Visual Browsing
Σοκολατένιο Αστερόψωμο

Σοκολατένιο Αστερόψωμο

Εντυπωσιακό στην εμφάνιση, απερίγραπτο στη γεύση

Η ιστοσελίδα Handimania, ένας ιντερνετικός οδηγός για τους μανιακούς με τη χειροτεχνία, μετά από πολλές απόπειρες απλοποίησε τη συνταγή σε 20 βατά βήματα.

Υλικά συνταγής

  • 450 γραμμάρια (4 κούπες) αλεύρι συν 50 γρ. για πασπάλισμα
  • 180ml (3/4 κούπας) γάλα
  • 2 κρόκους (χρησιμοποιήστε τα ασπράδια για να αλείψετε το αστερόψωμο)
  • 8 γρ. (1,5 κουταλάκι του γλυκού) ξηρή μαγιά
  • 30 γρ. (2 κουταλάκια του γλυκού) βούτυρο
  • 70 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. (περίπου μια κούπα) μερέντα ή νουτέλα

Εκτέλεση

Θα χρειαστούμε επίσης

Ένα μεγάλο μπολ

Κόσκινο

Ξύλινη Κουτάλα

3 μικρά μπολ

Πλαστικό μπουκάλι (μικρό)

Σπάτουλα

Κατσαρόλα

Φόρμα για κέικ

Λινό ύφασμα

Βούρτσα

Μικρό ποτήρι ή κούπα

Ξύλινο μαχαίρι για βούτυρο

Κοφτερό κουζινομάχαιρο

 

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα στους 30 βαθμούς Κελσίου. Μόλις γίνει χλιαρό ρίχνουμε τη μαγιά να διαλυθεί και την αφήνουμε για 15 λεπτά για ενεργοποιηθεί.
  2. Για την καλύτερη ποιότητα της ζύμης περνάμε το αλεύρι από κόσκινο και σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Χωρίσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Προσθέτουμε τους κρόκους στο μπολ μαζί με το βούτυρο και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 7 λεπτά.
  5. Όταν μια η ζύμη είναι λεία και κολλάει λίγο στα δάχτυλα τη βάζουμε σ’ ένα μπολ και την καλύπτουμε με λινό ύφασμα. Την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν το ζυμαράκι μας είναι σχεδόν έτοιμο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και βάζουμε το βάζο με τη μερέντα σ' ένα μπολ με ζεστό νερό.
  6. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε τη ζύμη. Να έχουμε πάντα δίπλα μας λίγο αλεύρι για πασπάλισμα.
  7. Ζυμώνουμε για περίπου ένα λεπτό και χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερις ίσες μπάλες.
  8. Παίρνουμε την πρώτη μπάλα και ανοίγουμε φύλλο (το πολύ 2 με 3 χιλιοστά).
  9. Τοποθετούμε το φύλλο της ζύμης σε κόλλα ψησίματος. Το κόβουμε στο σχήμα της φόρμας.
  10. Τώρα, απλώνουμε μια λεπτή στρώση μερέντας στο σχέδιο που έχουμε κάνει. Θα είναι ευκολότερο αν χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι βουτύρου ή ένα μαχαίρι χωρίς δόντια.
  11. Ανοίγουμε άλλο ένα μπαλάκι ζύμης, το τοποθετούμε πάνω στο προηγούμενο και σχεδιάζουμε ξανά πάνω του τη φόρμα ψησίματος. Απλώνουμε τη στρώση της μερέντας. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
  12. Μόλις τοποθετήσουμε και το τελευταίο φύλλο πάνω στα υπόλοιπα, σκεπάζουμε με τη φόρμα ψησίματος. Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει με ένα μαχαίρι.
  13. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό ποτήρι ή ένα φλιτζάνι του καφέ για σχεδιάσουμε έναν κύκλο στο κέντρο του αστερόψωμου.
  14. Χωρίζουμε το ψωμί σε τέσσερα σημεία, ξεκινούμε από τον εσωτερικό κύκλο που σχεδιάσαμε (θυμηθείτε, οπωσδήποτε αφήνετε τον κύκλο ανέπαφο!) Μετά χωρίζουμε τα τέταρτα σε τέσσερα ίσα μέρη. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε 16 ίσα κομμάτια.
  15. Παίρνουμε με τα δυο σας χέρια δυο κομμάτια και τα στρίβουμε απαλά. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα ζευγάρια, ώστε στο τέλος να έχει σχηματίσει ένα οκτάστερο.
  16. Γυρίζουμε από μέσα τα τελειώματα κάθε ακτίνας του αστεριού ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό σχήμα.
  17. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το υπολειπόμενο ασπράδι των αυγών μας το ψωμί μας πριν το βάλουμε στο φούρνο.
  18. Ψήνουμε για περίπου 15 με 20 λεπτά. Για τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος ανάβουμε μόνο την κάτω αντίσταση του φούρνου, κατόπιν ανοίγουμε και την επάνω.

Καλή Επιτυχία!

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5