες, γέλια, φίλοι και συζητήσεις μέχρι αργά, μέχρι όσο πάει. Αυτή τη μαγική εποχή όλες οι ώρες της ημέρας ανήκουν στις τσάρκες. Κάναμε την πιο νόστιμη βόλτα στα αγαπημένα μας καλοκαιρινά στέκια της πόλης κι από αυτά διαλέξαμε τα πιο όμορφα, τα πιο δροσερά, τα πιο θέλω-να-μείνω-εδώ-για-πάντα.

Μερακλίδικα μεζεδοπωλεία με τραπεζάκια σε λουλουδιασμένες αυλές, ρακάδικα για καλοκαιρινά γλέντια μέχρι το πρωί, street food για όλα (μα όλα!) τα γούστα, μαγαζάκια για τσίμπι-τσίμπι στα όρθια, ψαροταβέρνες που φέρνουν αύρα από τα νησιά του Αιγαίου, εστιατόρια με αυτό το κάτι παραπάνω. Όλα τα έχει πια αυτή η πόλη; Μα…δεν το έχεις καταλάβει ακόμα; Άνοιξε την πόρτα και βγες έξω! 

L'artigiano

image

Η ιταλική κουζίνα είναι ψηλά στη λίστα προτιμήσεων του Έλληνα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς μια πλούσια, αχνιστή μακαρονάδα; Πώς γίνεται να παρακολουθήσεις τον αγώνα ή την αγαπημένη σου ταινία χωρίς τη συντροφιά μιας αφράτης πίτσας; Είναι σχεδόν αδύνατον. Και όταν βέβαια μιλάμε για ιταλική κουζίνα, η L’Artigiano, η αγαπημένη και μεγαλύτερη αλυσίδα ιταλικού φαγητού, είναι από τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό. Κάθε γεύμα μαγειρεύεται τη στιγμή της παραγγελίας σου, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι άριστης ποιότητας, η ζύμη για την πίτσα σου ζυμώνεται κάθε μέρα και ωριμάζει για 24 ολόκληρες ώρες. Και μιας που είπαμε για πίτσα, πρέπει να ξέρεις πως υπάρχει και η απόλαυση στο τετράγωνο! Η τετράγωνη πίτσα της L’Artigiano, πληθωρική και πεντανόστιμη, που πάντα σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Από την άλλη έχουμε ολόφρεσκα ραβιόλι, ζυμαρικά σε χίλιες δυο εκδοχές, ζουμερά burgers, δροσερές σαλάτες με φαντασία, γλυκά που κανέναν δεν αφήνουν ασυγκίνητο. Όλα αυτά έρχονται σπίτι σου με ένα τηλεφώνημα στο πλησιέστερο κατάστημα L’Artigiano ή με ένα κλικ στο www.lartigiano.gr


Σούμα Κολοκύθι

image

image

image

Αυτοί που ξέρουν λένε ότι δεν αρκεί να ανοίξεις ένα μαγαζί, να σταθείς στην πόρτα και να πεις καλώς ήρθατε. Πρέπει να το αγαπάς αυτό που κάνεις. Να έχεις μεράκι. Στο Σούμα Κολοκύθι και το μεράκι και η αγάπη για το αντικείμενο περισσεύουν. Θα το καταλάβεις από το χαμόγελο και το ζεστό καλωσόρισμα, από το ευγενέστατο σέρβις, από τη δροσερή αυλή, η οποία είναι πλήρως ανακαινισμένη και φροντισμένη σε κάθε της λεπτομέρεια, που με χτιστούς καναπέδες και χρωματιστά μαξιλάρια αλλά και κάποιες ρετρό πινελιές, θα σου δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί. Και φυσικά από το φαγητό. Προσεγμένο σε όλα του, από την επιλογή των πρώτων υλών μέχρι την εκτέλεση. Στο μενού έχουν προστεθεί και κάποια καινούργια και πολύ ενδιαφέροντα πιάτα, όπως το κριθαρότο καραβίδας με μαύρη τρούφα και το μπιφτέκι γαλοπούλας με ψητά λαχανικά, ενώ από σαλάτες σού προτείνουμε τη σαλάτα-ποίημα με φράουλα, σιρόπι φράουλας, άγρια ρόκα, σπανάκι, λόλα, dressing από αποξηραμένα σύκα, πορτοκάλι και κατσικίσιο τυρί. Δευτέρα και Τρίτη κλειστά, Κυριακές ανοιχτά από το μεσημέρι. Ομήρου 27 & Ιφιγένειας, Άγιος Δημήτριος, 210 9766565, fb: Σούμα Κολοκύθι


Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

image

image

image

Νοσταλγικά μωσαϊκά, μαρμάρινα τραπέζια, πολυέλαιοι κατευθείαν από το σπίτι του Τίτο (!), μαυροπίνακας που σε ενημερώνει για τις εμπνεύσεις της ημέρας, τραπεζάκια χρώματος τιρκουάζ για να ξαποστάσεις στη λιακάδα. Σε αυτή τη «Φάμπρικα» που έχει το όνομα και την προστασία του αγίου των μαγείρων, χτυπάνε κάρτα κάθε μέρα οι ερωτευμένοι με το φαγητό. Ο μάγειρας, Γιώργος Γκάτσος, βάζει όλη την τέχνη και το μεράκι του και βγάζει πιάτα ασύλληπτης νοστιμιάς. Έχει μεζέδες από τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα της χώρας, να μην μπορείς να αφήσεις κάτω το πιρούνι, και κάτι πίτες χειροποίητες που ξεπερνάνε και εκείνες της γιαγιάς. Το μεγάλου του ατού όμως είναι τα πιάτα των κρεατικών. Ο Γιώργος σιτεύει ολομόναχος τα πρώτης τάξεως κρέατα που προμηθεύεται από όλη την Ελλάδα, τα σιγοψήνει και στο τέλος έρχεται στο πιάτο σου ένα κρέας-λουκούμι. Πιστεύει ότι το φαγητό για να γίνει νόστιμο θέλει την ώρα του και πολλή αγάπη. Όπως ακριβώς δηλαδή μαγειρεύουν οι μοναχοί στο Άγιον Όρος, τα μυστικά των οποίων χρησιμοποιεί πάντα στην κουζίνα του. Συν τοις άλλοις, η σύντροφός του είναι οινολόγος, κάτι που βοηθά στο να υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από διάφορες ετικέτες απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, οπότε το καλό κρασί δεν θα σου λείψει. Α. Ζίννη 34, Κουκάκι, 210 9246354, Fb: Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου


Peppers

image

image

image

Θυμάσαι το πρώτο σουβλάκι που έφαγες μικρός; Την πρώτη φορά που έδωσες ραντεβού στην πλατεία για να πάτε στην ψησταριά της γειτονιάς; Οι γεύσεις των παιδικών μας χρόνων μένουν πάντα στη μνήμη μας, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια είναι δύσκολο να τις βρούμε ξανά. Πού και πού όμως τις πετυχαίνουμε, σε μαγαζιά σαν και αυτό. Σε ένα μεγάλο λευκό και πεντακάθαρο χώρο, το Peppers μαγειρεύει τις πιο νόστιμες ελληνικές ιστορίες και ύστερα στις σερβίρει με χαμόγελο. Εξαιρετικά σουβλάκια και κεμπάπ, γιαουρτλού κεμπάπ, γύρο από χοιρινό και κοτόπουλο, μοσχαράκι γάλακτος, μοσχαρίσια μπιφτέκια, φάβα Σαντορίνης, μελιτζανοσαλάτα και άλλα τόσα νόστιμα. Αυτό για το οποίο όμως φημίζεται είναι η μεγάλη σημασία που δίνει στις πρώτες του ύλες. Η ποιότητα εδώ είναι το άλφα και το ωμέγα, κάτι που το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Για τους τυχερούς που μένουν στην περιοχή, έχει και delivery. Χαρ. Τρικούπη 156, Νέα Ερυθραία, 210 8001040, www.thepeppers.gr


Gazi College

image

image

image

image

Τα Gazi College λειτουργούν ως café, snack, bar, restaurant & patisserie. Ένας casual χώρος για κάθε περίσταση, που συνθέτει ένα γοητευτικό μωσαϊκό προσώπων, χαμόγελων και ιστοριών που μεταμορφώνεται διαρκώς, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ με τους αφοσιωμένους bartenders να μας ξαφνιάζουν με τις προτάσεις τους σε cocktails και aperitifs. Σίγουρα μια value for money επιλογή, καθώς επίσης τα πάντα είναι homemade! Θα βρείτε χορταστικά πιάτα και γεύσεις από όλες τις γωνιές του κόσμου, όπως μοναδικά muffins, cookies & energy bars, quiche lorraine, εξαιρετικές σαλάτες, burgers, πίτσες, καθώς και λαχταριστές επιλογές για lunch ή dinner. Το καλοκαίρι έρχεται με ανανεωμένο menu, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Mexican pizza, δροσερή σαλάτα με φακές beluga, μπιφτεκάκια κοτόπουλου ζυμωμένα με κινόα. Και για όσους έχουν μια ροπή στην αμαρτία... προτείνουμε το νέο εθιστικό γλυκό hot soft American coockie, Black forest icecream ή το healthy profiterole για όσους αποζητούν γλύκα αλλά με μέτρο! Εxtra tip: take away or delivery! Αθήνα, Περσεφόνης 53, 210 3422112 / Γλυφάδα, Γρηγορίου Λαμπράκη 5, 210 8982723 / Πειραιάς, Γρηγορίου Λαμπράκη 117, 210 4100612, www.gazicollege.gr, fb: GaziCollegeGr


