1821 Digital Gallery
Αφράτη και σπιτική πίτσα στο ταψί με ζύμη από Focaccia

Αφράτη και σπιτική πίτσα στο ταψί με ζύμη από Focaccia

Και τα 4 στάδια ωρίμανσης και ξεκούρασης της ζύμης…

*Γράφει ο Νίκος Αργυρόπουλος (@pizzachefargy)

Η πίτσα με ζύμη Focaccia είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κάνετε την πιο Αφράτη Πίτσα σε ταψί στο σπίτι σας. Ξεκινώντας από το μηδέν, μέσα σε 3 ώρες μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη μοναδική πίτσα. Στη σημερινή συνταγή σας αποκαλύπτω επίσης τα 4 στάδια ωρίμανσης και ξεκούρασης της ζύμης που είναι η βάση για να κάνετε την πιο νόστιμη και μαλακή Πίτσα-Focaccia.

*H επαφή του Νίκου Αργυρόπουλου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όταν βρέθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει σεμινάρια πίτσας. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως Pizza Chef, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την πίτσα τον οδήγησε τον Μάρτιο του 2020 στη δημιουργία καναλιού στο You Tube με το όνομα Pizza Chef Argy. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πώς μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα περισσότερο.

Οι συνταγές του Νίκου Αργυρόπουλου είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ο ίδιος αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς μία δική του συνταγή για πίτσα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο World Pizza Sharing, έναν online παγκόσμιο διαγωνισμό όπου συμμετέχουν 142 Pizza Chefs από 27 διαφορετικές χώρες. Οι 30 καλύτερες πίτσες θα πάρουν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίτσας του 2022 που θα γίνει στην Πάρμα της Ιταλίας.

Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο Αργυρόπουλο στο Instagram (@pizzachefargy) και στο You Tube (Pizza Chef Argy)

Υλικά για ένα ταψί:

Υλικά για τη ζύμη:

  • 270ml νερό
  • 400γρ. αλεύρι
  • 20ml ελαιόλαδο
  • 15γρ. αλάτι
  • 7γρ. ξηρή μαγιά

Υλικα για την πίτσα:

  • 150γρ. gouda (τριμμένο)
  • 200γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη)
  • 2 φρέσκα μανιτάρια
  • 300ml σάλτσα ντομάτας
  • 100γρ. τυρί κρέμα
  • 200γρ. λουκάνικο χωριάτικο καπνιστό
  • 1 φρέσκια ντομάτα
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη μαγιά στο αλεύρι.
  2. Τοποθετούμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι στο νερό και ανακατεύουμε.
  3. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το αλάτι.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι και ζυμώνουμε για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας.
  5. Στο τέλος βάζουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για άλλα 3-4 λεπτά.

Συνολικός χρόνος ζυμώματος 12-15 λεπτά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Χρησιμοποιούμε γάντι κατά τη διάρκεια του ζυμώματος για να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι μας.


ΣΤΑΔΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ

ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Μόλις σχηματιστεί η ζύμη μας τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και αυτό είναι το ΠΡΩΤΟ στάδιο ξεκούρασης.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ

Ανοίγουμε τη ζύμη πιέζοντας την ελαφρώς με τα δάχτυλά μας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλάστη), την κλείνουμε σε σχήμα φακέλου και την ακουμπάμε σε επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει πιο πριν για να μην κολλήσει και την αφήνουμε εκεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για άλλα 40 λεπτά.

ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού μας με ελάχιστο ελαιόλαδο και τοποθετούμε εκεί την ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε εκεί για άλλα 40 λεπτά.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Η ζύμη μας θα είναι εξαιρετικά μαλακή τώρα και με τα δάχτυλά μας την τεντώνουμε ελαφρώς για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του τα ταψιού μας. Σκεπάζουμε με την πετσέτα για άλλα 40 λεπτά και αυτό είναι το τέταρτο και τελευταίο στάδιο ωρίμανσης της ζύμης.

Στη συνέχεια…

  1. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη για να δημιουργήσουμε μικρές «λακουβίτσες».
  2. Φτιάχνουμε ένα μίγμα(10ml νερό, 20ml ελαιόλαδο και 5 κ.σ. σάλτσα ντομάτα) και το απλώνουμε ομοιόμορφα στη ζύμη μας. Προσθέτουμε ακόμα λίγη σάλτσα αν το θεωρούμε απαραίτητο.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220°C και ψήνουμε την πίτσα μας στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 10 λεπτά.
  4. Έπειτα προσθέτουμε τα υλικά μας ξεκινώντας από το gouda, το λουκάνικο, τις πιπεριές και τις ντομάτες και στο τέλος προσθέτουμε τη μοτσαρέλα
  5. Ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι η κρούστα μας να αποκτήσει το χρυσαφένιο καλοψημένο χρώμα και τα τυριά μας να λιώσουν ομοιόμορφα.
  6. Κόβουμε σε 15 τετράγωνα κομμάτια
  7. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσθέτουμε ελάχιστο σε κάθε κομμάτι.
  • Βασικό υλικό Ζύμες
  • Κουζίνα ιταλική κουζίνα
  • Χρόνος 120+'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5