Visual Browsing
Φοβερό burger στο Smash'n Bun

Ξεχάστε το burger που ξέρατε, μόλις άνοιξε το Smash’n Bun

Καινούργιο μπεργκεράδικο στο Κολωνάκι με την υπογραφή του Μιχάλη Νουρλόγλου
© Θανάσης Καρατζάς
Το Smash’ n Bun μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι με φανταστικά burgers που υπογράφει ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου

Αφράτο, τρυφερό ψωμάκι. Μια κέτσαπ που της πήρε μια ολόκληρη εβδομάδα για να ετοιμαστεί. Μαρούλι, βιολογικό τσένταρ, homemade πίκλες. Και εκεί στη μέση ακριβώς ο βασιλιάς: ένα μπιφτέκι καθόλου τυχαίο. Με ιστορία χρόνων, σίτεμα ημερών, και μία ιδιοφυή τεχνική ψησίματος που κάνει όλη τη (ζουμερή) διαφορά. Αυτό είναι το Smash Burger του Smash' n Bun, κι αν δεν το έχεις δοκιμάσει, δεν ξέρεις τη νοστιμιά ενός σπουδαίου burger. Ακόμα.

Φοβερό burger στο Smash'n Bun
© Θανάσης Καρατζάς

Το Smash’ n Bun άνοιξε μόλις πριν δέκα μέρες στην Πατριάρχου Ιωακείμ και έφερε τη μεγαλειότητα του Smash Burger στην καρδιά της κολωνακιώτικης γειτονιάς. “Smash” γιατί η ειδοποιός διαφορά με όλα τα υπόλοιπα μπιφτέκια που στριμώχνονται ανάμεσα σε ψωμάκια, βρίσκεται στο ψήσιμο: εδώ ο κιμάς γίνεται μια μπαλίτσα και πιέζεται πάνω στην καυτή πλάκα μέχρι να «πατικωθεί» αρκούντως (το λεγόμενο “smashing”) ώστε να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα, διατηρώντας όμως την ίδια στιγμή ζουμερό το εσωτερικό του. Η Αμερική, υποκλίνεται στη μαγεία των Smash Burgers εδώ και μισό αιώνα. Στην Ελλάδα τα γνωρίσαμε μόλις πριν από 2,5 χρόνια, όταν ο Άρης Βεζενές αποφάσισε να εντάξει το Smash Burger στο μενού του Birdman. Αλλά το Smash’ n Bun είναι ένα στέκι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στo μεγαλείο τους, και μάλιστα με έναν ακόμη σπουδαίο έλληνα σεφ να υπογράφει το μενού…

Το Smash’ n Bun άνοιξε μόλις πριν δύο εβδομάδες στην Πατριάρχου Ιωακείμ © Θανάσης Καρατζάς
Το Smash’ n Bun άνοιξε μόλις πριν δύο εβδομάδες στην Πατριάρχου Ιωακείμ © Θανάσης Καρατζάς
Σχετικα
Info-diet 779: Τα πάνω και τα κάτω της εβδομάδας
Info-diet 779: Τα πάνω και τα κάτω της εβδομάδας

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Μιχάλη Νουρλόγλου έξω από τις κουζίνες του fine dining, οπότε αμέσως τον ρωτάω πώς αποφάσισε να μπλεχτεί με τη street food πλευρά της γαστρονομίας: «Μου άρεσε η ιδέα ενός διαφορετικού αλλά πολύ ποιοτικού street food. Ταυτόχρονα, είναι ωραίο που μπορείς να απευθύνεσαι σε τόσο κόσμο! Μην ξεχνάς ότι αυτό το επάγγελμα το κάνουμε για να δίνουμε χαρά».

O Κλάιντι Κρόσι και το Chick n Bun © Θανάσης Καρατζάς
O Κλάιντι Κρόσι και το Chick n Bun © Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς

Είναι προφανές πως όταν στην κουζίνα εμπλέκεται ένας σεφ που έχει αναλάβει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, το μυστικό του αποτελέσματος βρίσκεται σε κάθε λεπτομέρεια. Ας πούμε, το πατατόψωμο που μπαίνει στα burgers ζυμώνεται εδώ καθημερινά, το κρέας για τον κιμά προέρχεται από grass fed ελληνικές αγελάδες, που περνούν από τη διαδικασία αργής ωρίμασης για 40 μέρες, το τυρί, τα λαχανικά και οι πατάτες είναι όλα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ ακόμη και η ταπεινή κέτσαπ χάρη σε μια πολύπλοκη τεχνική ζύμωσης χρειάζεται μια εβδομάδα για να φτάσει στην τελική, ιδανική της γεύση. Όλες οι παρασκευές είναι χειροποίητες, ενώ οι πρώτες ύλες στην πλειονότητά τους βιολογικές. Ο Κλάιντι Κρόσι, που είναι και ο σεφ στο Smash' n Burger μου λέει πως ακόμη και η πρέσα με την οποία πιέζεται ο κιμάς για να αποκτήσει την επιθυμητή του μορφή είναι και αυτή ειδικά σχεδιασμένη αποκλειστικά για το Smash’ n Bun.