School Pizza Bar

image

Στο Γυμνάσιο δεν σου περνούσε ούτε κατά διάνοια από το μυαλό ότι θα υπήρχε ένα σχολείο που δεν θα ήθελες με τίποτα να φύγεις. Κι όμως να που σε μια από τις βόλτες σου στο κέντρο συνάντησες το πιο νόστιμο σχολείο του κόσμου. Θρανία, καρέκλες μαθητικές, καναπέδες-ξύστρες και ένας μαυροπίνακας σε προετοιμάζουν για το πιο λαχταριστό μάθημα της ζωής σου. Το σχολείο της πίτσας είναι πια ένα από τα στάνταρ σημεία συνάντησης στην ανατρεπτική πλατεία Αγίας Ειρήνης. Δεν είναι οι ανεπανάληπτα νόστιμες πίτσες, οι πλούσιες μακαρονάδες που σε κάνουν να ξεχνάς το όνομά σου, οι σαλάτες που επιτέλους έγιναν νόστιμες. Δεν είναι ούτε τα φαντασμαγορικά cocktails, ούτε αυτά τα κολασμένα γλυκά. Είναι που εδώ νιώθεις σαν το σπίτι σου και που πια δεν μπορείς να φανταστείς άλλο χώρο για να βρεθείς με την παρέα. Όπως στο σχολείο, αλλά καλύτερα. Γιατί αυτό είναι το στέκι σου. Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, 210 3251444, Fb: School Pizza Bar


Barrio

image

image

Εδώ και λίγους μήνες στην ανήσυχη πλευρά του Κεραμεικού υπάρχει μια «γειτονιά» της Κούβας με ελληνικές πινελιές. Το Barrio έχει διακόσμηση που σε μεταφέρει στη Λατινική Αμερική, latin και jazz μουσικές που σε ξεσηκώνουν και κουζίνα που σε κάνει να λιώνεις. Αξίζει να το επισκεφθείς μόνο και μόνο για τα ωραία και πληθωρικά του brunch (κάθε μέρα από τις 9) και τη σαλάτα barrio με πράσινα λαχανικά, χαλούμι, φρούτα, αποξηραμένους καρπούς και σος έκπληξη. Αληθινά αναπάντεχο όμως είναι το ασυναγώνιστο ριζότο μανιταριών με μαύρη τρούφα και πορτοκάλι που θα σε κάνει να παραμιλάς. Αν δίπλα σε όλα αυτά βάλεις και το roof garden με τη μαγική θέα σε Ακρόπολη και Λυκαβηττό, έχεις ένα στέκι για το καλοκαίρι. Tip: Κάθε Κυριακή έχει live με rock, funky και jazz κομμάτια, ενώ τις Παρασκευές παίρνει θέση στα decks η Μάγκυ Χαραλαμπίδου. Τριπτολέμου 10& Ευμολπιδών 24, Γκάζι, 210 3477379, Fb: Barrio All Day


Byράκι

image

image

Από τα πρώτα μεζεδοπωλεία της περιοχής, που εδώ και τρία χρόνια έχει αποκτήσει πιστούς φίλους από όλη την Αθήνα. Ο χώρος του είναι παρεΐστικος και φιλικός, με τραπεζάκια μέσα και έξω, με παιχνιδιάρικη διακόσμηση και ευγενέστατο σέρβις, αλλά αυτό που θα σε κάνει να το αγαπήσεις είναι το φαγητό: Tρως και καταλαβαίνεις αμέσως ότι αυτός που το φτιάχνει το κάνει με μεράκι. Οι πρώτες ύλες είναι προσεκτικά διαλεγμένες, ενώ πολλά προϊόντα προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το τηγανόψωμο Κύμης φτιάχνεται από τη συνταγή της γιαγιάς, το μοσχαρίσιο μπιφτεκάκι της σχάρας είναι ζουμερό όσο δεν πάει, τα τυριά από Κρήτη, Χίο και Ρούμελη θα τα λατρέψεις, η κρητική τσικουδιά και το κρασί θα γλυκάνουν την ψυχή σου. Mε ωραίες μουσικές, από έντεχνο έως πιο λαϊκό αλλά και παραδοσιακό. Ν. Τρυπιά 41, 2102525259, fb: Byράκι Μεζεδοπωλείο


