Visual Browsing
Η αυθεντική μελόπιτα της Μυκονιάτισσας κυρίας Χανιώτη

Η αυθεντική μελόπιτα της Μυκονιάτισσας κυρίας Χανιώτη

Η παράδοση είναι πέτρα που κυλά

Η μελόπιτα είναι παραδοσιακό γλυκό των Κυκλάδων με …πρωτεύουσα τη Μύκονο. Οι νοικοκυρές εκεί τη φτιάχνουν όλο τον χρόνο με την ντόπια τυροβολιά, το φρέσκο τυρί από πρόβειο, γίδινο ή ανάμεικτο γάλα, που είναι ανάλατο, κρεμώδες και με υπόξινη γεύση. Αυτή, την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς και εν αναμονή της επερχόμενης Σαρακοστής, οι μελόπιτες έχουν στο νησί την τιμητική τους. Η κυρία Μαρία Ι. Χανιώτη, πολύ αγαπητή Μυκονιάτισσα, τη φτιάχνει λαχταριστή αλλά και πανέμορφα στολισμένη. Για τα μικρά της στολίδια – αριστουργήματα χρησιμοποιεί πιρούνι, ψαλιδάκια και ό,τι άλλο βρεθεί στην κουζίνα της, αλλά πλάθει και με το χέρι μικρά ζυμαρένια κορδονάκια, φιογκάκια, φύλλα, και ό, τι άλλο της υπαγορεύσει η ανεξάντλητη καλαισθησία και έμπνευσή της.  Μας δίνει τη συνταγή της και τα του… στολισμού τα αφήνει σε εμάς. Πειραματιστείτε!  

  • Για το φύλλο:
  • 1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 ποτ. κρασιού λάδι
  • 3 κουτ. σούπας ξύδι
  • λίγο αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • (Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο περισσότερο γίνεται, ιδανικά μία μέρα στη συντήρηση του ψυγείου)
  • Για τη γέμιση:
  • 1 κ. Τροβολιά
  • 1 ποτ. νερού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας κανέλλα
  • 1 αυγό (ή 2 αυγά εάν η τροβολιά μας είναι «πετρωμένη», δλδ πιο στεγνή)
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

  1. Την προηγούμενη ημέρα κάνουμε τη ζύμη μας για το φύλλο, αφού δουλέψουμε πολύ καλά για να γίνει μια μαλακή, όμορφη ζύμη.
  2. Την επόμενη μέρα ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης σε μία λεκάνη. Κρατάμε ένα μέρος της ζύμης κατά μέρος – περίπου μια μεγάλη φούχτα, για να τη χρησιμοποιήσουμε στο στόλισμα.
  3. Διαιρούμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο. Τοποθετούμε, αφού ανοίξουμε φύλλο με το ένα μέρος της ζύμης, στον πάτο του ταψιού, προσθέτουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο. Στολίζουμε όπως μας αρέσει.
  4. Μετά το στήσιμο στο ταψί βάζουμε από πάνω ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45’ περίπου στους 160°C με αέρα.
  5. Πέντε-έξι λεπτά αφότου βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο και η πίτα είναι ακόμη ζεστή περιχύνουμε με το μέλι. Καλή επιτυχία!
  • Βασικό υλικό Ζύμες
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5