Σχετικα
Ντόπιος, το νέο μεζεδοπωλείο στο Σύνταγμα έχει αύρα από Balthazar
Ντόπιος, το νέο μεζεδοπωλείο στο Σύνταγμα έχει αύρα από Balthazar

Ο κιμάς πιέζεται με την ειδικά σχεδιασμένη πρέσα μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα
Ο κιμάς πιέζεται με την ειδικά σχεδιασμένη πρέσα μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα © Θανάσης Καρατζάς
Ο κιμάς πιέζεται με την ειδικά σχεδιασμένη πρέσα μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα
© Θανάσης Καρατζάς

Τόσο ο Μιχάλης, όσο και ο Κλάιντι, το ίδιο και ο ιδιοκτήτης του Smash’ n Bun Γιώργος Μελισσάρης, επιμένουν να ξεκινήσεις τη δοκιμή από το “Teddy’s Classic” (€5,90) με πατατόψωμο, μαρούλι, ντομάτα, βιολογικό τσένταρ, πίκλες και τη φανταστική κέτσαπ που λέγαμε. Ο λόγος; «Σε όλα τα burgers υπάρχει μια ιδιαιτερότητα» λέει ο Γιώργος και συνεχίζει «αλλά το “Teddy’s Classic είναι η πιο κλασική εκδοχή, οπότε καλύτερα να ξεκινήσεις από εκεί». Αν δεν σου αρέσει (που αποκλείεται) προχωράς και στα υπόλοιπα.

Το μανιταρένιο Moldo τη στιγμή της σύνθεσής του
Το μανιταρένιο Moldo τη στιγμή της σύνθεσής του © Θανάσης Καρατζάς

Εκτός από το “Teddy’s Classic”, λοιπόν, θα συναντήσεις ακόμα 5 προτάσεις σε smash burgers, ανάμεσά τους και μία vegan με μπιφτέκι Beyond Meat, στην οποία υποκλίνονται ακόμα και οι πιο μεγάλοι λάτρεις του κρέατος. Εγώ δοκίμασα και το υπέροχα μανιταρένιο Moldo (€5,90) με κρεμώδη μανιτάρια, βιολογικό τσένταρ και μαγιονέζα με ψητό σκόρδο, καθώς και το Chick n Bun (€8,90) όπου τη θέση του μπιφτεκιού είχε πάρει ένα απίθανα τραγανό, τηγανιτό κοτόπουλο. Αυτή είναι η άλλη πλευρά του Smash’ n Bun… Εκτός από τα burgers, θα βρεις σαλάτες, διάφορα sides (thumps up για τις τέλειες τηγανιτές πατάτες), Korean Fried Chicken (από €8,90) και ένα Grilled Cheese Sandwich (€5,90) με προζυμένιο ψωμί, ενώ μαθαίνω ότι σύντομα θα κάνει την εμφάνισή του και ένα hot dog με λουκάνικο από wagyu! Για γλυκάκι υπάρχει ένα cheesecake (€4) μπλεγμένο με apple crumble και ένα molten cake (€4,5), ενώ για να συνοδεύσεις το burger σου, στο ψυγείο περιμένουν οι μπίρες από μικρές, ελληνικές ζυθοποιίες.

Το μενού πάνω από την ανοιχτή κουζίνα σε δελεάζει
Το μενού πάνω από την ανοιχτή κουζίνα σε δελεάζει © Θανάσης Καρατζάς

Τέλος, να πω ότι το μέγεθος στο smash burger δεν είναι αυτό που έχεις συνηθίσει, αλλά ολίγον τι μικρότερο... Και αυτό γιατί ένα αξιοπρεπές smash πρέπει να τρώγεται αυστηρά με το ένα χέρι, ώστε να μπορείς να το απολαύσεις περπατώντας. Ωστόσο, στην περίπτωση του Smash’n Burger, αν αναλογιστούμε την ποιότητα, τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις πολύπλοκες παρασκευές, η τιμή των €5,90 είναι κάτι παραπάνω από τίμια. Οπότε, ναι, δεν είναι το μέγεθος που έχεις συνηθίσει. Αλλά δεν είναι και το burger που έχεις συνηθίσει…

Η ομάδα του Smash'n Bun © Θανάσης Καρατζάς
Η ομάδα του Smash'n Bun © Θανάσης Καρατζάς

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, 210 7249802, Facebook: Smash ‘n Bun, Instagram: @smashnbun, Ανοιχτά καθημερινά για delivery (μέσω Wolt και e-food) και take away: 13.00-00.00

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5