Πετραλώνι

image

image

Ένα μεζεδοπωλείο που έχει όλα όσα ψάχνεις στις καθημερινές γευστικές αποδράσεις. Το Πετραλώνι παίρνει έμπνευση από τις κουζίνες των ελληνικών τόπων και φτιάχνει μικρά και μεγάλα γευστικά θαύματα. Ακούσαμε τα καλύτερα για την κρεατόπιτα με μαρμελάδα ντομάτας, τα τριγωνικά καισαροπιτάκια με τραγανό χειροποίητο φύλλο, και για το… ραβασάκι, όμως το απόλυτο σουξέ είναι οι πληθωρικές ποικιλίες κρεατικών (€13/2 άτομα και €26/4 άτομα). Δώσε βάση και στα θαλασσινά (highlight το γιουβέτσι θαλασσινών), στα ψαράκια εποχής και στα ποτά, επιλεγμένα από περιοχές της Ελλάδας. Κρασί από τη Λήμνο, ρακή από την Κρήτη, τσίπουρο από τον Τύρναβο, αλλά και παγωμένες μπίρες σε περιμένουν στα τραπεζάκια της πλατείας. Με καθημερινές προσφορές. Πλατεία Ηούς & Αθηνοδώρου 18, Πετράλωνα, 210 3478547, www.petraloni.gr, Fb: Πετραλώνι


Μπιφτεκάκια και Σουβλάκια

image

image

image

Η ονομασία τα λέει όλα. Μπιφτέκια και σουβλάκια στην καλύτερη εκδοχή που μπορείς να φανταστείς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα τρία καταστήματα σε Κηφισιά, Ψυχικό και Δροσιά αποτελούν σημείο αναφοράς όλων των φανατικά κρεατόφιλων της Αθήνας. Εδώ βρίσκεις από το πιο απλό καλαμάκι μέχρι μοσχαράκι γάλακτος, με ενδιάμεσες στάσεις σε όλα τα απαραίτητα, λαχταριστά ορεκτικά και είναι όλα τους φτιαγμένα από τα πιο αγνά υλικά και ψημένα με τέτοιο τρόπο που θα σου μείνουν αξέχαστα. Όμως το μεγάλο του ατού είναι το σουβλάκι, ζουμερό και πεντανόστιμο, φτιαγμένο μόνο από τα καλύτερα υλικά και σερβιρισμένο όπως του αξίζει. Αν είσαι και εσύ φαν του εθνικού μας street food, πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις. Θα μας θυμηθείς! Λ. Κηφισίας 202 & Αγίας Σοφίας, Ψυχικό, 210 6723900 / Ιλισίων 26, Ν. Κηφισιά, 210 8001036 / Λ. Μαραθώνος 1, Δροσιά, 210 8130005 / www.biftekakiasouvlakia.gr


Γυμνάσιο

image

image

Ιδανικό στέκι τόσο για όσους αγαπούν τα παραδοσιακά μεζεδάκια, όσο και για εκείνους που θα προτιμήσουν τις πρωτότυπες πεντανόστιμες προτάσεις των σεφ. Και της περιοχής να μην είσαι, δεν θα δυσκολευτείς να το βρεις, μιας και η όμορφη πολύχρωμη αυλή αλλά και το εσωτερικού του καταστήματος που θυμίζει σχολική τάξη, θα σε μαγνητίσουν. Σαν καλός μαθητής που αγαπά την πρόοδο, το Γυμνάσιο προσέθεσε 10 νέα πιάτα, το ένα καλύτερο από το άλλο: όπως τα κανταΐφάκια με γέμιση τυριού, λιαστή ντομάτα συνοδεία μαρμελάδας ντομάτας, τα μουσακάκια, αλλά και οι τηγανίτες πατατόφλουδες με απάκι, τριμμένη φέτα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται τέλεια με πολλά αποστάγματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Καθημερινές από τις 7 το απόγευμα ως τις 3 μετά τα ξημερώματα και τα ΣΚ από τη 1 το μεσημέρι. Ν. Τρυπιά 80, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2532708, fb: Gymnasio mezedopolio


Mentaleaty

image

image

«Asian Food Therapy» σε ενημερώνει μέσα από την «καρδιά» της η μεγάλη τζαμαρία. Και το εννοεί. Από την Κίνα και τις Φιλιππίνες μέχρι την Ταϊλάνδη και την Πολυνησία θα βρεις ασιατικό φαγητό, μαγειρεμένο με τα πιο φρέσκα υλικά. Τα spring rolls γίνονται με χειροποίητο φύλλο, οι σαλάτες είναι εξωτικές και πεντανόστιμες, ενώ τα noodles από τα πιο νόστιμα που έχεις δοκιμάσει ποτέ σε αυτή την πόλη. Επιπλέον πρέπει να ξέρεις πως το τηγάνισμα γίνεται με μη υδρογονωμένα φυτικά έλαια, τα λάδια ανακυκλώνονται και για το delivery χρησιμοποιούνται μόνο ποδήλατα. Το πραγματικά σημαντικό όμως είναι πως αποτελεί πρωτοβουλία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Αθηνά Ελπίς», ο οποίος στοχεύει στη βελτίωση της υγείας ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προσφέροντάς τους εργασία και μεριμνώντας δραστικά για τη θεραπευτική υποστήριξή τους. Μ. Αλεξάνδρου 114-118, Κεραμεικός, 213 0405430, Fb: Mentaleaty


