Visual Browsing
Βελουτέ χορτόσουπα με σπόρους κάρδαμου

Βελουτέ χορτόσουπα με σπόρους κάρδαμου

Δεν τρως σούπα, τρως βελούδο

Η φίλη και συνάδελφος Στελλίνα Καρρά γυρίζει τον κόσμο και γράφει εντυπώσεις από τα ονειρεμένα ταξίδια της στην στήλη της Travel Voice. Προχτές, καλεσμένοι σπίτι της, μας ξετρέλανε μ’ ένα τραπέζι σπέσιαλ αφιερωμένο στις εξωτικές γεύσεις. Τι κοτόπουλο κάρι πεντανόστιμο, τι σαλάτες με ξηρούς καρπούς που είχε κόψει και καβουρδίσει μόνη της (Σ. Σ. τεράστια η διαφορά από τους έτοιμους) …όλα της καταπληκτικά. Πιο πολύ απ’ όλα, μας άρεσε εκείνη η σουπίτσα της αρχής, τρομερά εύγευστη και έξτρα μυρωδάτη. Της ζητήσαμε την συνταγή, μας είπε πως την πήρε από Σρι Λανκέζα νοικοκυρά (και την «προσάρμοσε» στα γούστα της), στο λεπτό έκατσε, την έγραψε, και μας την έστειλε μαζί με μια φωτό από Σρι Λάνκα, έτσι για να ταξιδέψουμε και λίγο με το μάτι…. Η «δυσκολία» της είναι στα υλικά, πολλά μπαχάρια…Όμως, μια βόλτα κάτω στην Αγορά είναι στ’ αλήθεια πολύ ευχάριστη ενώ θα γεμίσει τα βαζάκια σας για πολύ καιρό και για πολλές ακόμη εξωτικές στιγμές της κουζίνας σας. Στην εκτέλεσή της, αντίθετα, είναι πολύ εύκολη.

Υλικά για 4 άτομα

  • 400ml ζωμός κοτόπουλου (χειροποίητος)
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 ψιλοκομμένο μεγάλο κρεμμύδι
  • ½ πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 3 καρότα
  • 2 πατάτες (μέτριες προς μεγάλες)
  • 6 κάψες κάρδαμου (σπάμε την κάψα και κοπανάμε τα σποράκια στο γουδοχέρι)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη ρίζα τζίντζερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 μύτη πιπέρι καγιέν
  • 1 μύτη κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι αλεσμένο στο μύλο πιπεριού
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας γιαούρτι

Εκτέλεση

  1. Λειώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 5-7 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το κάρδαμο, τον κουρκουμά, το τζίντζερ, το κόκκινο πιπέρι, το καγιέν και την κανέλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό έως ότου βγάλουν τα αρώματά τους.
  3. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και το νερό, τα καρότα και τις πατάτες κομμένα σε κομμάτια, και μόλις αρχίσουν να βράζουν αλατίζουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να βράσουν για 25 περίπου λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Απομακρύνουμε από το μάτι την κατσαρόλα και μόλις το περιεχόμενο κρυώσει τo περνάμε στο multi ώστε να γίνει βελουτέ.
  4. Επανατοποθετούμε τη σούπα στην κατσαρόλα, θερμαίνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το πιπέρι, δοκιμάζοντας. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας μερικές κουταλιές από τη ζεστή σούπα.
  5. Αδειάζουμε το μίγμα του γιαουρτιού στη σούπα. Σερβίρουμε.

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5