Potato King

image

image

Είναι το μέρος όπου η τηγανητή πατάτα ζει τις μεγάλες τις δόξες. Τέσσερα διαφορετικά είδη πατάτας (κυματιστή, bistro, spicy και country) σε περιμένουν για να κάνετε μαζί… ατέλειωτες βόλτες! Βλέπεις, η ιδιαιτερότητα σε αυτό το ωραίο μαγαζάκι είναι πως οι πατάτες μπαίνουν σε ένα χάρτινο κώνο για να μπορείς να τσιμπολογάς με την άνεσή σου, ενώ περπατάς! Το ακόμα πιο τέλειο όμως είναι ότι στον ίδιο κώνο μπορείς να βάλεις από ολόκληρες μερίδες κοτόπουλο ή χοιρινό και κεμπάπ μέχρι mahal (κομμάτια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε πιπεριές) και κοτομπουκιές (όλα τα κρέατα είναι χειροποίητα)! Όλα αυτά μπορείς να τα απογειώσεις με 15 διαφορετικές σως, από τη γλυκόξινη και την potato king μέχρι τον κιμά και τη σάλτσα αλά κρεμ. Κι αν είσαι φανατικός του παραδοσιακού, υπάρχει και το αθάνατο, τυλιχτό σουβλάκι. Και είναι άπαιχτο. Αγίου Φιλίππου 7, Μοναστηράκι, 210 3315985, Fb: potatokingathens


Αυγό του Κόκκορα

image

Το θρυλικό «Αυγό του Κόκκορα» της Κυψέλης, που από το 1982 σέρβιρε κοκορόσουπες και άλλα εδέσματα μέχρι τα ξημερώματα, βρίσκεται πλέον στο ιστορικό κτίριο της πλατείας Αυδή που στέγαζε κάποτε το γνωστό ταβερνείο «Το Μεταξουργείο». Έχει περάσει από αυτό σχεδόν όλο το καλλιτεχνικό στερέωμα της Αθήνας, αλλά και μια στρατιά πολιτικών. Η ιστορία του μαρτυράται σε ένα φωτογραφικό στένσιλ που κοσμεί τον τοίχο δίπλα από τη σκάλα. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ προσφέρει λιχουδιές, όπως κόκορα με χειροποίητες κρητικές μακαρούνες και μαραθόπιτα. Μυλλέρου & Λεωνίδου, Κεραμεικός, 217 7050103


Αθερίνα

image

image

image

Ψαροεστιατόριο από τα λίγα η Αθερίνα, κολυμπάει στο βουνό και κάνει τη Νέα Ερυθραία να μοιάζει με αιγαιοπελαγίτικο νησάκι. Τόσα ωραία και φρέσκα θα βρεις που δεν θα το πιστεύεις. Μύδια ψητά στα κάρβουνα, γαρίδες σκορδάτες, γαυράκι φιλεταρισμένο, σαρδέλες παντρεμένες, χταποδάκι στα κάρβουνα και φυσικά… αθερίνα! Στην αρχή έρχεται ένας δίσκος με όλα τα καλά μεζεδάκια για να διαλέξεις όπως τα παλιά τα χρόνια. Η Αθερίνα όμως κρύβει άλλον έναν άσσο ακόμα. Μια υπέροχη αυλή που κρύβεται στα μετόπισθεν. Δέντρα, παρτέρια, μυρωδικά και ένα μποστάνι θαύμα, με όλα τα εποχικά λαχανικά που κόβονται και φτάνουν κατευθείαν στο τραπέζι σου ολόφρεσκα. Αν δίπλα σε αυτά βάλεις και τις πολύ καλές τιμές, έχεις ένα στέκι για το καλοκαίρι στην πόλη. Χαρ. Τρικούπη 162, Νέα Ερυθραία, 210 6200089, www.atherina.gr


Metropolis Sandwich

image

image

image

image

image

Ο παράδεισος ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί. Τα σάντουιτς του Metropolis είναι η καλύτερη συντροφιά στις βόλτες σου και ο νούμερο ένας σύμμαχος της λιγούρας. Οι Αθηναίοι το προτιμούν γιατί μέσα σε λίγους μήνες μάς έπεισε πως δεν πρόκειται για ακόμα ένα συνηθισμένο σαντουιτσάδικο αλλά για τη νούμερο ένα επιλογή. Η λίστα με τα αλλαντικά (στη συντριπτική πλειονότητά τους ελληνικά) και τα τυριά με τα οποία μπορείς να παραγεμίσεις το σάντουίτς σου δεν έχει τελειωμό, ενώ τα ψωμάκια φτάνουν τα 15 διαφορετικά είδη. Θα συναντήσεις σάντουιτς με περιγραφές όπως «carpaccio από entrecote σε φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί με άρωμα λευκής τρούφας», «σπιτικός σολομός που μαρινάρεται 3 ημέρες σε φρεσκοψημένο πολύσπορο ψωμί», «Rib Eye με καπνιστό τυρί Μετσόβου και σάλτσα εστραγκόν» (απλά εκπληκτικό). Για να μη μιλήσουμε για τα δεκάδες προϊόντα από κάθε μικρό παραγωγό της Ελλάδας, το νοστιμότατο burger με κασέρι Βόλου, τα χειροποίητα μπριοσάκια και τα καλά ελληνικά κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά όλα τα παραπάνω. Και το καλύτερο είναι ότι όλες αυτές τις νοστιμιές τις απολαμβάνεις σε ένα κομψό, αστραφτερό χώρο με ζεστή ατμόσφαιρα και άψογη εξυπηρέτηση. Αυτό είναι το Metropolis. Ένας ολόκληρος, πεντανόστιμος σαντουιτσόκοσμος, που είναι ανοιχτός από το πρωί με καφέ Ipanema, μπάρες δημητριακών, χειροποίητα μπριος και κέικ. Βουλής 9-11, Σύνταγμα, 210 3222122, Fb: Metropolis Sandwich


Λότζα

image

image

Λότζα είναι το σημείο που υπήρχε σε κάθε σπίτι στο χωριό, δίπλα στην κουζίνα, εκεί όπου οι νοικοκυρές έκαναν τις περιφερειακές δουλειές. Κάπως έτσι παραδοσιακά και με μεράκι φτιάχνονται εδώ από τα καλύτερα καλαμάκια της πόλης. Χειροποίητο, από άριστες πρώτες ύλες, ετοιμάζεται κάθε πρωί εδώ στην κουζίνα, που είναι πάντα ανοιχτή για να βλέπει ο πελάτης. Οι πατατούλες φρεσκότατες και τραγανές, η τυροκαυτερή κι αυτή χειροποίητη, θα βρείτε και άλλα πιάτα όπως το καταπληκτικό πρόβατο φιλέτο μπούτι, όλα αυτά στον πεντακάθαρο και φιλόξενο εσωτερικό του χώρο ή στη μεγάλη πράσινη αυλή. Για τους πιο τυχερούς που μένουν κοντά κάνει και delivery. Κυπρίων Ηρώων 57, Ηλιούπολη, 210 9950057, fb: Λότζα “Το καλαμάκι σπίτι του”


Ρακοθεωρίες

image

Ένα μεζεδοπωλείο όπως πρέπει. Φιλικό, παρεΐστικο, στην περατζάδα της Αγίας Λαύρας, με ένα σωρό προτάσεις για φαγητό, από ποικιλίες, πεντανόστιμα ορεκτικά, κυρίως πιάτα με τη συνταγή της μαμάς Αγγελικής, δροσερές σαλάτες, αλλά και τα απαραίτητα αποστάγματα. Εδώ τα παιδιά αγαπούν τη δουλειά που κάνουν και φαίνεται σε όλα, από την πολύ όμορφη διακόσμηση μέχρι το αληθινό χαμόγελο την ώρα της παραγγελίας. Την ώρα του λογαριασμού θα εκπλαγείς πολύ ευχάριστα. Πεζόδρομος Αγ. Λαύρας 9, Αιγάλεω, 210 5902290, fb: Ρακοθεωρίες – Rakotheories Mezedopoleio


Θεσσαλία

image

Εξαιρετικό εστιατόριο που μας ταξιδεύει σε υπέροχες γεύσεις από το 1978. Ο κήπος του είναι αληθινά ένα όνειρο: με μεγάλα σκιερά πλατάνια και άνετα τραπέζια, στα οποία θα απολαύσετε απίθανα μαγειρευτά, ελληνικές γεύσεις και διάφορες σπεσιαλιτέ, όλα τους φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες. Ιδανικό για μικρές και μεγάλες παρέες, μπορεί να φιλοξενήσει τις προσωπικές σας στιγμές. Ελαιών 19, Νέα Κηφισιά, 210 8075242, www.thessaliarestaurant.gr, fb: Thessalia-Kifisia Estiatorio


Για Ψαράκι

image

image

Σε μια γειτονιά διάσημη για τις ψαροταβέρνες της, το Για Ψαράκι ξεχωρίζει. Φιλόξενο, με χώρο μέσα και έξω που θα σας δώσει την αίσθηση της θαλασσινής εξοχής και γεύσεις θαλασσινές και φρεσκότατες. Θα απολαύσετε από γαύρους, σαρδέλες, αθερίνες, μπαρμπουνάκια, κουτσομούρες, αλλά και ιδιαίτερα πιάτα, σαν την τηγανιά σολομού, τη γαρίδα και το σολομό σουβλάκι, μύδια καπνιστά και αχνιστά αλλά και στο τηγάνι με καλαμποκάλευρο και σάλτσα ταρτάρ, μπουγιαμπέσα, χοχλιούς μπουρμπουριστούς, γαριδομακαρονάδα, μπακαλιάρο σκορδαλιά που θα σας μείνει αξέχαστος. Οι άνθρωποι εδώ είναι πραγματικά επαγγελματίες, διαλέγουν κάθε μέρα προσεκτικά από την κεντρική αγορά ό,τι φτάσει στο τραπέζι σας, ενώ έχουν προνοήσει και με κάποια πιάτα και για τους αμετανόητους κρεατοφάγους. Αθηνάς 8, Καλλιθέα (δίπλα από το Media Markt), 210 9530764-5, fb: Για Ψαράκι


Ορθή γωνία

image

image

Μεγάλες και μερακλίδικες στιγμές στην Ορθή Γωνία, ένα τσιπουράδικο που λειτουργεί στα πρότυπα των παραδοσιακών τσιπουράδικων του Βόλου. Που σημαίνει ότι θα παραγγείλεις ένα 50αράκι ούζο, ρακί, τσίπουρο και θα σου έρθει συνοδεία μιας μικρής ποικιλίας, με μόλις €2, ενώ το ίδιο γίνεται και με την μπίρα με €2,50. Βέβαια, αν θες να χορτάσεις για τα καλά, ο κατάλογος προτείνει μεγάλες ποικιλίες ψαρικών και κρεατικών, καθώς και αρκετά πιάτα, όπως σεφταλιά, κεμπάπ, παραδοσιακό φρέσκο λουκάνικο Φλώρινας και άλλα. Να θυμάσαι ότι τα κρασιά και η ρακή έρχονται από ορεινό χωριό του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ η Ορθή Γωνία ανοίγει από τις 8 το πρωί και για καφεδάκι. Δημητρακοπούλου 82 & Α. Ζίννης 24, 210 9233487, fb: Ορθή Γωνία καφέ-σνακ-ρακί


Βραστό

image

image

image

Είναι ένα από τα πράσινα καταφύγια που φυλάνε οι Αθηναίοι για τις δύσκολες καλοκαιρινές ώρες. Δίπλα στο ρέμα Χαλανδρίου έχει πάντα δροσιά και καλή διάθεση. Πολύ περισσότερο όμως φημίζεται για τις μαμαδίστικες γεύσεις του (στην κυριολεξία, αφού απόλυτη βασίλισσα στην κουζίνα είναι η μαμά Φανή) και όλες εκείνες τις συνταγές που μας κάνουν να νοσταλγούμε τα παιδικά μας χρόνια. Εκτός από τα κλασικά και πολυαγαπημένα τυροπιτάκια με φρέσκο χειροποίητο φύλλο, το γιουβετσάκι που είναι σκέτο λουκούμι και τα γεμιστά κολοκυθάκια με μπεσαμέλ, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις και τα δύο νεοαφιχθέντα πιάτα: κριθαρώτο με γαρίδες και συκωτάκια στο τηγάνι, μαριναρισμένα με μυρωδικά και σερβιρισμένα με πουρέ πατάτας. Για το τέλος, κράτα χώρο για το φημισμένο χαλβά-κέρασμα από τα χεράκια του κυρίου Γιάννη, ενώ αν είσαι αμετανόητος γλυκατζής η λεμονόπιτα, το τιραμισού και το δροσερό banoffee με καραμέλα και μπισκότο, φτιάχτηκαν για εσένα. Ρόδων 3, Χαλάνδρι, 210 6813776, Fb: To Vrasto


Λαλάδες

image

image

image

Οι Λαλάδες είναι ένα εναλλακτικό και πολύ φιλόξενο παντοπωλείο στου Ψυρρή που άνοιξε πριν από ένα χρόνο και έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο. Είναι πολύχρωμο και γεμάτο εκπλήξεις. Αν και μικρό, μπορείς να βρεις μέσα και του πουλιού το γάλα. Η ιδιοκτήτριά του ψάχνει ένα-ένα τα προϊόντα και συνεργάζεται με πολλούς παραγωγούς. Βρήκαμε ταχίνι ψημένο σε ξυλόφουρνο, αβγά ελευθέρας βοσκής από τη Χίο, ζυμωτό ψωμί, φουντουκοβούτυρο, φυτική πραλίνα, φιστικοβούτυρο, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, σπάνια βότανα, φρέσκια αλόη από τη Χίο και χίλια δυο καλούδια. Ωστόσο, δέχεται αρκετές φορές παραγγελίες αλλά και προτάσεις από τους πελάτες, ενώ δεν παύει ποτέ να τους υποδέχεται και στην ανοιξιάτικη αυλή του όπου πάντα υπάρχει ένα τραπεζάκι με καρέκλες. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι σε ένα μαυροπίνακα αναγράφονται τα προϊόντα σε αναμονή. Πλατεία Αγίων Αναργύρων 3, Ψυρρή, 2103255407 fb: lalades.gr


Everest

image

image

image

Από τους πρωτοπόρους στο είδος, τα everest μας έμαθαν να βλέπουμε το σάντουιτς με άλλα μάτια. Θυμάσαι την πρώτη φορά που αντίκρισες εκείνη τη βιτρίνα με τα δεκάδες υλικά; Ώρες σκεφτόσουν με τι να πρωτογεμίσεις το σάντουιτς και συνέχεια αναρωτιόσουν ποιος συνδυασμός θα το κάνει ακόμα πιο κολασμένο. Ναι, είναι αλήθεια. Τα σάντουιτς του everest άφησαν εποχή. Και τώρα μπαίνουν στην επόμενη. Το «zesto» ή αλλιώς το πιο καυτό σάντουιτς του δρόμου, μεγαλώνει, νοστιμεύει, συνεχίζει να μας ενθουσιάζει. Η ποικιλία των υλικών με τα οποία μπορείς να παραγεμίσεις το zesto σου έχει πια φτάσει σε άλλα επίπεδα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα τόσα διαφορετικά ψωμάκια, έχεις πια αμέτρητους συνδυασμούς γεύσης και υλικών που μπορείς να απολαύσεις. Γιατί όμως επιμένεις ακόμα στον δικό σου αγαπημένο; Είσαι τόσο σίγουρος πως έχεις βρει τον νούμερο ένα ακαταμάχητο συνδυασμό; Εμείς προτείνουμε να αφεθείς για λίγο στα έμπειρα χέρια των ειδικών του σάντουιτς. Οι sandwich experts του everest έχουν φτιάξει κάποιες συνθέσεις προκαλώντας σε να δοκιμάσεις νέα ψωμάκια και λαχταριστούς συνδυασμούς, αφήνοντας για λίγο στην άκρη το σάντουιτς που τρως τόσα χρόνια. Country Style, Chicken Passion, Burger Fanatic, Classic και Light Turkey είναι μερικές μόνο από τις δελεαστικές προτάσεις που έχουν επίσης και δελεαστικές τιμές (που ξεκινούν από €2,50). Ψωμάκια τραγανά, τυριά που λιώνουν, ξεροψημένο μπέικον, εκλεκτά αλλαντικά, λαχταριστά υλικά και dressings που απογειώνουν. Τι περιμένεις; www.everest.gr, www.facebook.com/everest.gr


Από τη φάρμα στο πιάτο

Στο Soleto η φρεσκάδα και η νοστιμιά έρχονται από τις Σπέτσες

image

image

image

image

Είναι το εστιατόριο στο οποίο δίνουν ραντεβού όλα τα νότια προάστια. Για φαγητό, γλυκό, καφέ και ποτό. Για brunch που όμοιά τους δεν ξανάφαγες και πρωινά που σε κάνουν να κοιτάς με αισιοδοξία τη μέρα που έρχεται. Το μυστικό πίσω από όλα αυτά, ο λόγος που δεν μπορείς να αποχωριστείς τη νόστιμη κουζίνα του Soleto, κρύβεται κάποια χιλιόμετρα πιο πέρα, ανάμεσα σε θάλασσες και εξοχές, μακριά από την πολύβουη Αθήνα. Στο γοητευτικό, σχεδόν μαγικό νησί των Σπετσών. Εκεί, ανάμεσα σε αιωνόβια πεύκα που κοιτούν τη θάλασσα από ψηλά, έχει τη φάρμα του το πάντα «ηλιόλουστο» εστιατόριο και καλλιεργεί με μεγάλη φροντίδα οργανικά λαχανικά για την κουζίνα του. Ντομάτες με άρωμα όπως παλιά, τρυφερά κολοκυθάκια, στρουμπουλές μελιτζάνες και δροσερά αγγουράκια, νόστιμες πιπεριές, μυρωδιές της ελληνικής γης (βασιλικός, θυμάρι, θρούμπι, δυόσμος), όλα τα καλά και άξια της γης φυτρώνουν σε αυτό το μποστάνι. Έπειτα ταξιδεύουν ως τα χέρια των σεφ κι εκείνοι χρησιμοποιώντας τη μαεστρία και το ταλέντο τους τα μετατρέπουν σε μικρά γευστικά θαύματα. Όταν από τη μία έχεις γνώση και από την άλλη πραγματικά αγνές πρώτες ύλες, τότε μόνο μπορείς να μαγειρέψεις κάτι ανεπανάληπτα νόστιμο. Κι αν αναρωτιέσαι γιατί τα πρωινά του Soleto είναι τόσο νόστιμα, μάθε ότι στη φάρμα αυτή μεγαλώνουν ακόμα και κοτούλες (αλλά και πάπιες και χήνες!). Έτσι, η κουζίνα έχει κάθε μέρα ολόφρεσκα αυγά, από αυτά που δύσκολα βρίσκεις πια. Άντε μετά εσύ να πεις όχι σε αυτά τα αυγά Benedict… Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα,210 9680460

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5